Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,02 ευρώ το λίτρο η τιμή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,02 ευρώ το λίτρο η τιμή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,02 ευρώ το λίτρο η τιμή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,02 ευρώ το λίτρο η τιμή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Πάνω από το ένα ευρώ ανά λίτρο, εκτιμούν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών ότι θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά, στις 15 Οκτωβρίου).

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για αρχική τιμή στα 1,02 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι φτηνότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 (1,145 ευρώ), αλλά και με αυτή που υπήρχε στο τέλος της περιόδου διάθεσής του, τον περασμένο Απρίλιο (1,079 ευρώ).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε σε εκδήλωση του Συνδέσμου, ότι «η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %». Σημείωσε δε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν. 

Πρότεινε παράλληλα, τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις έως ότου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να μειωθεί ο ΕΦΚ.

Ο ΣΕΕΠΕ επανέλαβε την κριτική για καθυστερήσεις στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, όπως επισημάνθηκε, από την ΑΑΔΕ. 

Ωστόσο, το σύστημα ελέγχου εισροών - εκροών δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης, δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση της ορθότητας των στοιχείων της προμηθεύτριας Εταιρίας, με αυτά που οι Πρατηριούχοι καταχωρούν στο σύστημα και η προθεσμία για την πλήρη λειτουργία των συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήρια και τις φορολογικές αποθήκες μετατέθηκε με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, από το τέλος του 2018, στο τέλος του 2021. 

«Η αγορά δεν θα αντέξει ως τότε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αληγιζάκης. «Το Δημόσιο χάνει πολλά χρήματα, ο καταναλωτής εξαπατάται. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την ΑΑΔΕ, ακόμη και να συγχρηματοδοτήσουμε αν χρειαστεί προκειμένου το σύστημα εισροών - εκροών να εφαρμοστεί πλήρως το συντομότερο».

Στις προτάσεις του ΣΕΕΠΕ περιλαμβάνεται ακόμη η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά και στο πετρέλαιο θέρμανσης (τώρα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης και η απλή αμόλυβδη), καθώς και η ταχύτερη καταβολή της επιδότησης.

epirusblog.gr
5 of 5
Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,02 ευρώ το λίτρο η τιμή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2256551335722485218
Σχόλια
item