Ιαπωνία: Η Tepco ίσως ρίξει ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό! Ιαπωνία: Η Tepco ίσως ρίξει ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ιαπωνία: Η Tepco ίσως ρίξει ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό!

Ιαπωνία: Η Tepco ίσως ρίξει ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό!

Ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ότι η εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία Tokyo Electric Power (Tepco) πιθανόν να πετάξει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό καθώς δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει.

Η εταιρεία έχει συλλέξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου μετά την καταστροφή του εργοστασίου της Φουκουσίμα έπειτα από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011. 

«Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί», είπε ο υπουργός Γιοσιάκι Χαράντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο. «Το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου», είπε ο υπουργός. 

Η κυβέρνηση, που έχει κριθεί ένοχη για το ατύχημα στη Φουκουσίμα, αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό. 

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, σε άλλη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη». Η Tepco δεν είναι σε θέση να αποφασίσει τι θα κάνει αλλά θα ακολουθήσει την απόφαση της κυβέρνησης, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022. Ο Χαράντα δεν είπε πόση ποσότητα νερού χρειάζεται να ριφθεί στον ωκεανό. 

Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να ριφθεί στον ωκεανό το μολυσμένο νερό θα προκαλέσει την οργή γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, η οποία τον περασμένο μήνα κάλεσε έναν ανώτερο αξιωματούχο της πρεσβείας της Ιαπωνίας και του ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του μολυσμένου νερού της Φουκουσίμα. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζήτησε από την Ιαπωνία «να λάβει μια συνετή απόφαση σχετικά με το ζήτημα».

Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές πετούν συχνά στον ωκεανό νερό που περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικώς αβλαβές, αναφέρει το ΑΠΕ. 

Η Tepco, η οποία συναντά αντιδράσεις από ψαράδες, παραδέχτηκε τον περασμένο χρόνο ότι το νερό στις δεξαμενές της εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες ουσίες εκτός από τρίτιο.

epirusblog.gr
5 of 5
Ιαπωνία: Η Tepco ίσως ρίξει ραδιενεργό νερό από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό!
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7060560432451084959
Σχόλια
item