Tοξικές συμπεριφορές που μπορούν να διαλύσουν μια σχέση

Tοξικές συμπεριφορές που μπορούν να διαλύσουν μια σχέση
Αισθάνεσαι η σχέση σου να σε γεμίζει άγχος και ανασφάλεια; Αμφιβάλλεις συνεχώς για τον εαυτό σου; Αν ναι, εδώ θα βρεις 3 τοξικές συμπεριφορές που πιθανόν εσύ ή ο ερωτικός σου σύντροφος να υιοθετείτε και τις οποίες χρειάζεται να αποφύγετε για να βρει η σχέση σας μια ισορροπία.
Τι εννοούμε με τον όρο «τοξική» συμπεριφορά;
Πώς ορίζουμε μια τοξική συμπεριφορά; Όταν με την παραμικρή δυσκολία, μια σύγκρουση ή ακόμα και μια απλής μορφής διαφωνία, το ένα από τα δύο μέλη της σχέσης συνήθως επιλέγει να αντιδράει με θυμό. Με στεναχώρια, με φόβο, με απειλές. Και στη χειρότερη των περιπτώσεων με βία.
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια τα οποία παγιδεύονται σε τοξικές συμπεριφορές. Μάλιστα πολλές φορές αδυνατούν να αναγνωρίσουν όλα εκείνα τα σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως σε αυτή τη σχέση κάτι δεν πάει ιδιαίτερα καλά. 

Στη πλειοψηφία των σχέσεων αυτό που απουσιάζει στις μέρες μας είναι η επικοινωνία. Με αποτέλεσμα η σιωπή να είναι η νούμερο ένα επιλογή τοξικής συμπεριφοράς, η οποία εν συνεχεία έχει τη δύναμη να απομακρύνει το ζευγάρι. Οδηγώντας το σιγά σιγά σε πλήρη αποξένωση.
Όταν ασκείς αρνητική κριτική για τα πάντα
Σύμφωνα με τους ερευνητές σχέσεων στο The Gottman Institute, η κριτική είναι ένα από τα συνηθέστερα συζυγικά ζητήματα. Όταν η προεπιλεγμένη απάντησή σου ή του συντρόφου σου είναι να αναζητήσετε οτιδήποτε αρνητικό στις λέξεις ή τις ενέργειες του άλλου, υπάρχει θέμα. Όταν αυτό που θέλετε είναι να αμφισβητείτε ο ένας τον άλλο, επίσης.
Τα παράπονα στις σχέσεις συνήθως επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα ζητήματα και είναι καλό να εκφράζονται αρκεί να μην εμπεριέχουν μονίμως επιθετική κριτική. Για παράδειγμα: «Mε ενοχλεί όταν κοιτάζεις το κινητό σου στη μέση της συζήτησης μας». Αυτή η φράση υποδηλώνει ένα παράπονο διατυπωμένο με σεβασμό ως προς το πρόσωπο του άλλου. 

Αντίθετα αν πεις: «Eίσαι εγωιστής, είσαι ανυπόφορη, δεν σε αντέχω», με αυτόν τον τρόπο καταλήγεις να επηρεάζεις αρνητικά ακόμα περισσότερο την σχέση σου και μάλλον εν αγνοία σου! Η πρώτη φράση έχει τη δύναμη να καταγράψει την συμπεριφορά του συντρόφου σου με τρόπο που εκφράζει πόσο στα αλήθεια σε επηρεάζει. 

Ο δεύτερος τρόπος επισημαίνει με συνεκτικότητα τα αρνητικά ελαττώματα στη προσωπικότητα του άλλου. Είναι τεράστια η διαφορά, όπως και η σημασία που δίνουμε στις λέξεις και στα όσα θέλουμε με λάθος ή σωστό τρόπο να εκφράσουμε στον άνθρωπό μας.
Όταν αναβιώνεις μονίμως το παρελθόν στο παρόν
Το να διατηρεί κάποιος στη μνήμη του ένα κακό που του συνέβη και να επιθυμεί την ανταπόδοση του, ταυτόχρονα σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό αρνείται να ζήσει στον παρόντα χρόνο. Όταν προσπαθείς να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου διαπιστώνεις κάθε είδους διαστρεβλώσεις. 

Δικαιολογήσεις, ανικανότητα αντιμετώπισης και φυσικά απώλεια σθένους. Εάν από την άλλη ζεις εσύ εκτός παρόντα χρόνου, τότε έχε υπόψιν σου πως με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεις τον βαθμό αποδοχής ως προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Το αποτέλεσμα; Η ικανότητα να αντιμετωπίσεις τα όσα συμβαίνουν στο τώρα να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Δοκίμασε εάν δεν το έχεις κάνει έως τώρα, να αποκαταστήσεις τις «ζημιές» του παρελθόντος με προθυμία να συζητήσεις στο παρόν για ότι και αν είναι αυτό που σε προβληματίζει. 

Προτίμησε να δράσεις με όπλο τις λέξεις σου, είτε είσαι το πρόσωπο το οποίο προκάλεσε την «ζημιά» είτε όχι. Δεν είναι ποτέ αργά να βγεις από το συναισθηματικό αδιέξοδο που έχεις οδηγηθεί. Αν θες να συγχωρήσεις πραγματικά και να απολαύσεις το παρόν, τότε θα χρειαστεί να αφήσεις και ό,τι σε πλήγωσε στο παρελθόν!
Όταν λες «τα χειρότερα» πράγματα στην πιο κρίσιμη στιγμή!
Τη στιγμή εκείνη που παρουσιάζεται στη σχέση ένα φλέγον ζήτημα είναι πολύ πιθανό να συγκρουστεί είτε με το δικό σου «εγώ» είτε με του/της συντρόφου σου. Όταν προκύπτει κάτι που θίγει τον εγωισμό σε προσωπικό επίπεδο, τίθεται εν τέλει και το μεγαλύτερο ερώτημα: 

Είναι διατεθειμένοι οι άνθρωποι να λύσουν τα όποια προβλήματα και να παλέψουν μέχρι τέλους για τον άνθρωπό τους; Να διαλύσεις τελικά το ζήτημα που σιγοκαίει τα «εγώ» σας με όπλο την αγάπη σας ή να συγκρουστείς με εκείνο; Διαλύοντας κατά αυτόν τον τρόπο μια σχέση που παλεύει καθημερινά να επιβιώσει;
Εγώ θα σου πρότεινα να απέχεις όσο γίνεται από τον εγωισμό. Θα πρότεινα να επιλέξεις τον σεβασμό που αργά η γρήγορα θα μετατραπεί σε αμοιβαίος. Γατί μια σχέση για να μπορέσει να επιβιώσει απαιτεί και από τα δύο μέλη της να αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Και πάνω από όλα να μη φοβούνται να ζητήσουν συγγνώμη όταν και εφόσον είναι αναγκαίο.
Επίλεξε να ανήκεις στους ανθρώπους που έχουν μάθει να παλεύουν. Γιατί όποιος παλεύει να κρατήσει όσα αγαπάει κοντά του, σε αυτά κατορθώνει να δίνει και την αξία που τους αρμόζει. Διατηρεί έτσι όλα τα συναισθήματα ζωντανά, παρά τη χαοτική καθημερινότητα. Και να θυμάσαι: Κάθε πρόβλημα που λύνεται, σε φέρνει πιο κοντά με τον άλλο. Η δύναμη μιας σχέσης να φαίνεται πάντα στις πιο κρίσιμες στιγμές της.
epirusblog.gr
5 of 5
Tοξικές συμπεριφορές που μπορούν να διαλύσουν μια σχέση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2803868341667949171
item