Τα νέα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior στη 84η ΔΕΘ (Αποκλειστικές εικόνες)

Τα νέα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior στη 84η ΔΕΘ (Αποκλειστικές εικόνες)
Οι εναέριοι ινδιάνοι πολεμιστές της Αεροπορίας Στρατού κάνουν επίσημο δημόσιο ντεμπούτο στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
Η προσπάθεια εξωστρέφειας που έλαβε χώρα με πρωτοβουλίες του νυν ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε μια προσπάθεια το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων να προβληθεί στην ελληνική κοινωνία ενώ παράλληλα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η νεολαία να έρθει κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Η ΔΕΘ αξιοποιείται επικοινωνιακά ως ένα παράθυρο προβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία.
Κάθε Kiowa μπορεί να φέρει έως 4 βλήματα Helfire.
Για πρώτη φορά επιδεικνύεται ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Τα ελικόπτερα ως τώρα αξιοποιούνται από τα στελέχη του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού. 
Τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν ύστερα από εντατική προσπάθεια του σημερινού ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή που τότε ως Α/ΓΕΣ υπήρξε πρωτεργάτης απόκτησης των ελικοπτέρων έχοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της Αεροπορίας Στρατού μεγιστοποιώντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του νεότερου Όπλου του ΕΣ. 
Το όραμα του νυν ΥΦΕΘΑ σήμερα λαμβάνει σάρκα και οστά. Ο ΕΣ αποκτά δυνατότητες που αυξάνουν την μαχητική του ισχύ και κυρίως την ικανότητα ταχείας αντίδρασης ώστε να επεμβαίνει άμεσα σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο αναλόγως την τακτική κατάσταση. 
Με ονομαστική αξία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων ο ΕΣ απέκτησε με μόλις 43 εκατομμύρια δολάρια συνολικώς 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior. Πρόκειται για μια από τις πλέον αποδοτικές λύσεις από πλευράς κόστους/ οφέλους.
Με το ηλεκτροπτικό MMS (Mast-Mounted Sight) τα ελικόπτερα αποτελούν ιδανικά μέσα για αποστολές συλλογής πληροφοριών, κατάδειξης στόχων στο πυροβολικό, αναγνώρισης και φυσικά συνέργειας με τα κορυφαία Apache!
Τα νεότερα δεδομένα
Ένα από τα τελευταία νεότερα για το θέμα των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior είναι πως δεν φέρουν συστήματα αυτοπροστασίας κάτι που δρομολογείται να γίνει σε δεύτερο χρόνο με ξεχωριστή σύμβαση. 
Ο λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε στην αρχική σύμβαση απόκτησης των ελικοπτέρων είναι η έλλειψη χρημάτων που θα αύξανε το κόστος της σύμβασης. 
Σε επίπεδο Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το σύνολο των ελικοπτέρων να εφοδιαστεί με συστήματα αυτοπροστασίας καλύπτοντας μια σημαντική επιχειρησιακή απαίτηση.
Τα ελικόπτερα δεν φέρουν συστήματα αυτοπροστασίας. Προγραμματίζεται σε δεύτερο χρόνο.
Σε δεύτερο χρόνο τα OH-58Kiowa Warrior θα αξιοποιηθούν από το 1ο και 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων επιχειρώντας από το Στεφανοβίκειο.
Δεδομένου ότι παραλήφθηκε ένα τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών πλην 10 ελικοπτέρων που θα αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικά όλα τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν πλήρως από το 1ο και 2ο ΤΕΕΠ σε δεύτερο χρόνο. 
Η έλευση των 10 ελικοπτέρων στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού πολλαπλασιάζει κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης των χειριστών της ΑΣ προσδίδοντας για πρώτη φορά ένα πτητικό μέσο ικανό να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ ενός εκπαιδευτικού ελικοπτέρου και ενός επιθετικού/ αναγνωριστικού.
Το ουραίο τμήμα
Με τα OH-58Kiowa Warrior οι χειριστές της ΑΣ καλλιεργούν ένα επίπεδο μαχητικής εκπαίδευσης και κατάλληλης χρήσης τεχνικών και τακτικών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ελικοπτέρων σε περιβάλλον πολεμικών επιχειρήσεων.
Ταυτοχρόνως, από πλευράς ΔΑΣ υπάρχει η πρόθεση να αποκτηθούν κατευθυνόμενες ρουκέτες μεγιστοποιώντας στο έπακρο τη φονική αξία των ελικοπτέρων.
Τα ελικόπτερα κατασκευάστηκαν από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800. Με τα OH-58D Kiowa Warrior αλλάζει η μορφή του αγώνα στο Αιγαίο, διότι πλέον οι Διοικητές των σχηματισμών, στους οποίους τα ελικόπτερα θα ενταχθούν ως οργανικά, αποκτούν άμεσα ένα σύστημα που έλειπε. 
Για παράδειγμα, από τη Ρόδο ένα Kiowa Warrior θα μπορεί να βρίσκεται στο Καστελόριζο σε 40 λεπτά.
Και δεν είναι μόνο το ζήτημα της κρούσης. Τα OH-58D Kiowa Warrior είναι μια άμεση λύση για την ενίσχυση της ταχείας αντίδρασης, δεδομένου ότι τα ελικόπτερα, από κοινού με τα AH-64 Apache, θα μπορούν να υποστηρίζουν αεροαποβατικές επιχειρήσεις σε μικρονήσια και βραχονησίδες στο Αιγαίο. 
Παράλληλα τα ελικόπτερα δύναται να αναλάβουν αποστολές ένοπλης αναγνώρισης, κατάδειξη στόχων στο πυροβολικό, προσβολής αποβατικών δυνάμεων και τέλος αντιαρματικό αγώνα από κοινού με τα AH-64 Apache.
Τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση έγκαιρης προμήθειας και αξιοποίησης μεταχειρισμένου υλικού σε άριστη κατάσταση με πολύ οικονομικό αντίτιμο. 
Ευελπιστούμε ανάλογες προσπάθειες να αποτελούν οδηγό για τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις για μεταχειρισμένα ελικόπτερα Apache, Blackhawk καθώς και επιπλέον οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν: 36 επιχειρησιακά, 24 εκπαιδευτικά, 10 για ανταλλακτικά. Πλέον όλα είναι επιχειρησιακά εκ των οποίων 10 για εκπαίδευση.
Εξίσου νευραλγικής σημασίας είναι το πρόγραμμα μετατροπής των συμβατικών ρουκετών σε κατευθυνόμενες μέσω των συλλογών Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS). 
Το πρόγραμμα έχει φτάσει σε ώριμο στάδιο και αποτελεί μονόδρομο για τη περαιτέρω βελτίωση των δυνατοτήτων των OH-58D Kiowa. Η αναβάθμιση ικανού αριθμού ρουκετών (που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς) θα επιτρέψει στα OH-58D Kiowa και στα Apache μια εξαιρετική ευστοχία πυρών απέναντι σε πάσης φύσεως στόχους πχ αντιαβακικές βολές, αντιαρματικές βολές κτλ. 
Οι συλλογές APKWS φέρουν μηχανισμούς διόρθωσης της τροχιάς και ημιενεργό αισθητήρα laser.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που συνηγόρησαν υπέρ της προμήθειας των Kiowa Warrior είναι οι δυνατότητες των ελικοπτέρων να συμπληρώνουν και να δρουν αρμονικά με τα Apache. 
Σε δεύτερο χρόνο και εφόσον αρθούν ορισμένα επιχειρησιακά κωλύματα που αφορούν ζητήματα διοικητικής μέριμνας τα ελικόπτερα εξετάζεται να μετασταθμεύσουν στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. 
Ακόμα όμως και εάν δεν προωθηθούν από τον καιρό της ειρήνης τα ελικόπτερα δύναται να μετασταθμεύσουν σε προωθημένες τοποθεσίες είτε της Θράκης είτε σε νησιά – βατήρες του Αιγαίου. 
Ταυτοχρόνως σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται να συγκροτήσουν δυο Τάγματα, πιθανότατα των τριών λόχων έκαστο με έξι ελικόπτερα το καθένα, οργανικά σε σχηματισμούς που καλύπτουν την άμυνα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Οι Διοικητές των σχηματισμών, στους οποίους τα ελικόπτερα θα ενταχθούν ως οργανικά, αποκτούν άμεσα ένα οπλοσύστημα που έλειπε. Ενδεικτικά, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το Καστελόριζο είναι 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, τα ΟΗ-58D έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν εκεί μέσα σε 40 λεπτά.
Μέχρι τώρα σε περίοδο κρίσηz έπρεπε να στείλουμε δυ­νάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλ­ληλα, δίνουν μια επιπλέον δυνατότητα στην επιτήρηση
epirusblog.gr
5 of 5
Τα νέα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior στη 84η ΔΕΘ (Αποκλειστικές εικόνες)
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 264267596795660563
item