Επανέρχεται το θέμα απόκτησης M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό Επανέρχεται το θέμα απόκτησης M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Επανέρχεται το θέμα απόκτησης M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό

Επανέρχεται το θέμα απόκτησης M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό
Στα πλαίσια σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το ΓΕΣ εκμεταλλευόμενο την χρονική συγκυρία επαναφέρει το ζήτημα προμήθειας μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2 Bradley για το Πεζικό.

 Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες οι επιτελείς του ΓΕΣ και ειδικότερα της Διεύθυνσης Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΔΑΣΠ) έφεραν ξανά το θέμα στο προσκήνιο. 
Ειδικότερα, ζητήθηκε από την Αμερικανίδα ANN CATALDO υφυπουργό αμυντικών προμηθειών (Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports and Cooperation) των ΗΠΑ να δοθεί απάντηση στην ελληνική πλευρά αναφορικά με την διαθεσιμότητα ΤΟΜΑ M2 Bradley.
Η Ελληνική πλευρά ζήτησε τουλάχιστον 100 κομμάτια διαθέσιμα προς τεχνική αξιολόγηση με σκοπό να διατεθούν ως πλεονάζων αμυντικό υλικό του Στρατού των ΗΠΑ (EDA, Excess Defense Articles). 
H αρχική απάντηση της αμερικανικής πλευράς προ ετών είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ΤΟΜΑ M2 Bradley. 
Το προσεχές διάστημα αναμένεται η νέα απάντηση των ΗΠΑ για το εάν υπάρχουν διαθέσιμα ΤΟΜΑ προς αξιολόγηση. 
Εάν η αμερικανική πλευρά γνωστοποιήσει αρχική διαθεσιμότητα των Bradley άμεσα θα λάβει χώρα μετάβαση στις ΗΠΑ κλιμακίου στελεχών του Τεχνικού και του Πεζικού ώστε να διαπιστωθεί η τεχνική αρτιότητα του υλικού.
Αναφορικά με το κόστος δεν υπάρχει κάποια ασφαλής εκτίμηση. Όμως από το ΓΕΣ οι αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλο κόστος πλην αυτό της μεταφοράς στην Ελλάδα και ενός συμβολικού τιμήματος για την προμήθεια του πλεονάζοντος υλικού. 
Με άλλα λόγια ότι έγινε και με τη περίπτωση των OH-58D Kiowa Warrior όπου τα ελικόπτερα ήταν στην κατάσταση «as is where is» αλλά δεν απαιτούσαν υψηλό κόστος πρόσκτησης ή ανακατασκευής. 
Με μόλις 43 εκατομμύρια ευρώ αποκτήθηκαν 70 ελικόπτερα όλα σε πλόιμη κατάσταση.
Ο αρχικός στόχος του ΓΕΣ είναι να εφοδιαστούν τα Μηχανοκίνητα Τάγματα από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στη Περιοχή Ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού ώστε να λυθεί το μείζον ζήτημα συνεργασία και ευκινησίας των Leo 2 HEL και Leo 2 A4 με τα υφιστάμενα ΤΟΜΠ Μ113. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί τη περίπτωση για παραπάνω Bradley εάν βρεθούν.
Διακαής πόθος του Πεζικού είναι η ύπαρξη ενός αξιόπιστου ΤΟΜΑ ή και ΤΟΜΠ. Δυστυχώς, όταν υπήρχαν ευκαιρίες απόκτησης μεταχειρισμένου υλικού όπως των Γερμανικών Marder εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε. 
Παράλληλα, δεν πραγματοποιήθηκε κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού υφιστάμενων ΤΟΜΠ όπως των ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΙΙ ενός πραγματικά πολύ καλού ΤΟΜΠ με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Ευχής έργο είναι η περίπτωση των Bradley να ευοδωθεί επιτυχώς.
epirusblog.gr
5 of 5
Επανέρχεται το θέμα απόκτησης M2 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1815884153119623125
Σχόλια
item