Η φιλολαϊκή πολιτική Μητσοτάκη φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση- Οσα υποσχέθηκε στην μεσαία τάξη i Η φιλολαϊκή πολιτική Μητσοτάκη φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση- Οσα υποσχέθηκε στην μεσαία τάξη i | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Η φιλολαϊκή πολιτική Μητσοτάκη φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση- Οσα υποσχέθηκε στην μεσαία τάξη i

Η φιλολαϊκή πολιτική Μητσοτάκη φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση- Οσα υποσχέθηκε στην μεσαία τάξη i

Στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ αποτιμάται το πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, καθώς- σε πείσμα των πληροφοριών από το οικονομικό επιτελείο, που ήθελε τον πρωθυπουργό να περιορίζεται στα μέτρα μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων- τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνουν μεγάλη ανάσα στην μεσαία τάξη.

Μετά μάλιστα και την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εφαρμόζεται ήδη. Την μεσαία τάξη, που υπέφερε τα τελευταία 4 χρόνια από την πολιτική της υπερφορολόγησης που εφάρμοσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να παραχθούν τα θηριώδη υπερπλεονάσματα.

Η πιο «θεαματική» εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. \

Μείωση που θα ισχύσει από 1/1/2020, γεγονός που σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι τουλάχιστον, θα δουν βελτιωμένα τα εισοδήματά τους ήδη από την αρχή του επόμενου χρόνου, με την μειωμένη παρακράτηση φόρου.

Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, σε συνδυασμό με την διατήρηση του αφορολόγητου, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και του φόρου στα μερίσματα, τα μέτρα τόνωσης της οικοδομής με την αναστολή του ΦΠΑ και η δέσμευση καταβολής και τα επόμενα χρόνια της λεγόμενης «13ης σύνταξης», συνιστούν ένα γενναίο πακέτο, για τα δεδομένα τουλάχιστον της μεταμνημονιακής μεν, αλλά πάντα σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης Ελλάδας, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Από το 2021 θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος».

Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ
Το γενναίο πακέτο που ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ήταν μια μικρή έκπληξη ακόμα και τους συντάκτες του οικονομικού ρεπορτάζ, αφού μέχρι τέλους οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, ήθελαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- και κυρίως η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή- να «κοστίζουν ακριβά» και να υπερβαίνουν τις αντοχές του προϋπολογισμού.

Εκπληξη φαίνεται πως ήταν σίγουρα και για την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν βρήκε ούτε μια κουβέντα να πει για τα μέτρα, αλλά «στηλίτευσε» το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κατήργησε και την εισφορά αλληλεγγύης, δεν μείωσε και την προκαταβολή φόρου στο 50% και δεν ανακοίνωσε 10.500 προσλήψεις καθηγητών.

Εξ ίσου αυστηρή ήταν η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ο πρωθυπουργός θα διεκδικήσει «μόλις η Ελλάδα πείσει για την αξιοπιστία της» όπως λέει. Ενας άλλος τρόπος να πει ότι σε αυτήν την φάση, όπως άλλωστε είναι γνωστό, το αίτημα δεν γίνεται δεκτό από τους εταίρους μας και ειδικά από την Γερμανία... 

Στην ανακοίνωση του μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μείωση που είχε ήδη δρομολογηθεί, χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία. Διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί, ότι η λύση που είχε βρεθεί για την μείωση των πλεονασμάτων, δεν συνιστούσε κάποια συμφωνημένη διαδικασία με τους εταίρους, αλλά μια ερμηνεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεγονός που σημείωσε στην απάντηση του ο Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι το δήθεν σχέδιο που είχε δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν προφανώς «κρυφό», αφού δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη.

Η κριτική της Φώφης Γεννηματά
Εξ ίσου αυστηρή με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει «ανάπτυξη για λίγους». 

Η κ. Γεννηματά άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό, που δεν διεκδικεί αμέσως την μείωση των πλεονασμάτων και αφήνει το αίτημα στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ, όπως είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Η φιλολαϊκή πολιτική Μητσοτάκη φέρνει σε αμηχανία την αντιπολίτευση- Οσα υποσχέθηκε στην μεσαία τάξη i
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5852629618064200393
Σχόλια
item