Πλήγμα για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα -Eχασε το ένα τρίτο των εδρών του Πλήγμα για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα -Eχασε το ένα τρίτο των εδρών του | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πλήγμα για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα -Eχασε το ένα τρίτο των εδρών του

Πλήγμα για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα -Eχασε το ένα τρίτο των εδρών του

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το κυβερνών κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» του Βλαντίμιρ Πούτιν σε τοπικές εκλογές στη Μόσχα, αφού έχασε το ένα τρίτο των εδρών του στο τοπικό κοινοβούλιο, πράγμα που δείχνει ότι απέδωσε η τακτική των αντιπάλων του Ρώσου προέδρου στις κάλπες.

Το ενδιαφέρον για τις χθεσινές τοπικές εκλογές σε πολλές περιοχές της Ρωσίας εστιάστηκε κυρίως στη Μόσχα μετά τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης που πυροδότησε τις μεγαλύτερες εδώ και σχεδόν μια δεκαετία διαδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα κατά του Πούτιν και της κυβέρνησής του και κύμα συλλήψεων. 

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Αλεξέι Ναβάλνι κι οι σύμμαχοί του αξιοποίησαν τις εκλογές αυτές -παρά τον τοπικό τους χαρακτήρα- για να καταφέρουν πλήγματα στο κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» ενόψει των εθνικών εκλογών του 2021.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να αποκλείσει από τις χθεσινές εκλογές μεγάλο αριθμό υποψηφίων της αντιπολίτευσης, ο Ναβάλνι κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν εκείνους που θα συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους εκλεκτούς της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν. 

Πολλοί από τους τελευταίους κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι παίρνοντας αποστάσεις από το κόμμα, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει σε χαμηλό δεκαετίας. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα η Ενωμένη Ρωσία έχασε σχεδόν το ένα τρίτο των εδρών της, όχι όμως και την πλειοψηφία στην τοπική βουλή της Μόσχας, αφού εξασφάλισε τον έλεγχο των 26 από τις συνολικά 45 έδρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA κερδισμένο βγήκε το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο απέσπασε ψήφους από το κόμμα του Πούτιν κατακτώντας, όπως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν, 13 έδρες, ενώ από τρεις φαίνεται ότι εξασφάλισαν άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης το «ΓΙΑΜΠΛΟΚΟ» και το Fair Russia. 

Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει, βέβαια, σε υψηλά επίπεδα -γύρω στο 60%-, όχι όμως και εκείνη του κόμματός του, που έχει μειωθεί λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων.

epirusblog.gr
5 of 5
Πλήγμα για το κόμμα του Πούτιν στη Μόσχα -Eχασε το ένα τρίτο των εδρών του
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 443738886376058851
Σχόλια
item