Brexit: Έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον

Brexit: Έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις για το Brexit στην Βρετανία, καθώς ο μέχρι τώρα βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι εγκατέλειψε το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πλέον ο Μπόρις Τζόνσον δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του, ενώ πλέον ο Μπόρις Τζόνσον ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (...) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο βουλευτής στην επιστολή του, προσθέτοντας: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς».

Η στιγμή που ο Φίλιπ Λι κάθεται με τους Φιλελεύθερους στη Βουλή των Κοινοτήτων:

Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, θέλουμε συμφωνία

«Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλουμε εκλογές…θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ο καλύτερος τρόπος…να πετύχουμε μια συμφωνία είναι η στήριξη στην κυβέρνηση στην κοινοβουλευτική αίθουσα σήμερα το βράδυ», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην θυελλώδη συνεδρίαση της βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάλεσε εκ νέου τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για την παρεμπόδιση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως είπε, θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε….Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι σημειώνει πρόοδο στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή της συμφωνίας αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάποιοι στην βουλή θέλουν να μπλοκάρουν το Brexit», ανέφερε, σημειώνοντας πως οι αντάρτες βουλευτές των Τόρις μειώνουν τις πιθανότητες για μια συμφωνία.

Σε ερώτηση ενός βουλευτή των Εργατικών αν η κυβέρνησή του θα συμμορφωθεί στον νόμο αυτό για την αποφυγή ενός no-deal Brexit, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τηρήσει τον νόμο

«Βεβαίως θα τηρήσουμε το Σύνταγμα και θα υπακούσουμε στον νόμο», απάντησε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στο πλαίσιο των προσπαθειών της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για την αποφυγή κάθε είδους επαναφοράς των «σκληρών» συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας λέγοντας ότι μπορεί να αφαιρεθεί το backstop από τη συμφωνία με την ΕΕ.

«Θα το συζητήσουμε επίσης σύντομα με την ΕΕ, και θα το συζητήσω με τον Βαράντκαρ όταν τον συναντήσω στο Δουβλίνο την Δευτέρα» είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε ιδέες για μια λύση στο Brexit, η ΕΕ ρωτά "θα την ψηφίσει η βουλή;"», είπε.

Η επιστολή του Φίλιπ Λι στον πρόεδρο της Βουλής:

After a great deal of thought, I have reached the conclusion that it is no longer possible to serve my constituents’ and country’s best interests as a Conservative Member of Parliament. My letter to the Prime Minister:
Προβολή εικόνας στο Twitter
5.386 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
epirusblog.gr
5 of 5
Brexit: Έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Μπόρις Τζόνσον
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7585633175945635997
item