Απεργία παραλύει τη χώρα την Τρίτη -Κλειστά σχολεία, νεκρώνουν τα μέσα μεταφοράς

Απεργία παραλύει τη χώρα την Τρίτη -Κλειστά σχολεία, νεκρώνουν τα μέσα μεταφοράς

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ολόκληρη η χώρα. Σε μεγάλη 24ωρη απεργία θα προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ, κατά του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Αντιμέτωποι με την ταλαιπωρία θα βρεθούν οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, ενώ αναμένεται και κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα, αφού ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν οι συρμοί του ΗΣΑΠ, ενώ και τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα εκτελούν τα δρομολόγιά τους. 

Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Παράλληλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας διοργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν δάσκαλοι και καθηγητές. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Ποια ΜΜΜ «τραβούν» χειρόφρενο
Οι συρμοί του ΗΣΑΠ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία θα σηκώσουν χειρόφρενο και δεν θα πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια,καθώς 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει και η ΠΝΟ. 

Όσο για το μετρό (γραμμές 2 και 3) και τα τραμ, αναμένονται αποφάσεις. Χωρίς προαστιακό και τρένα θα γίνονται οι μετακινήσεις την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. 

Οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία από τις 00:00 έως τις 24:00. Αναμένεται ανακοίνωση της εταιρείας με ενδεχόμενη ακύρωση όλων των δρομολογίων τρένων, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας.

Απεργία και από την ΠΝΟ
Συγκεκριμένα η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

24ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του «αντεργατικού» αναπτυξιακού νομοσχεδίου. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Επίσης, εξήγγειλε πανελλαδικές στάσεις εργασίας όπου κριθεί αναγκαίο από τα Σωματεία στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019 «για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων».

Όπως υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ένα είδος "ανάπτυξης" που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. 

Ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των σωματείων και των συνδικαλιστών. Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους».

Δημόσια Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ)
Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Απόφαση για απεργία έχει πάρει ήδη η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργατικά Κέντρα της χώρας και πολλές άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)
Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς και τη διοργάνωση συγκέντρωσης την ημέρα της απεργίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ του ΕΚΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τα σωματεία-μέλη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, στο κτίριο του ΕΚΑ για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Δάσκαλοι & Καθηγητές
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καλούν νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές να μετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Σεπτεμβρίου. Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 

Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι». Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία, στις 27 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα στα σχολεία, καθώς είναι Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Δημοσιογράφοι (Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ)
Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όπως τονίζεται: «Αντιδρούμε έντονα σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

epirusblog.gr
5 of 5
Απεργία παραλύει τη χώρα την Τρίτη -Κλειστά σχολεία, νεκρώνουν τα μέσα μεταφοράς
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6948993520001548381
item