Γιάννενα: «Αλληλομαχαιρώματα» στο Δήμο Ιωαννιτών για… τριγμούς στη ΔΕΥΑΙ και οδοφωτισμό!

Γιάννενα: «Αλληλομαχαιρώματα» στο Δήμο Ιωαννιτών για… τριγμούς στη ΔΕΥΑΙ και οδοφωτισμό!

Οι παρατάξεις διασταυρώνουν τα ξίφη τους…Ελισάφ κατά Μπέγκα (και αντίστροφα) αλλά και Τ. Καλογιάννη κατά των δύο, με αφορμή την ακύρωση έργου 3 εκ. ευρώ για φωτιστικά LED.

Τι συμβαίνει στην Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης;


Οι μετεκλογικοί τριγμοί και η ένταση στο Δήμο Ιωαννιτών καλά κρατούν, με τις παρατάξεις που συγκροτούν τη Δημοτική Αρχή να επιχειρεί να λάβει τις πρώτες σοβαρές αποφάσεις και εκείνες της αντιπολίτευσης να έχουν αρχίσει τις «κατά μέτωπο» επιθέσεις, αλλά και τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Τα κύρια μέτωπα προς το παρόν είναι δύο: Η πολύπαθη ΔΕΥΑΙ και η ακύρωση του διαγωνισμού για την τοποθέτηση φωτιστικών LED στην οποία προχώρησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων.

Όσον αφορά τη ΔΕΥΑΙ, οι αποκαλύψεις (και του «Πρωινού Λόγου) πως μία εργάσιμη ημέρα πριν την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον Μ. Ελισάφ, η διοίκησή της προχώρησε σε λήψη αποφάσεων για οικειοθελή αποχώρηση υπαλλήλων έναντι αποζημίωσης και το γεγονός πως η ανάρτηση στο «Διαύγεια» έγινε μόλις την 11η Σεπτεμβρίου ενώ η αποχώρηση από την Υπηρεσία των υπαλλήλων είχε οριστεί για χθες 13 Σεπτεμβρίου, προκάλεσαν νέο γύρο ερωτηματικών για το πώς τελικά διοικήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η Δημοτική Επιχείρηση και βέβαια για το τι τελικά συμβαίνει εντός αυτής, καθώς πολλές φορές ήταν στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων και αντιπαραθέσεων.

Η Διοίκηση (Μπέγκα) της ΔΕΥΑΙ δεν εδέησε να δώσει χθες κάποια εξήγηση για τη συγκεκριμένη απόφαση. Αντί αυτού ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, με την οποία «κουνά το δάχτυλο», ως προς το δικαίωμά του να ορίσει τον Άρη Μπαρτζώκα Πρόεδρο της Επιχείρησης. 

Όπως αναφέρει το εντεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο με τους αναπληρωτές τους και αποτελείται από το Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν σύμβουλο, ως Πρόεδρο και έξι ακόμη αιρετούς εκπροσώπους του δήμου, εκ των οποίων οι τέσσερις ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου. 

«Συνεπώς – καταλήγει η επιστολή Χρυσόστομου- ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ θα οριστεί από εσάς κατά τη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα οριστεί το σύνολο των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ»!

Μέχρι τότε εννοείται, πως ο κ. Χρυσοστόμου θα θέλει να παραμείνει στη θέση του!

Στα … κάγκελα για τα LED
Από την ακύρωση του διαγωνισμού για τα φωτιστικά LED, εκείνο που προκύπτει είναι οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τις παρατάξεις, ειδικά μετά την αποτυχία να συμπράξουν μετεκλογικά με τη Δημοτική Αρχή, που είναι εμφανείς από τα «αλληλομαχαιρώματα» που με την πρώτη ευκαιρία έρχονται στην επιφάνεια.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου να ακυρώσει το διαγωνισμό προκειμένου – όπως υποστηρίζει- να μην δαπανηθούν δημοτικοί πόροι για το έργο και παράλληλα η αλλαγή με ενίσχυση ταυτόχρονα του φωτισμού, να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, προκάλεσε την ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Δημοτικής Αρχής, της παράταξης Μπέγκα και της παράταξης Τ. Καλογιάννη, η οποία διαφώνησε ως προς σημεία και με τις δύο.

Οι στόχοι της  Δημοτικής Αρχής
Η κεντρική πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής συνοψίζεται στην «κάλυψη με φωτισμό LED στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Δήμου ή και ακόμη και του συνόλου του, μέσω της αξιοποίησης ιδιωτικών και ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών».

Ο Αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας στην εισήγησή του -που υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ο.Ε.- υπογράμμισε πως η χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδιους πόρους του Δήμου, δηλαδή μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί μια μη δόκιμη πρακτική που συνήθως δεν επιλέγεται από τους ΟΤΑ, καθώς δεσμεύει τους εν λόγω πόρους του Δήμου (στην προκειμένη περίπτωση 3 εκ. ευρώ), επιδεινώνει τις χρηματορροές του και δεν εξαλείφει τις στρεβλώσεις μεταξύ των τελών που πληρώνει ο πολίτης και των υπηρεσιών που λαμβάνει.

Μεγαλύτερη κάλυψη
Ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η Δημοτική Αρχή αφορούσε αντικατάσταση 2649 φωτιστικών σωμάτων, που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό μέγεθος για την έκταση του Δήμου. 

Αντίθετα με το νέο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση του έργου με μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, υπολογίζεται πως θα καλυφθεί το 70% τουλάχιστον της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών και με μηδενισμό των λειτουργικών εξόδων συντήρησής του δικτύου (που θα αναλάβει ο ανάδοχος).

Ο κ. Βάββας υπενθύμισε μάλιστα πως ο νυν Δήμαρχος από τις 5 Αυγούστου είχε στείλει επιστολή στον Αντιδήμαρχο Θ. Γιωτίτσα στην οποία αναφερόταν διεξοδικά οι λόγοι διαφωνίας και ζητούνταν η ακύρωση του διαγωνισμού.

«Ανακόλουθος» ο Δήμαρχος!Τόσο η επιστολή, όσο και η τοποθέτηση στην Οικονομική Επιτροπή της πλειοψηφίας, δεν άλλαξαν τις προθέσεις και τις διαθέσεις της παράταξης του πρώην Δημάρχου, που εκτός από υπόμνημα που κατέθεσε στην Ο.Ε., εξέδωσε μια άκρως επιθετική ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει ανακόλουθο το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, ο οποίος στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμευόταν ότι αυτό είναι και θα παραμείνει το κυρίαρχο όργανο του Δήμου.

Τη χθεσινή συνεδρίαση της Ο.Ε., ο κ. Μπέγκας χαρακτηρίζει «φιάσκο», χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και τεκμήρια», για να προσθέσει πώς τα μέλη της «έδειξαν πολύ νωρίς πως φοβούνται την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων». 

Για την ουσία του θέματος, η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», σημειώνει πως αυτή με το διαγωνισμό που είχε προχωρήσει «διασφάλιζε το δημόσιο χαρακτήρα του φωτισμού»!

Όμως και σε αυτή την ανακοίνωση, η παράταξη του κ. Μπέγκα, δεν αποφεύγει την αναφορά στη μη συνεργασία με τη νυν Δημοτική Αρχή, η οποία όπως υποστηρίζει «ποτέ δεν την επιθυμούσε με τη δική μας παράταξη, γιατί προφανώς η δημοτική αρχή (παράταξη Ελισάφ) που είχε στο μυαλό της στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας»!

«Διμέτωπος» από Καλογιάννη!
Θέση για το ζήτημα πήρε και η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη «Ιωάννινα_2013», η οποία θυμίζουμε ως Αντιπεριφερειάρχης είχε εμπλακεί με την προώθηση του έργου αλλαγής του οδοφωτισμού σε οδικό δίκτυο της Ηπείρου μέσω ΣΔΙΤ. 

Η κ. Καλογιάννη ασκεί διμέτωπη κριτική, και κατά της νυν, αλλά και κατά της πρώην Δημοτικής Αρχής. Με τη Δημ. Αρχή Μπέγκα, αναφέρει πως διαφωνεί με τον τρόπο διακήρυξης για την αναδιάρθρωση του συστήματος του Δημοτικού φωτισμού, «διότι σήμερα- σημειώνει- ενώ υπάρχουν άλλα πιο πρόσφορα χρηματοδοτικά πλαίσια για την υλοποίηση έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα, προτίμησε την υλοποίησή του με ανάλωση του ταμειακού διαθέσιμου του Δήμου»!

Η κριτική της έναντι της νυν Δημοτικής Αρχής, εστιάζεται σε επιμέρους ζητήματα, όπως την μη κατάθεση εισήγησης από τις υπηρεσίες του Δήμου, χαρακτηρίζει αποσπασματική την αόριστη «μελλοντική υλοποίηση του έργου» ως «απλή προμήθεια φωτιστικών σωμάτων», χωρίς να περιλαμβάνει και άλλες δράσεις όπως αποκατάσταση φθορών, συντήρησης κλπ και εκφράζει την αντίθεσή της στην κάλυψη του 70% και όχι του συνόλου του Δήμου. 

Προτείνει δε να υποβληθεί το έργο που είχε προκηρύξει η Δημοτική Αρχή Μπέγκα στο ΕΣΠΑ και παράλληλα να προκηρύξει άλλο διαγωνισμό για την αναζήτηση νέου εναλλακτικού παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Και ο Σύλλογος ΟΤΑ
Τη διαφωνία του για τον τρόπο υλοποίησης του έργου (μέσω ΣΔΙΤ) εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρει πως το έργο θα μπορούσε να επιχορηγηθεί από το ΕΣΠΑ.

Το θέμα στη φάση αυτή έκλεισε για τη Δημοτική Αρχή και ο «δεύτερος γύρος» αναμένεται να παιχθεί, όταν έλθει προς έγκριση ο νέος διαγωνισμός για την αλλαγή του οδοφωτισμού στο σύνολο του Δήμου.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «Αλληλομαχαιρώματα» στο Δήμο Ιωαννιτών για… τριγμούς στη ΔΕΥΑΙ και οδοφωτισμό!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2868371448283068723
item