Άρτα: Το ΔΣ Αρταίων ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στο οριστικό κλείσιμο του θεάτρου στο Κάστρο Άρτα: Το ΔΣ Αρταίων ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στο οριστικό κλείσιμο του θεάτρου στο Κάστρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Το ΔΣ Αρταίων ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στο οριστικό κλείσιμο του θεάτρου στο Κάστρο

Άρτα: Το ΔΣ Αρταίων ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στο οριστικό κλείσιμο του θεάτρου στο Κάστρο
«Έγκλημα για την Άρτα αποτελεί η μεταφορά του θεάτρου σε άλλον χώρο»

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που αφορούν το θεατράκι στο Κάστρο της Άρτας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων. 

Οι εντάσεις, οι διαξιφισμοί και η τάση μεταξύ των δύο πλευρών (δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης) να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών η μία στην άλλη κυριάρχησαν στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο όμως εν τέλει σε κλίμα ομόνοιας ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στο οριστικό κλείσιμο του θεάτρου στο Κάστρο της Άρτας, μιας που όλοι μέσα στην αίθουσα συμφώνησαν (τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων όσο και οι απλοί δημότες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος) ότι το θεατράκι στο Κάστρο είναι αναντικατάστατο, έχει μια μοναδική ταυτότητα με τέλεια ακουστική και αισθητική του περιβάλλοντα χώρου που δεν μπορούν να αντιγραφούν, ώστε να μεταφερθεί το θεατράκι σε άλλον χώρο εκεί πλησίον. 

Ένα ηχηρό ΟΧΙ βροντοφώναξε λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Άρτας, που έχει βλέψεις και σχέδια για τη μεταφορά του θεάτρου σε άλλον χώρο εντός ή εκτός του Κάστρου, με στόχο να αναδειχτεί η αρχαιολογική αξία του χώρου όπου τώρα βρίσκεται το θεατράκι, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονταν οι φυλακές του Μακρυγιάννη και αξίζει να αναδειχτεί το μέρος με τη δημιουργία εκθεσιακού και μουσειακού χώρου εκεί.

Ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε ακόμη μια φορά, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα σχέδια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ότι όλα εξελίχθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες, αφήνοντας απ’ έξω την τοπική κοινωνία και τον ίδιο ως Δήμαρχο της πόλης αυτής. 

«Με έπιασε εξ απροόπτου η κα Παπαδοπούλου σε εκδήλωση που πήγα πριν λίγες μέρες στο θέατρο και μου ανακοίνωσε άγαρμπα ότι τα τελευταία χρόνια έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση του θεάτρου από το χώρο που όλοι γνωρίζουμε, χωρίς ούτε στιγμή κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μου να έχω ενημερωθεί στο παραμικρό για τα σχέδια που εξελίσσονταν εν κρυπτώ πίσω από την πλάτη της Αρτινής κοινωνίας. 

Εγώ είμαι με αυτό που θέλει ο κόσμος» τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κα Γεροβασίλη, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τις κινήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά ποτέ δεν ενημέρωσε τον ίδιο, ούτε γνωστοποίησε το θέμα στην Αρτινή κοινωνία. 

«Το Υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να μας ενημερώσει, ώστε να έρθει το θέμα στο ΔΣ για συζήτηση, αντίθετα το ΥΠ.ΠΟ. δεν μας ρώτησε, δεν μας ενημέρωσε καν, αλλά αντίθετα το απέκρυψε και μας παρέκαμψε. Το ΥΠ.ΠΟ. ενέκρινε προς δημοπράτηση το σχέδιο της κας Παπαδοπούλου, χωρίς να λάβει υπόψιν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».

Το δικό τους ηχηρό ΟΧΙ στη μεταφορά του θεάτρου σε άλλο χώρο είπαν και οι εκπρόσωποι συλλόγων (όπως ο «Μακρυγιάννης» και ο «Σκουφάς»), αλλά και οι απλοί δημότες που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση. 

Αξίζει να αναφέρουμε κάποιες από τις δηλώσεις τους, δηλώσεις που αποκαλύπτουν την αγανάκτηση όλης της τοπικής κοινωνίας μας:

«Όλοι οι καλλιτέχνες που πέρασαν από το χώρο αυτό, με κορυφαίο παράδειγμα το Μάνο Χατζηδάκη, μίλησαν για έναν καταπληκτικό χώρο. Τα μνημεία είναι για τα ζούμε, να τα έχουμε στην καθημερινότητά μας και όχι να τα βλέπουμε απλώς, να μην τα αγγίζουμε, που λέμε».

«Έγκλημα για την Άρτα αποτελεί η μεταφορά του θεάτρου σε άλλον χώρο».

«Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μάς πήρε τη διαχείριση του θεάτρου, θα μας πάρει και το Δημαρχείο στο τέλος…».

«Δικαιολογία αποτελεί το θέμα ασφάλειας των δημοτών για να μεταφερθεί το θεατράκι. Το θεατράκι είναι ασφαλές και έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για το σκοπό αυτό! Ούτε το γεφύρι της Άρτας είναι ασφαλές, αν ένας μεθυσμένος ανέβει σε αυτό και κοιτάξει από κάτω, πιθανότατα θα πέσει. Μήπως να το γκρεμίσουμε κι αυτό επειδή υπάρχει η περίπτωση ατυχήματος;»

«Δηλαδή κ. Δήμαρχε, δεν είχε ενημερωθεί κανένας σας; Αν δεν ερχόταν εκείνο το βράδυ η κα Παπαδοπούλου να σας το πει, εμείς απλά θα ξυπνούσαμε ένα πρωί και θα βλέπαμε σκαλωσιές και θα λέγαμε τι γίνεται;»

Όπως ήταν αναμενόμενο, πυρωμένα βέλη αγανάκτησης και θυμού εκτοξεύτηκαν και εναντίον της κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου, προϊσταμένης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας. «Η κα Παπαδοπούλου έχει πάρει όλον τον πλούτο της Άρτας και ζητάει κι άλλα… Δηλώνει κάθετη σε κάθε αλλαγή, λέγοντας στην τοπική κοινωνία να κόψει το κεφάλι της αλλά η μεταφορά του θεάτρου θα γίνει πάση θυσία». 

«Κάποιοι έχουν κάνει αγιογραφήματα στην κα Παπαδοπούλου, ενώ δεν θα έπρεπε». «Η κα Παπαδοπούλου δεν μπορεί να λειτουργεί ερήμην της Αρτινής κοινωνίας».

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια έκρινε ως απαράδεκτη της στάση του Δημάρχου Αρταίων, δηλώνοντας ότι με αυτήν του την στάση γέμισε ανασφάλεια τους δημότες. «Η θέση του Δημάρχου ήταν απαράδεκτη εκείνο το βράδυ, είτε αιφνιδιάστηκε είτε δεν αιφνιδιάστηκε, ο ίδιος είναι ο Δήμαρχος της πόλης που οι δημότες τον εμπιστεύτηκαν για να προωθεί τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, και ο ίδιος όφειλε να απαντήσει στην κα Παπαδοπούλου ένα ηχηρό ΟΧΙ και να της δηλώσει ότι θα μπει μπροστά για να σταματήσει κάθε τέτοια προσπάθεια. 

Δυστυχώς ο ίδιος δεν αντέδρασε με τον τρόπο αυτό, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να αισθανθούν ανασφαλείς ζώντας σε μια πόλη που βλέπουν να μαραζώνει όλο και περισσότερο. Εμείς ως παράταξη δεν θα υποχωρήσουμε ούτε θα συμβιβαστούμε».

Τέλος, ο κ. Παπαλέξης, επικεφαλής της παράταξης «Γέφυρα στο Μέλλον», χαρακτήρισε ως αψυχολόγητη την απόφαση της κας Παπαδοπούλου για μεταφορά του θεάτρου σε άλλον χώρο. «H απόφαση της κας Παπαδοπούλου είναι εντελώς αψυχολόγητη. Το θεατράκι δεν ξηλώνεται, δεν μπορεί να φύγει από κει, γιατί απλά είναι αναντικατάστατο. 

Είναι μοναδικό για την αισθητική του και την ακουστική του, ακόμη και να θελήσουμε να το αντιγράψουμε και να φτιάξουμε το ίδιο ακριβώς με τα ίδια υλικά, πάλι δεν θα βγει το ίδιο, το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό όσο και να προσπαθήσουμε. 
Όσο για τις εργασίες συντήρησης, σαν βεβαιώνω εγώ ως μηχανικός ότι μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθεί το θεατράκι από κει».
Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑ
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Το ΔΣ Αρταίων ψήφισε ομόφωνα ΟΧΙ στο οριστικό κλείσιμο του θεάτρου στο Κάστρο
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 3944363564929231870
Σχόλια
item