Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο

Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο

Τα μεικτά ωρομίσθια των εργαζόμενων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,1% το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα, ανακάμπτοντας από την αναιμική επίδοση του πρώτου τριμήνου αλλά μένοντας κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Μπροστάρης» της αύξησης των ωρομισθίων ήταν η τόνωση των καθαρών αποδοχών κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Η αύξηση ξεπέρασε την μέση τιμή του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είδαν πραγματική βελτίωση στο πορτοφόλι τους.

Σε πολλές προηγούμενες μετρήσεις η άνοδος οφειλόταν πρωτίστως στην διόγκωση του φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους. 

Σύμφωνα με δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχεδόν το 41% του μέσου άτεκνου και άγαμου μισθωτού στην Ελλάδα παρακρατείται.

Οι μεικτές αποδοχές των ελλήνων εργαζόμενων ενισχύθηκαν στις υπηρεσίες (3,7%) και στην μεταποίηση (2,1%), όμως συνέχισαν την βαθιά πτωτική τους τάση στις κατασκευές (-12%).

Η εικόνα του δεύτερου τριμήνου είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την περίοδο Ιανουάριος - άρτιος, όταν οι καθαρές ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% , που ήταν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Η ικανοποιητική εικόνα του δεύτερου τριμήνου όμως παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της νομισματικής ένωσης, όπου η άνοδος των μεικτών ωρομισθίων διαμορφώθηκε στο 2,7%, που ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση από την έναρξη της κρίσης.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν πως παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ζώνη του κοινού νομίσματος η σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας έχει οδηγήσει σε αύξηση μισθών, όπως ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

epirusblog.gr
5 of 5
Αλλαγή εικόνας στην αύξηση των μισθών στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1949009916169492121
Σχόλια
item