Υπόθεση Μπάιντεν: Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ και αυτός μιλάει για... ανέκδοτο

Υπόθεση Μπάιντεν: Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ και αυτός μιλάει για... ανέκδοτο

Δύο πρόεδροι. Οι επερχόμενες εκλογές και μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Λευκός Οίκος, Ουκρανία, Λεμεσός. 

Αυτές είναι οι λεπτομέρειες που εξηγούν τον πολιτικό σεισμό που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι τον Ιούλιο του 2019 ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο και του ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές του 2020, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται ότι άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να διεξάγει έρευνες εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιού του Χάντερ Μπάιντεν. 


Ωστόσο παραδέχεται ότι μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο για τον Χάντερ Μπάιντεν σε σχέση με υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους ήταν η απασχόληση του Χάντερ Μπάιντεν από το 2014 σε μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, εναντίον της οποίας διεξήχθησαν έρευνες.

Η ιστορία ξεκινάει πέντε περίπου χρόνια πριν, όταν η Ουκρανία αντιμετώπιζε σοβαρά πολιτικά προβλήματα με την απόσχιση της Κριμαίας και την προσχώρηση της στη Ρωσία. Μέσα στο χάος μία εταιρεία με το όνομα Burisma βρέθηκε να κερδίζει δισεκατομμύρια. 

Η εν λόγω εταιρεία, παραγωγός φυσικού αερίου, ελέγχει σύμφωνα με δικά της στοιχεία, το ένα τρίτο της ιδιωτικής παραγωγής φυσικού αερίου στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. 


Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με έδρα της Λεμεσό της Κύπρου, υπήρξε και ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του πολιτικού των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, πολιτικού αντιπάλου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ.

Ωστόσο ο Χάντερ Μπάιντεν δεν ήταν ο μοναδικός γνωστός στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma. Ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι ήταν εκείνη την εποχή μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εξακολουθεί να είναι. 


Εκτός αυτού, ακόμα δυο Αμερικανοί είναι στο διοικητικό συμβούλιο: ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης Άλαν Άπτερ και ο Τζότζεφ Κόφερ Μπλακ, πρώην αξιωματούχος της CIA υπό τον Τζορτζ Μπους, ειδικευμένος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Στην περίληψη του τηλεφωνήματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος - ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βoλoντίμιρ Ζελένσκι να διερευνήσει εάν ο Τζο Μπάιντεν έκλεισε μία «έρευνα» που διεξάγονταν για εταιρεία αερίου στην Ουκρανία, στην οποία απασχολούνταν ο γιος του, Χάντερ. 

Μετά την δημοσιοποίηση των διαλόγων, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι το περιεχόμενο επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία η διεξαγωγή έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτέθηκε δυνητικά σε «σοβαρό κίνδυνο δημόσιας ασφάλειας και αντικατασκοπείας» όταν πίεσε τον Ουκρανό ομόλογό του να ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του.




«Δεν πιέστηκα από τον Τραμπ»

Παρόλο που από το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας είναι ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ πίεζε τον Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα για τον γιο του πιθανού πολιτικού αντιπάλου του στις εκλογές, Τζο Μπάιντεν, ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνάντηση ότι αυτό δεν συνέβη. «Δεν αισθάνθηκα ότι πιέζομαι από τον Τραμπ για να ερευνήσω τον Μπάιντεν», είπε ο Ζελένσκι. «Νομίζω ότι διαβάσατε τα πάντα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην απομαγνητοφώνηση.

«Δεν θέλω να εμπλακώ στις δημοκρατικές, ανοιχτές, εκλογές των ΗΠΑ. Η συνομιλία μου με τον Τραμπ ήταν φυσιολογική και συζητήσαμε πολλά πράγματα. Κανείς δεν με πίεσε», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην Νάνσι Πελόζι, για το γεγονός ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε τη διαδικασία αποπομπής σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

«Η Νάνσι Πελόζι έχει χάσει τον δρόμο της. Την έχει καταλάβει η άκρα αριστερά. Μπορεί να είναι και η ίδια ακροαριστερή, αλλά έχει χάσει τον δρόμο της. Δυστυχώς, σε ό,τι με αφορά, δεν είναι πλέον πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, βρήκε ξανά λόγο να κατηγορήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι επί της προεδρίας του η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.

Τραμπ: Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου χθες ενάντια στη διαδικασία που ξεκίνησαν εις βάρος του οι Δημοκρατικοί με στόχο την καθαίρεση του, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τον περασμένο Ιούλιο με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Καθαίρεση γι' αυτό; Πρόκειται για ανέκδοτο!», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, που φάνηκε να είναι κουρασμένος, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι η συνομιλία του με τον Ζελένσκι ήταν «υπέροχη».

Εξέφρασε τη στήριξη του για «πλήρη διαφάνεια» αναφορικά με τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε το περιεχόμενο της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας. «Θα το κάναμε ούτως ή άλλως, αλλά ενημερώνω τους βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι στηρίζω πλήρως τη διαφάνεια για τις πληροφορίες αναφορικά με τον αποκαλούμενο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», επισήμανε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε απευθείας στην αντεπίθεση αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Βουλής για εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του, ωστόσο τόνισε πως επιμένει να υπάρξει επίσης «διαφάνεια για τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του Χάντερ» για «τα εκατομμύρια δολάρια που αποσύρθηκαν γρήγορα και εύκολα από την Ουκρανία και από την Κίνα όταν ήταν αντιπρόεδρος».

Επίσης ζήτησε για «διαφάνεια από την πλευρά των Δημοκρατικοών που πήγαν στην Ουκρανία και προσπάθησαν να αναγκάσουν τον νέο πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι να «κάνει πράγματα», χρησιμοποιώντας «απειλές», όπως είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα την περίληψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δημοσιεύονταν «φρικτά πράγματα» για αυτήν, αλλά ανέφερε πως δεν του άρεσε το προηγούμενο που δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών τέτοιων συνομιλιών.

«Δεν μου αρέσει το προηγούμενο που δημιουργείται. Δεν μου αρέσει όταν αντιμετωπίζεις ηγέτες κρατών και εκείνοι πιστεύουν ότι οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες θα δοθούν στη δημοσιότητα».

«Γνώρισα καλύτερα την Ουκρανία από τα καλλιστεία»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το βίντεο από την πρώτη συνάντηση του Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η αμηχανία ήταν έκδηλη... «Με καλέσατε στην Ουάσινγκτον, αλλά ξεχάσατε να μου πείτε ημερομηνία», είπε ο Ζελένσκι στον Τραμπ, εισπράττοντας το αμήχανο χαμόγελο του Αμερικανού.

«Καλύτερα στην τηλεόραση, παρά στο τηλέφωνο», συνέχισε αναφερόμενος στην επίμαχη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες», τόνισε, με τη σειρά του, ο Τραμπ. «Το ξέρω, από εκεί είμαι!», ήταν η αποστομωτική απάντηση του Ζελένσκι και αμέσως έκανε το παράπονό του.

Η μεταξύ τους συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Ζελένσκι προσπάθησε πρώτος να αστειευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Εξάλλου, πρόκειται για πρώην κωμικό, ο οποίος έκανε την έκπληξη όταν κέρδισε τις εκλογές πριν από λίγος μήνες.

Από την πλευρά του ο Τραμπ είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι πιο διάσημος από τον ίδιο. Και κάπου εκεί ξεκίνησε ένας απίστευτος διάλογος μεταξύ τους.

«Ο προκάτοχός σας δεν βρήκε χρόνο για να έρθει στην Ουκρανία. Μπορείτε να μου δώσετε τον λόγο σας ότι εσείς θα επισκεφθείτε τη χώρα;», τον ρώτησε ο Ζελένσκι. «Θα προσπαθήσω… Κάποτε μου ανήκαν τα καλλιστεία Miss Universe και είχαμε μια νικήτρια από την Ουκρανία, οπότε γνωρίσαμε τη χώρα με πολλούς τρόπους», ήταν η απρόσμενη, τουλάχιστον, απάντηση του Τραμπ.
epirusblog.gr
5 of 5
Υπόθεση Μπάιντεν: Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ και αυτός μιλάει για... ανέκδοτο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6903048147913511837
item