Γιάννενα: Επιτέλους μπήκε σε λειτουργία το Πολυδύναμο!

Γιάννενα: Επιτέλους μπήκε σε λειτουργία το Πολυδύναμο!

Κατασκευάστηκε από το Γ’ ΚΠΣ.. Διανύοντας τα χρόνια του δεύτερου ΕΣΠΑ και με την στήριξη της πολιτείας και της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκει τον δρόμο προς την λειτουργία του. 


Ο λόγος για το Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, ένα από τα ελάχιστα στην χώρα, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. 

Η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, όπως είναι η επίσημη ονομασία της είναι έτοιμη και στο γραφείο που λειτουργεί στο κέντρο των Ιωαννίνων ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ώστε να ακολουθήσει η αξιολόγηση των περιστατικών από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου.

Στο Πολυδύναμο θα αναπτυχθούν 24 κλίνες για άτομα με εξαρτήσεις από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Βασικοί στόχοι της Μονάδας είναι η αντιμετώπισητων συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Οι ωφελούμενοι των υπηρεσιών και των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων είναι άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή παρουσιάζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές, άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που ενδέχεται να αναπτύξουν αντικοινωνικού τύπου συμπεριφορές (χρήση ουσιών, παραβατικότητα) και το σύνολο του πληθυσμού για τα προγράμματα υπηρεσιών πρόληψης.
Το Κέντρο στοχεύει στην εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού από όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς αποτελεί μοναδικό Κέντρο Detox μαζί με το αντίστοιχο πρόγραμμα ΙΑΝΟΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ).
Το Κέντρο στηριζόμενο σε ένα ολιστικό μοντέλο ψυχοσωματικής απεξάρτησης, απευθύνεται σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης και αναζητούν ένα τρόπο απεξάρτησης. 
Ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση ενώ παράλληλα είναι πρόθυμοι να παραπεμφθούν μετά από κατάλληλη προετοιμασία σε προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας σε όλη την επικράτεια.
 
Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες διαμονής και έχει την δυνατότητα να παραπέμπει σε στεγνά προγράμματα θεραπείας σε όλη την επικράτεια. Διαθέτει 24 κλίνες, η λειτουργία της θα είναι εικοσιτετράωρη, ενώ η νοσηλεία διαρκεί περίπου 4 εβδομάδες.
Η διαδικασία εισαγωγής στη Μονάδα γίνεται μόνο μετά από την παραπομπή από το Συμβουλευτικό Κέντρο, που βρίσκεται στο Κέντρο των Ιωαννίνων, προς τα Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία (Αλκοολισμού και Ουσιοεξαρτημένων) - Τμήματα Αποκατάστασης, στα οποία πραγματοποιούνται συνεδρίες (ατομικές και ομαδικές) με εξωτερικούς ασθενείς, με σκοπό την διατήρηση της αποχής από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και την πρόληψη της υποτροπής.
epiruspost.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Επιτέλους μπήκε σε λειτουργία το Πολυδύναμο!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8842069502382433857
item