Πονοκέφαλοι για το Μαξίμου μεταναστευτικό και ΔΕΗ με φόντο τη ΔΕΘ

Πονοκέφαλοι για το Μαξίμου μεταναστευτικό και ΔΕΗ με φόντο τη ΔΕΘ
Σε δύο ιδιαιτέρως δύσκολα προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την κοινωνία καλείται να βρει λύση η κυβέρνηση. 

Το μεταναστευτικό αλλά και η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι ουσιαστικά δύο «καυτές πατάτες» που βρίσκονται πλέον στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σε σχέση με τους προκατόχους του, δεν έχει την  πολυτέλεια του χρόνου. 

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βουλιάζουν από τα νέα καραβάνια των μεταναστών που συνεχώς καταφθάνουν και η ΔΕΗ πνίγεται ολοένα περισσότερο από τα χρέη με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μην αυξηθούν οι λογαριασμοί. 

Όπως είναι φυσικό και τα δύο θέματα έχουν προκαλέσει την σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μαξίμου και της αξιωματικής αντιπoλίτευσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ετοιμάζεται για τα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες για τα δύο αυτά «καυτά» μέτωπα. 

Η δύσκολη εξίσωση του μεταναστευτικού    
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ. 

Η στάση της Τουρκίας σε συνδυασμό πως δεν υπάρχει κοινό μέτωπο στην Ε.Ε. καθώς αρκετές χώρες δεν θέλουν να επιμεριστούν το βάρος του προσφυγικού, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει λύσεις, αρχικά με την αποσυμφόρηση των νησιών μεταφέροντας του μετανάστες στην ενδοχώρα και θα ακολουθήσει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο προκειμένου να μπορέσουν να επιστραφούν αρκετοί πρόσφυγες στην Τουρκία. 

Παράλληλα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα να αλλάξει προς το καλύτερο τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και κυρίως στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια που έχει μετατραπεί σε καταυλισμό της ντροπής. 

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει πυροδοτήσει την σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί με την αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο καθώς αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο,  ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τους «γεωπολιτικούς λόγους» που δημιουργούν τις ροές. 

Απαντώντας κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν: «Χρειάζεται περισσό θράσος το κόμμα του «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και του καταυλισμού - ντροπή της Μόριας, να κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση. Καλύτερα να σιωπά».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με μια μακροσκέλη ανακοίνωση επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η χώρα δεν είχε πολιτική στο μεταναστευτικό» και παραθέτοντας 12 σημεία απάντησε στις «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια», όπως υπογραμμίζει, της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου «σήκωσε το γάντι» και σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για άγνοια της κυβέρνησης και «ακατάπαυστη λασπολογία για τη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ». 

Τα υπουργεία Άμυνας, Ναυτιλίας, Προστασία του Πολίτη αλλά και το Εξωτερικών βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα δημιουργηθούν στο μεταναστευτικό 

Οι περιπολίες του πολεμικού ναυτικού αλλά και του λιμενικού έχουν αυξηθεί ενώ ο στρατός ετοιμάζεται να ετοιμάσει νέες δομές που θα φιλοξενήσουν τις νέες ροές μεταναστών. 

Σύγκρουση για τη ΔΕΗ 
Με στόχο να μην πληρώσουν το βάρος των χρεών της ΔΕΗ οι πολίτες, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προσπαθεί να βρει λύσεις προκειμένου να μειώσει την «μαύρη τρύπα» κάτι που φαίνεται ακατόρθωτο. 

Η κυβέρνηση έχει βγει στο κυνήγι για να βρει επενδυτές, η πώληση ενός ποσοστού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες αναμένεται να δώσει μια βαθιά ανάσα στη ΔΕΗ αλλά τέτοιου είδους συμφωνίες θέλουν χρόνο που όμως δεν υπάρχει καθώς η εταιρεία βουλιάζει καθημερινά στα χρέη. 

Η κυβέρνηση προκειμένου να μην πάρει πάνω της το πολιτικό βάρος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διόγκωσε το έλλειμα και προαναγγέλλει  την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες που έφεραν τη ΔΕΗ στην χρεοκοπία. 

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως μοναδικός  στόχος της κυβέρνησης είναι τι ξεπούλημα της εταιρείας.  
epirusblog.gr
5 of 5
Πονοκέφαλοι για το Μαξίμου μεταναστευτικό και ΔΕΗ με φόντο τη ΔΕΘ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5639763884782373856
item