Γιάννενα: Μίας επίσκεψης πολλά αιτήματα έπονται Γιάννενα: Μίας επίσκεψης πολλά αιτήματα έπονται | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μίας επίσκεψης πολλά αιτήματα έπονται

Γιάννενα: Μίας επίσκεψης πολλά αιτήματα έπονται
Ικανοποίηση στο Ζαγόρι από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βίτσα και την ανακοίνωση της στήριξης της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, 
«Μας γέμισε χαρά καθώς  φέρνει ξανά στο προσκήνιο,  μια προσπάθεια  που ξεκίνησε το 2014 από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού  Κώστα Τασούλα, ο οποίος είχε ανταποκριθεί θετικά σε σχετικό αίτημα, του Δήμου, φορέων και συλλόγων της περιοχής, αλλά δυστυχώς δεν είχε συνέχεια από την προηγούμενη κυβέρνηση. 
Η διαβεβαίωση από τον Πρωθυπουργό ότι  θα αναλάβει προσωπικά την προώθηση της υποψηφιότητας, μας γεμίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση και τον ευχαριστούμε» αναφέρει ο δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος που ευχαριστεί επίσης τον επιχειρηματία Νίκο Χήτο και την εταιρία Φυσικό Μεταλλικό Νερό "Ζαγόρι" για τη χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης, καθώς και όλους όσοι θα συνδράμουν στην πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια για τον τόπο.
Ο δήμαρχος στην ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην πλατεία της Βίτσας, ανέφερε στον πρωθυπουργό, συνοπτικά τους άξονες, και τα έργα  που η υλοποίηση τους θα δώσει στο Ζαγόρι την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται σήμερα, όπως:  
Την αξιοποίηση του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου. 
Τη δημιουργία ενός Πολυδύναμου Ιατρικού Κέντρου για τους κατοίκους που διαμένουν στο Ζαγόρι (ηλικιωμένοι οι περισσότεροι) καθώς και για τους επισκέπτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς. 
Την οδική σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία Οδό. 
Την ολοκληρωμένη κατασκευή της οδού από την έξοδο  του Ζαγορίου  έως και την έδρα του Δήμου στους Ασπραγγέλους.  Την οδική Σύνδεση του Ζαγορίου με την Δυτική Μακεδονία  δια μέσου Λάιστας-Βοβούσας. 
Τη βελτίωση της 25ης και 26ης Επαρχιακής Οδού που συνδέει τους περισσότερους οικισμούς του  Ζαγορίου. 
Την ανάδειξη, συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση των πολιτιστικών και αρχιτεκτονικών μνημείων του Ζαγορίου κ.α 
Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Τη δυνατότητα να θέσει τα προβλήματα της περιοχής είχε και ο Δήμαρχος Δωδώνης. Ο Χρ. Ντακαλέτσης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, όπου του πρόσφερε αναμνηστικό δώρο για την επίσκεψη και είχε την ευκαιρία να συζητήσει τόσο θέματα για το μνημείο όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Έτσι, επανέφερε το παλαιότερο αίτημα για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, όπως και την καταχώριση των μολύβδινων χρηστηρίων (γνωστά ως ελάσματα) του Μαντείου στον Διεθνή Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου».
Ζήτησε, επίσης, την επανεξέταση της Α’ Ζώνης προστασίας και τον περιορισμό της στη βάση των ρυθμίσεων που ίσχυαν προ του 1992, καθώς και τη λειτουργία του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο, με απευθείας εκμίσθωση, καθώς υπήρξαν ήδη δύο άκαρπες δημοπρατήσεις. Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε δημότες της περιοχής.
Ο Δήμαρχος επανέφερε το αίτημα για την αποκατάσταση των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ο δήμος τελεί εν αναμονή χρηματοδοτήσεων από το 2015.
Επιπλέον, τα θέματα που τέθηκαν είναι:
– Σύνδεση της παραποτάμιας περιοχής του Λούρου με την Ιόνια Οδό.
– Αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που προκύπτουν από τη διάνοιξη του αυτοκινητοδρόμου.
– Απόδοση των αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις για τη διέλευση της Ιόνιας Οδού.
– Χρηματοδότηση για εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου.
– Χρηματοδότηση για αποπεράτωση του δρόμου σύνδεσης του κόμβου της Εγνατίας στην Τύρια με την περιοχή της Λάκκας Σουλίου και σύνδεση των κοινοτήτων με κάθετους άξονες.
– Στήριξη του πρωτογενούς τομέα (κατασκευή ομβροδεξαμενών, βελτίωση αγροτικών δρόμων, εκσυγχρονισμός αρδευτικού Άνω Ρου Αχεροντα).
 – Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δερβιζιάνων με ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό κι επαναλειτουργία του ακτινολογικού μηχανήματος.
–  Ίδρυση και λειτουργία Πολυιατρείου στην Τύρια.
Σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων τόνισε ότι εξακολουθεί να μην έχει τη συναίνεση των κατοίκων και ζήτησε τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικού οφέλους 5%, απευθείας στον δήμο, όπως και τη δέσμευση της εταιρείας να απασχολεί εργατικό δυναμικό από την περιοχή.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μίας επίσκεψης πολλά αιτήματα έπονται
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2194886352302473523
Σχόλια
item