Τα επόμενα βήματα για την επένδυση στο Ελληνικό -Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα Τα επόμενα βήματα για την επένδυση στο Ελληνικό -Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τα επόμενα βήματα για την επένδυση στο Ελληνικό -Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα

Τα επόμενα βήματα για την επένδυση στο Ελληνικό -Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα

Η στιγμή που θα μπουν οι μπουλντόζες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αυτή τη φορά δεν αργεί, εκτιμά οικονομικός αναλυτής που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη επένδυση από το ξεκίνημά της, υπογραμμίζοντας την πρόοδο του τελευταίου διαστήματος.

Εχουν περάσει σχεδόν 19 χρόνια από την τελευταία απογείωση αεροπλάνου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και 15 χρόνια από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, όταν μέρος της έκτασης χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση. 

Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού, για την αξιοποίηση της έκτασης και 5 χρόνια μετά την ανακήρυξη της Lamda Development ως προτιμητέου επενδυτή, πλέον απομένουν ελάχιστες εκκρεμότητες προκειμένου να ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης.

Η Lamda αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την επένδυση στο Ελληνικό
Αυτή την εβδομάδα, η Lamda Development- μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης των κοινών υπουργικών αποφάσεων- αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 10 Οκτωβρίου, με σκοπό την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέχρι του ποσού των 650 εκατ. ευρώ.

Η Lamda Development επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό, όμως ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω.

Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε στην ανακοίνωση της η Lamda Development, αναλαμβάνει η ίδια το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%, με στρατηγικές συνεργασίες -τόσο σε μετοχικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων- να προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρίας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου.

Ο βασικός μέτοχος «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση, ανακοινώθηκε, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες. 

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της εταιρείας, VOXCOVE (κοινοπραξία της OLYMPIA Group και της VNK Capital), πιστεύει ακράδαντα στο έργο Ελληνικό, στηρίζει και θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επισήμανε ο Lamda Development

Τα επόμενα βήμα στο Ελληνικό
Την ουσιαστική έναρξη του σχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το καζίνο, που διεξάγεται από την αρμόδια Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών είναι 4η Οκτωβρίου.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, διεκδικητές είναι δύο ισχυροί διεθνείς αμερικανικοί όμιλοι, οι Hard Rock International (HRI) και Mohegan Gaming & Entertainment (MGE), οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε συμπράξεις με ελληνικούς ομίλους.

Ακόμη, παραμένει η εκδίκαση ορισμένων δικαστικών εκκρεμοτήτων, η ολοκλήρωση της διανομής του ακινήτου, καθώς και η παράδοση του ακινήτου ελεύθερο πλέον ώστε να ξεκινήσει η αξιοποίηση (θα πρέπει δηλαδή να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση φορέων που στεγαζόντουσαν στην έκταση κ.λπ.), σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία και τον σχεδιασμό των έργων στο Ελληνικό, τα πάντα είναι έτοιμα εδώ καιρό. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες από διεθνείς και ελληνικές εταιρείες που καλύπτουν κάθε πτυχή του έργου. Περιβαλλοντικές, οικονομικές κοινωνικές κ.λπ., συνολικού κόστους που ξεπερνά κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ.

epirusblog.gr
5 of 5
Τα επόμενα βήματα για την επένδυση στο Ελληνικό -Από πού θα ξεκινήσουν τα έργα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6583784928494107263
Σχόλια
item