ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας θέλει «νέο ΠΑΣΟΚ με οικολογία» και ψάχνει νέα μέλη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας θέλει «νέο ΠΑΣΟΚ με οικολογία» και ψάχνει νέα μέλη

Το κάλεσμα, που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας ειδικά στη νέα γενιά, για μαζική εγγραφή μελών στον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί και επισήμως την έναρξη του πολιτικού και ιδεολογικού μετασχηματισμού του κόμματος, ώστε αυτό να μετατραπεί σε έναν πολιτικό φορέα, που θα εκφράζει τη «μεγάλη προοδευτική παράταξη», όπως δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός. 

Από το βήμα του φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά την ομιλία του στην κεντρική επιτροπή την περασμένη Παρασκευή έδειξε τις διαθέσεις του για τη μετάλλαξη του κόμματος σε παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, ήτοι σε διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της οικολογίας, βάζοντας το αριστερό ριζοσπαστικό στοιχείο σε δεύτερη μοίρα. 

Παρότι αυτή η στροφή δεν φαίνεται να είναι ευπρόσδεκτη από τον «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να τον «σύρει» σε ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έστειλε σαφή μηνύματα προς την κομματική γραφειοκρατία και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, διαμηνύοντας ότι ο και η μεγάλη κυβερνώσα αριστερά της νέας εποχής δεν είναι ο δρόμος των λίγων ούτε των φωτισμένων. 


Έγινε δε πιο αφής όταν σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι τα κομματικά στελέχη, οι βουλευτές, οι τοπικοί άρχοντες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο Πρόεδρος του, δεν είμαι εγώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν. Είναι ο κάθε νέος και η κάθε νέα που αποφασίζει να έχει αύριο σε αυτή τη χώρα. 

Είναι ο άνθρωπος της δουλειάς, ο άνεργος, ο άνθρωπος του πολιτισμού και των γραμμάτων, ο αυτοαπασχολούμενος και ο αγρότης, αυτός που επιχειρεί στην οικονομία με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, ο επιστήμονας, ο τεχνίτης».
4911108
tsip-19
tsip-20
Όσο για την «πασοκοποίηση» την οποία πολλοί αποκηρύττουν ο κ. Τσίπρας φρόντισε να περιγράψει τις προθέσεις του μιλώντας για τη «μεγάλη αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα το 1981».

Αλλά και για τη στροφή στην οικολογία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πολλές αναφορές, που έδωσαν την εντύπωση ότι θέλει την «πράσινη» διάσταση του νέου κόμματος – ακόμη και το όνομα, όπως έχει ειπωθεί.

«Δεν μπορεί πια το κόκκινο να σταθεί χωρίς το πράσινο, ούτε το πράσινο να αντέξει χωρίς το κόκκινο» τόνισε με έμφαση, εξαίροντας μάλιστα την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και επικαλούμενος τον Πουλατζά προειδοποίησε ότι «η αριστερά της εποχής μας είτε θα είναι οικολογική είτε δεν θα υπάρχει».

Ποίους «αδειάζει» στη στροφή ο Τσίπρας

Τα πρώτα βήματα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, που θα προσπαθήσει να εκφ

tsip-14
tsip-7
tsip-17
ράσει με το ανάλογο αφήγημα και το άνοιγμα των οργανώσεών του, τη λεγόμενη «προοδευτική παράταξη», ήτοι να γίνει ένα σύγχρονο ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήµα της Κεντρικής Επιτροπής, που συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά κατάργησε τα εκλεγµένα κοµµατικά όργανα, αναθέτοντας την πλήρη πολιτική ευθύνη στην πορεία προς το συνέδριο, που θα γίνει κοντά στην άνοιξη του 2020 και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη νέα παράταξη, σε µία Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία πάντως θα εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις και οι φυλές του κόµµατος.

Παράλληλα, το βράδυ της Κυριακής θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική διακήρυξη για την επόµενη µέρα, απευθύνοντας πρόσκληση στον προοδευτικό κόσµο για συστράτευση. 


Η επιλογή της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία, καθώς η ανασυγκρότηση της παράταξης θα στηριχθεί στη νέα γενιά, ενώ σε µία αποστροφή της οµιλίας του φανέρωσε τις διαθέσεις του µιλώντας για «µη προνοµιούχους», ένα σύνθηµα που παραπέµπει ευθέως στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. 

Καλά πληροφορηµένες πηγές λένε ότι το Φεστιβάλ της Νεολαίας θα αναφερθεί στην «Αλλαγή» του 1981, προσδιορίζοντας ακόµη περισσότερο το πολιτικό του στίγµα - το... «παλιό καλό ΠΑΣΟΚ» είναι εδώ διά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δείχνει αποφασισµένος µεν να υπερκεράσει όταν και όπου χρειαστεί τα εσωκοµµατικά εµπόδια για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», αλλά στην παρούσα φάση δεν θέλει να µπει ο ίδιος -εκτός εάν προκληθεί- σε µετωπικές συγκρούσεις, αφήνοντας µέχρι το συνέδριο στην άκρη ορισµένα καυτά ζητήματα, όπως η αλλαγή του ονόµατος και η εκλογή του αρχηγού από τη βάση. 


Επιθυµεί επίσης να αποφύγει µία ατέρµονη και επώδυνη συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας και τα λάθη της διακυβέρνησης, παραπέµποντας σε µία πρωτοφανή διαδικασία στα πολιτικά χρονικά: εξήγγειλε ότι τον απολογισµό θα τον κάνει ένα... διεθνές συνέδριο µε τη συµµετοχή αριστερών δυνάµεων που θα αποτιµήσουν τα πεπραγµένα της «πρώτης φοράς Αριστερά»! 

Με τις κινήσεις αυτές ο κ. Τσίπρας ξεκινά µεν το εγχείρηµα της αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτός να καταστεί ικανός αντίπαλος για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά θέλει και να κερδίσει χρόνο για να δει πώς και κυρίως προς τα πού θα το πάει ο πρωθυπουργός. 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει κατά νου και το περίφηµο σενάριο «2 συν 4», που προβλέπει εκλογικό αιφνιδιασµό από τον κ. Μητσοτάκη το 2021 µε όπλο ενδεχόµενες θετικές εξελίξεις στην οικονοµία (ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021, αύξηση του δημοσιονομικού χώρου για κοινωνικές πολιτικές, επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης κ.λπ.).

Κόμμα... Τσίπρα στον ορίζοντα

Την ίδια ώρα, καίτοι δεν έχει γίνει κάποια αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας και δεν υπήρξε επισήμως αυτοκριτική, ο κ. Τσίπρας κάνει διορθωτικές κινήσεις σε µία σειρά από τομείς, όπως οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ µε τα μέσα ενημέρωσης. 


Αποκηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο που έκανε επί σχεδόν πέντε χρόνια εναντίον όσων Μέσων θεωρούσε εχθρικά και αλλάζει τακτική. 

Συναντά μάλιστα ο ίδιος δηµοσιογράφους και εκδότες, διαµηνύοντας ότι θέλει µια ισότιµη σχέση, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη του κόμματος, όπως ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταδικάζουν τώρα τη... συριζαϊκή ΕΡΤ, σε μία απίστευτη επίδειξη μεταμέλειας και αυτομαστιγώματος - εκ του ασφαλούς βέβαια, αφού πλέον η δημόσια τηλεόραση δεν είναι υπό τον έλεγχό τους. 

Ηδη από τη ΔΕΘ είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του αυτές, αλλά είναι πιθανό να πρόκειται και για κινήσεις πανικού, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς ερείσματα που μέχρι πρότινος είχε στον χώρο της ενημέρωσης. 

Ουσιαστικά του έχουν μείνει κάποιοι φανατικοί, μία εφημερίδα, που επηρεάζεται περισσότερο από τον κ. Τσακαλώτο και τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας του (π.χ. «Αυγή»), ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν κάποια τηλεοπτικά κανάλια, θετικά μέχρι πρότινος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλε από την Κεντρική Επιτροπή το περίφημο άνοιγμα στην κοινωνία αδειάζοντας όλους όσοι δηλώνουν ότι το εγχείρημα πρέπει να γίνει με κάποιους όρους. «Η Αριστερά δεν βρίσκεται στις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων των “πεφωτισµένων”, αλλά στους πολλούς λαϊκούς, καθημερινούς ανθρώπους. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. 


Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά µόνο αυτούς που τον στηρίζουν», διαµήνυσε ο κ. Τσίπρας, αδειάζοντας στελέχη όπως ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, που έχει δηλώσει ότι «δεν θέλουµε followers», ο κ. Πάνος Λάµπρου, που δεν θέλει «κόµµα-σούπερ µάρκετ», ή ακόµα και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος φοβάται την πασοκοποίηση - καθότι είναι προφανές ότι το άνοιγμα θα αφορά πρωτίστως την παλιά εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, που τώρα µετακόµισε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουµουνδούρου προγραµµατίζει να ξεκινήσει τρίµηνη καµπάνια για την εγγραφή νέων µελών, αλλά αυτό είναι απλώς ένα µέρος του σχεδίου. Η µεγάλη αλλαγή, την οποία ο κ. Τσίπρας επικροτεί, είναι η ψηφιακή οργάνωση του κόµµατος, η εγγραφή δηλαδή µελών και φίλων µέσω Διαδικτύου. 


Οι πιο φανατικοί του ανοίγματος λένε ότι όποιος γράφεται στην πλατφόρμα γίνεται αμέσως µέλος, αρκεί κάποια στιγμή να έχει επαφή και µε την τοπική οργάνωση. Εχει βρεθεί πάντως και τρόπος ώστε να µην ξεσηκωθούν οι τωρινές οργανώσεις, ούτε να προκληθούν τρικυμίες. 

Το κάλεσμα θα είναι διττό: όποιος θέλει να γίνει µέλος, θα στέλνει την αίτησή του και η τοπική οργάνωση θα αξιολογεί και θα αναλαμβάνει τα περαιτέρω χωρίς αυστηρό face control. Αυτοί θα μπαίνουν στις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ). 

Θα υπάρχουν όμως και οι Οργανώσεις Φίλων (ΟΦ). Οι ενδιαφερόμενοι θα εκφράζουν µέσω της ψηφιακής πλατφόρμας το ενδιαφέρον τους και θα μπαίνουν κατευθείαν στους σχετικούς καταλόγους.
tsip-21
tsip-15
tsip-12
Ελιγμοί για όνομα και εκλογή αρχηγού

Εάν στο θέμα του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και της εκλογικής του βάσης ο κ. Τσίπρας είναι αμετακίνητος, στις άλλες δύο τομές, που προκαλούν ήδη εσωκομματικές αντιδράσεις, φαίνεται να κάνει µία τακτική αναδίπλωση. 


Η πρώτη αφορά την αλλαγή του ονόματος και η δεύτερη την εκλογή του αρχηγού από τη βάση. Για το όνομα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές ιδέες, µε πιο γοητευτική την προσθήκη «Πράσινη Αριστερά» δίπλα στο αρκτικόλεξο «ΣΥΡΙΖΑ», για τη διατήρηση του οποίου υπερθεματίζουν σχεδόν όλοι, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται πλέον για brand name. 

Ο κ. Τσίπρας θέλει µία παράταξη ανοιχτή και στους Σοσιαλιστές και στους Πράσινους, και άρα ένα όνομα που να τα αντικατοπτρίζει όλα, αλλά δεν θα επικεντρωθεί σε αυτό στην παρούσα φάση. Θα περιμένει τους πάντες στο συνέδριο και εκεί θα επιβάλει τις αποφάσεις του.

Κάτι ανάλογο θα κάνει και µε την αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης του προέδρου. Η ιδέα για εκλογή από τη βάση τον έχει κερδίσει γενικά, καθώς µπορεί να κινητοποιήσει µεγάλο µέρος των οπαδών και φίλων του κόµµατος. 


Αυτή ακριβώς όµως είναι και η αναγκαία προϋπόθεση για να υιοθετηθεί κάτι τέτοιο: η µεγάλη συµµετοχή του κόσµου. 

Ακόµη και συνεργάτες του κ. Τσίπρα τού έχουν επισηµάνει πως πρέπει να είναι διασφαλισµένο ότι θα πάνε στις κάλπες πολλοί περισσότεροι από τις 200.000 που µετείχαν στην εκλογή αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ. πριν από δύο χρόνια - κάτι που δεν είναι αυτονόητο, µε δεδοµένο ότι θα είναι µόνος υποψήφιος και σίγουρος νικητής. 

Υπό αυτό το πρίσμα, εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώσει πως η συµµετοχή είναι ικανοποιητική, αναµένεται να ζητήσει από το (καταστατικό) συνέδριο να προχωρήσει στην αλλαγή. 

Ολα αυτά ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας δείχνει να έχει προσχωρήσει στην άποψη πως ο αρχηγός θα πρέπει να συνεχίσει να εκλέγεται από το συνέδριο, µάλλον για να καθησυχάσει όσους (και είναι πολλοί αυτοί), δια­φωνούν µε την εκλογή από τη βάση, φοβούµενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα µετατραπεί σε αρχηγικό κόµµα µε πρόβληµα εσωκοµµατικής δηµοκρατίας.
tsip-6
tsip-9
tsip-11
Ποιους χωράει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ»

Το νέο ΠΑΣΟΚ της σύγχρονης εποχής που οραματίζεται ο κ. Τσίπρας με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε µία µεγάλη «προοδευτική παράταξη» δεν αφορά μόνο τη φυσιογνωμία και το αφήγημα, αλλά και τα πρόσωπα. 


Με τον κ. Μητσοτάκη να εισχωρεί στο Κέντρο, μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η διεύρυνση κυρίως προς την Κεντροαριστερά. Η «πλατιά απεύθυνση» πάντως θα αφορά κάθε δύναμη που κινείται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από δεξιά είτε και από αριστερά - στην Κεντρική Επιτροπή μίλησε για τους παλιούς συντρόφους. 

Εάν μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής δεν συμπλεύσει µε τη Ν.Δ. στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, τη συνταγματική αναθεώρηση και την ψήφο των απόδημων, τότε ανοίγει ο δρόμος για πρόσκληση και προς την κυρία Φώφη Γεννηματά - αν και αυτό δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον κ. Τσίπρα, που στοχεύει στους ψηφοφόρους και όχι στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. 

Πολλοί στοιχηµατίζουν επίσης ότι η µεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ από το κόµµα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Σοσιαλιστικό είναι απλώς θέµα τάιµινγκ.

Ο κ. Τσίπρας θα προσκαλέσει όλες τις πτέρυγες του σηµερινού ΣΥΡΙΖΑ να συµµετάσχουν στο νέο εγχείρηµα, υποβαθµίζοντας τις ιδεολογικές αποκλίσεις και τις πολιτικές διαφορές. 


Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν όλοι. Στο σχέδιό του θα έχει την αµέριστη στήριξη των «προεδρικών» ή άλλως «Καραβελίστας» (επειδή έκαναν την πρώτη µάζωξή τους στο γνωστό ξενοδοχείο του αθηναϊκού κέντρου). 

Αυτοί ξεπερνούν το 50% των σηµερινών κοµµατικών δυνάµεων (παλιά προεδρική τάση, «Πλατφόρµα», πασοκογενείς) µε τάση να αυξήσουν την επιρροή τους µε τις νέες εγγραφές. 

Κοντά θα είναι και ορισµένες αυτόνοµες κινήσεις, που όµως επικοινωνούν και µε τους «53+», ενώ αυτή η τελευταία οµάδα της αριστερής πτέρυγας διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις έως έντονες διαφωνίες. 

Το πόσοι από αυτή την πτέρυγα θα ενσωματωθούν θα φανεί στη συνέχεια, χωρίς να αποκλείονται ρήξεις και αποχωρήσεις. Ως προς τα πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει ρόλους στη νέα γενιά. 

Οι αλλαγές αναµένεται να είναι και σε αυτό το µέτωπο µεγάλες. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει επιλέξει µια σειρά στελεχών για τις πρώτες θέσεις. Στον στενό επιτελικό κύκλο είναι οι εξής:

Ο κ. Μιχάλης Καλογήρου, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου και εκείνος που αναλαμβάνει ειδικές αποστολές. Καταρτισμένος, πράος και μεθοδικός, είναι η ήρεμη δύναμη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του κόμματος µε τα μέσα ενημέρωσης μετά την «άγρια περίοδο» του κ. Δηµήτρη Τζανακόπουλου. 


Ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε να διαµορφώσει και τη διακήρυξη για την επόµενη µέρα. Ανθρωπος χαµηλών τόνων, συγκροτηµένος και ιδιαίτερα προσηνής, χαίρει εκτίµησης και µεταξύ των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά µετά την αξιοπρεπή και πολιτισµένη µάχη που έδωσε στον Δήµο Αθηναίων τον περασμένο Μάιο. 

Θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Σκουρλέτη για τη θέση του γραµµατέα του κόµµατος στο επικείµενο συνέδριο. 

Η κυρία Ολγα Γεροβασίλη, η οποία είναι σταθερή αξία στα ηγετικά κλιµάκια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει µείνει µακριά από κόντρες και τριβές, ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν ικανοποιηµένος και από τις επιδόσεις της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυρία Εφη Αχτσιόγλου είναι από τα δυνατά χαρτιά της νέας ηγετικής οµάδας στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται επιτυχηµένη υπουργός, άφθαρτη και φρέσκια. 


Ο κ. Τσίπρας τη θέλει σε κρίσιµους ρόλους. Εκ των πραγµάτων κεντρική θέση έχει πλέον ο κ. Γιώργος Σταθάκης, που ανέλαβε να διαµορφώσει το νέο κυβερνητικό πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις παρυφές του κεντρικού επιτελείου κινούνται στελέχη όπως ο κ. Νίκος Παππάς, που επιζητά αναβαθµισµένο ρόλο, αλλά δέχεται και ισχυρά πυρά από το εσωτερικό για τις λανθασµένες κινήσεις του ως υπουργός και κυρίως για την εξέλιξη στην ΕΡΤ. 


Ο κ. Τζανακόπουλος επίσης παραµένει αρκετά κοντά, αλλά χρεώνεται τον µιντιακό πόλεµο που είχε κηρύξει σε κάθε µη αριστερό µέσο ενηµέρωσης, κάτι που εκτιµάται ότι κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται χρήσιµος «γεφυροποιός» ανάµεσα στη σκληρή προεδρική ομάδα και τους «53+».

Μέσα-έξω στο προεδρικό περιβάλλον είναι πλέον ο κ. Θανάσης Καρτερός, εις εκ των «γερόντων» τού άλλοτε πρωθυπουργικού επιτελείου, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο κ. Αλέκος Φλαµπουράρης, αν και µε άριστες προσωπικές σχέσεις µε τον κ. Τσίπρα. 


Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είναι πια αρκετά μακριά από τον νέο ηγετικό κύκλο και θεωρείται ότι μπαίνει σε φάση αποστρατείας.

Ο κ. Τσακαλώτος των «53+», από την άλλη, είναι µία κατηγορία µόνος του. Δείχνει διάθεση να ηγηθεί της αριστερής πτέρυγας και να είναι το αντίπαλο δέος της ηγετικής οµάδας, αλλά γνωρίζει ότι η κριτική του έχει όρια: ένα µεγάλο κοµµάτι του ΣΥΡΙΖΑ τον περιµένει για να τον αφαλοκόψει πολιτικά για όσα έκανε ή δεν έκανε ως υπουργός Οικονοµικών, αφού θεωρείται εκ των κύριων υπευθύνων της ήττας. 


Η δε κίνησή του να κατέβει στην πρόσφατη απεργιακή διαδήλωση της ΑΔΕΔΥ σχολιάζεται µε θυμηδία.

Η έξοδος του κ. Σκουρλέτη από τη Γραµµατεία του κόµµατος είναι µάλλον αναπόφευκτη. Οχι µόνο επειδή δύσκολα συνεννοείται µε τον κ. Τσίπρα, αλλά και γιατί θεωρείται ότι φέρει βαριές ευθύνες για τη συντριβή στις δημοτικές εκλογές. 


Η κυρία Ρένα Δούρου είναι µάλλον εκτός κεντρικού κύκλου και αναζητεί ρόλο. Ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να της έχει εμπιστοσύνη, ιδίως εφόσον κυκλοφορούν φήμες για τις αρχηγικές της βλέψεις.

Οι κύριοι Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης είναι ξεχωριστές περιπτώσεις µε ειδικό πολιτικό βάρος εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζουν τη ριζοσπαστική πτέρυγα και θεωρούνται θεματοφύλακες της αριστερής φυσιογνωμίας. 


Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν και πώς θα βρουν ένα σημείο ισορροπίας µε τα σχέδια του κ. Τσίπρα για το νέο, υπό πασοκοποίηση κόµµα. 

Θεωρούνται πάντως φυσικοί σύμμαχοι των «53+», που φοβούνται τη μετάλλαξη του χώρου και αντιδρούν σφόδρα, όπως έκανε προ ημερών ο κ. Λάμπρου µε ένα πύρινο άρθρο του κατά του σχεδίου για τον μετασχηματισμό του κόμματος.
epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας θέλει «νέο ΠΑΣΟΚ με οικολογία» και ψάχνει νέα μέλη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3489909411914101813
item