Αυτή είναι η ηλικία στην οποία νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Αυτή είναι η ηλικία στην οποία νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
H φράση «σαν τα φοιτητικά χρόνια δεν έχει» επαναλαμβάνεται από γενιά σε γενιά σαν αρχαίο ρητό, η νοσταλγία πλέκει το εγκώμιο της νιότης και γενικώς, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να αισθάνεσαι πολύ καλύτερα με τον εαυτό σου όσο μεγαλώνεις δεν ακούγονται τόσο δυνατά όσο οι άλλες- ή έστω, ακούγονται υπό την πεποίθηση της επιβεβλημένης συμφιλίωσης με το χρόνο.
Ωστόσο, μια έρευνα έρχεται να δικαιώσει αυτές τις δηλώσεις και να αποκαλύψει ότι η ηλικία στην οποία αισθανόμαστε τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είναι τα 60 χρόνια.
Το επιστημονικό περιοδικό Psychological Bulletin μελέτησε τα αποτελέσματα περισσότερων από 300 ερευνών σχετικά με το αίσθημα αυτοπεποίθησης σε άτομα με διαφορετικές ηλικίες, φύλο και εθνικότητα.
Πού κατέληξαν;
Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης σημείωνε ανοδική πορεία ως την ηλικία των 60 που άγγιζε την κορυφή. Εκεί έμενε σταθερό και στη συνέχεια παρουσίαζε σταδιακή πτώση ως τις επόμενες δεκαετίες.
Κατ΄ επέκταση, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυτοπεποίθηση και το αίσθημα της σιγουριάς για τον εαυτό μας αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων, ως αποτέλεσμα της πιο ολοκληρωμένης εικόνας και κατανόησης του ποιοι είμαστε.
Αντίθετα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση που παρατηρείται στις μικρότερες ηλικίες, μπορεί να συνδέεται με τα social media και τη διαδικασία διαρκούς σύγκρισης του εαυτού μας με ψηφιακές «αψεγάδιαστες» εικόνες.
epirusblog.gr
5 of 5
Αυτή είναι η ηλικία στην οποία νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2801522700339678589
item