Συντάξεις: Την Τετάρτη η «πρεμιέρα» των σημειωμάτων με τις προσωπικές διαφορές - Δείτε παράδειγμα Συντάξεις: Την Τετάρτη η «πρεμιέρα» των σημειωμάτων με τις προσωπικές διαφορές - Δείτε παράδειγμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Συντάξεις: Την Τετάρτη η «πρεμιέρα» των σημειωμάτων με τις προσωπικές διαφορές - Δείτε παράδειγμα

Συντάξεις: Την Τετάρτη η «πρεμιέρα» των σημειωμάτων με τις προσωπικές διαφορές - Δείτε παράδειγμα

Τα πουλυαναμενόμενα ενημερωτικά σημειώματα με τις προσωπικές διαφορές θα δουν πρώτοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ και του πρώην ΕΤΑΑ που θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. 

Θα ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ, των πρώην «ευγενών» ταμείων, του ΝΑΤ και του Δημοσίου στις 27 του μηνός.

Στα εκκαθαριστικά με το αποτέλεσμα του επαναυπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων συντάξεων θα εμφανίζεται:

- το παλαιό ποσό της σύνταξη, μεικτό και καθαρό μετά τις παρακρατήσεις 
- το νέο ποσό της σύνταξης όπως διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 μετά τον επαναυπολογισμό με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (μεικτό και καθαρό) και

- το ύψος των προσωπικών διαφορών που προκύπτουν (θετικές και αρνητικές προσωπικές διαφορές)

Τα εκκαθαριστικά του Φεβρουαρίου και των υπόλοιπων μηνών του 2019 θα αναρτηθούν αργότερα εντός του έτους.

Όπως διαβεβαίωσε την Κυριακή ο υφυπουργός εργασίας Νότης Μηταράκης οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών έχει μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύει το newmoney.gr η παλαιά καθαρή σύνταξη του συνταξιούχου ήταν 1042,90 ευρώ ενώ μετά τον επαναυπολογισμό μειώθηκε στα 987,80 ευρώ. Δηλαδή η προσωπική διαφορά που αναγράφεται στο σημείωμα ανέρχεται σε 55,10 ευρώ τα οποία όμως συνεχίζει να λαμβάνει.

Το νέο ποσό της συνταξής του αποτελείται από την εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και την ανταποδοτική ύψους 666,85 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω. Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.

Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον βίο του ως ασφαλισμένος. Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης. 


Για τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες είχε συνταξιοδοτηθεί ο κάθε ασφαλισμένος σε τιμές 2016.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός περίπου 222.983 συντάξεων.

epanypologismos-si8nt
Το νέο ποσό της σύνταξής του αποτελείται από την εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και την ανταποδοτική ύψους 666.85 ευρώ.
Η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και πάνω. 
Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται ως εξής: α) 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ.
Το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον βίο του ως ασφαλισμένος. 
Ειδικότερα το ποσό της ανταποδοτικής υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης. Για τον επανυπολογισμό ελήφθησαν υπόψη οι συντάξιμες αποδοχές με τις οποίες είχε συνταξιοδοτηθεί ο κάθε ασφαλισμένος σε τιμές 2016.
Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο επαναυπολογισμός περίπου 222.983 συντάξεων.
Πρόκειται για συντάξεις των πρώην ευγενών ταμείων, του πρώην ΕΤΑΑ, ειδικές κατηγορίες συντάξεων χηρείας και ορφανικές , συντάξεις του ΝΑΤ για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία ηλεκτρονικά, διεθνείς συντάξεις αλλά και των ασφαλισμένων με παράλληλη ασφάλιση. 
Μιλώντας ανεπίσημα στελέχη του ΕΦΚΑ , αποκαλύπτουν ότι αυτές οι συντάξεις επαναυπολογίστηκαν αυθαίρετα και έχουν εντοπιστεί λάθη τα οποία θα διορθωθούν.
Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των εκκαθαριστικών θα δημοσιοποιηθεί, κάτι που απέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην επωμιστεί το αρνητικό αντίκτυπο από τις μεγάλες προσωπικές διαφορές οι οποίες πάντα θα αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους συνταξιούχους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες , οι περίπου 223.000 συνταξιούχοι θα λάβουν μήνυμα με το οποίο θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατόν να ενημερωθούν.
Οι προσωπικές διαφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 ευρώ κυμαίνονται στα εξής ποσοστά:
. Έως 40% για τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ
• Έως 30% για συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ειδικών μισθολογίων).
• 5% ως 20% για τους απόστρατους.
• Έως 30 % για συνταξιούχους του ΙΚΑ.
• 40% για τις επικουρικές συντάξεις.
Για 600.000 συντάξεις προέκυψε θετική προσωπική διαφορά ( κυρίως λόγω των υψηλών εισφορών που είχαν καταβληθεί) με αποτέλεσμα να δοθούν αυξήσεις , μικρές στις περισσότερες περιπτώσεις. Η χορήγηση των αυξήσεων θα ολοκληρωθεί σε 5 ετήσιες δόσεις.


epirusblog.gr
5 of 5
Συντάξεις: Την Τετάρτη η «πρεμιέρα» των σημειωμάτων με τις προσωπικές διαφορές - Δείτε παράδειγμα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6328589232233779273
Σχόλια
item