Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η 4η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο των θεσμών.

Στη δεύτερη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα στο επίκεντρο θα τεθεί το «καυτό» θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ως προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των τραπεζών και την χρηματοδότηση της Οικονομίας. 


Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το σχέδιο που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, είναι να ενταχθούν στο σχήμα περί τα 30 δισ ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σύνολο περίπου 75 δισ ευρώ.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να στείλουν μήνυμα στις τράπεζες για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι θα βρίσκονται εκτός καθεστώτος προστασίας, αρχής γενομένης από το 2020.

Οι θεσμοί ουσιαστικά αποζητούν μέσω ενός νέου πτωχευτικού κώδικα να «ανοίξουν» το δρόμο στους πλειστηριασμούς για όσους δανειολήπτες δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και δεν εντάχθηκαν σε κάποιο πλαίσιο προστασίας.

Για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλαίσιο προστασίας μέσω της δημιουργίας ενός νέου πτωχευτικού δικαίου και τελικά, το προστατευτικό δίχτυ να είναι αντικείμενο κοινωνικής πολιτικής του κράτους και όχι θέμα των τραπεζών.

Οι τελευταίες θα πρέπει να στραφούν στην ενεργοποίηση των νομικών μέσων για την είσπραξη οφειλών που απορρέουν από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι δανειολήπτες προχωρώντας σε σύναψη σύμβασης δανείου.
Tο τελικό μπρα-ντε-φερ για 120 δόσεις και νέα πάγια ρύθμιση
Σήμερα αναμένεται το τελικό μπρα-ντε-φερ με τους ξένους απεσταλμένους για την τύχη των 120 δόσεων και της νέας πάγιας ρύθμισης χρεών προς την εφορία.
Στην κυβέρνηση κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης. 
Παρόλα αυτά, πληροφορίες κοντά στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψαν χθες στο NM ότι την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια ουσιαστικά αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, παρά τις αρχικές διαφωνίες και ενστάσεις τους.
epirusblog.gr
5 of 5
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6267152604159392241
item