Ήπειρος: Και σε δομές της Ηπείρου ενδέχεται να στείλουν νέους πρόσφυγες Ήπειρος: Και σε δομές της Ηπείρου ενδέχεται να στείλουν νέους πρόσφυγες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Και σε δομές της Ηπείρου ενδέχεται να στείλουν νέους πρόσφυγες

Ήπειρος: Και σε δομές της Ηπείρου ενδέχεται να στείλουν νέους πρόσφυγες
«Καμπανάκι» έχουν χτυπήσει οι αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τις τελευταίες μέρες, εντείνοντας την ανησυχία για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, σε μια ήδη πολύ επιβαρυμένη χώρα. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο μεταξύ των μέτρων που έλαβε είναι η μεταφορά προσφύγων σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. 
Ήδη από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά με δυο πλοία περισσότερων των 1.400 προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής της Μόριας, σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. 
Το πρώτο πλοίο με πάνω από 600 κατέπλευσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ το δεύτερο αναμένεται σήμερα νωρίς το πρωί, μεταφέροντας περίπου 800! Χίλια άτομα θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές άλλες δομές της Β. Ελλάδας.
Η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στις υπάρχουσες δομές στην Ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδέχεται να επηρεάσει και την Ήπειρο, στην οποία υπάρχουν δομές (Κατσικά, παιδόπολη «Αγία Ελένη», Δολιανά και στρατόπεδο Πετροπουλάκη στην Φιλιππιάδα), με δυνατότητα φιλοξενίας επιπλέον αριθμού προσφύγων. 
Σ’ αυτές τις δομές προστίθενται διαμερίσματα, στα οποία κυρίως μένουν οικογένειες, καθώς και άλλα κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων.
Άλλα μέτρα...Εκτός από την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών / προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκαν ακόμη τα εξής:
- Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
- Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από -,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.). 
- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο -σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου- να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
- Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
- Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
- Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Και σε δομές της Ηπείρου ενδέχεται να στείλουν νέους πρόσφυγες
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1429957627596031590
Σχόλια
item