Μυωπία: Ποιος είναι ο βασικότερος παράγοντας που την προκαλεί;

Μυωπία: Ποιος είναι ο βασικότερος παράγοντας που την προκαλεί;

Η μυωπία χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία στην όραση, κυρίως σε μακρινές αποστάσεις. Σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μυωπία, ειδικά στους νέους, όπου ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν ακόμη και μερική τύφλωση από τη μυωπία. Οι επιστήμονες όμως γνωρίζουν τι προκαλεί αυτή την «παγκόσμια ασθένεια» του πολιτισμού, όπως την χαρακτηρίζουν.


Η μυωπία εξελίσσεται σε παγκόσμια ασθένεια του πολιτισμού. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν την όρασή τους μέχρι το 2050.
Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν τι προκαλεί αυτή την «επιδημία» και υποστηρίζουν ότι οφείλεται στην έλλειψη φυσικού φωτός.


Αρκετοί θεωρούν ότι η μυωπία δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, από τη στιγμή που τα γυαλιά μυωπίας, οι φακοί επαφής ή το λέιζερ είναι αρκετά για να «επαναφέρουν» την όραση.


Οι επιστήμονες όμως ανησυχούν για την εξάπλωση της μυωπίας.
Η εξέλιξη προέκυψε από μελέτες στον πληθυσμό της Ασίας.
Στη Νότια Κορέα και στη Σεούλ, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φυσιολογική όραση εκλείπει. Το 95% των Ασιατών, στα είκοσι χρόνια τους, δεν μπορεί να δει σωστά χωρίς βοήθεια, γυαλιά μυωπίας ή φακούς επαφής.


Η Ευρώπη απέχει πολύ από αυτά τα ποσοστά, αλλά το ποσοστό των νέων Ευρωπαίων με μυωπία, αγγίζει το 50%.


Έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, το γεγονός ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι περιπτώσεις μυωπίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ στην Ασία τριπλασιάστηκαν. 


Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες ερευνούν εδώ και χρόνια τους παράγοντες που προκαλούν μυωπία, εξακολουθεί να υπάρχει ελάχιστη ενημέρωση του πληθυσμού για το πρόβλημα.

Τι προκαλεί τη μυωπίαΥπάρχουν αρκετές απόψεις σχετικά με τους λόγους που εμφανίζεται η μυωπία. Γενετικοί παράγοντες, περιβαλλοντικές επιρροές, έκθεση σε οθόνες υπολογιστών και κινητών χωρίς μέτρο. Όλα αυτά παρέμεναν εικασίες.


Μετά από χρόνια και αρκετές εικασίες, οι ερευνητές φαίνεται να έχουν βρει την πραγματική αιτία της μυωπίας. Tο φως της ημέρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην ανάπτυξη της αίσθησης της όρασης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μυωπία οφείλεται στην ανεπαρκή έκθεση στο φως του ηλίου.


Οι επιστήμονες έκαναν έρευνα σε μικρά κοτοπουλάκια. Τους έβαλαν μικρά γυαλιά ηλίου, ενώ ήταν εκτεθειμένα σε διαφορετικά επίπεδα φωτός, για να διαπιστώσουν πώς επηρεάζουν την όρασή τους.


Τα πτηνά εκθέτονταν τουλάχιστον για 3 ώρες καθημερινά σε έντονο φως. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι λίγα πτηνά απέκτησαν μυωπία.


Από το φως του ηλίου, εισέρχεται στο σώμα μία χημική ουσία που μπορεί να επιβραδύνει ή και να αποτρέψει τελείως τη μυωπία.


Η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ευθύνεται για τη μυωπία. Πράγματι, παίζουν σημαντικό ρόλο οι γενετικοί παράγοντες.


Παρ’όλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι η έκθεση στο φως του ηλίου καθημερινά, μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας.
epirusblog.gr
5 of 5
Μυωπία: Ποιος είναι ο βασικότερος παράγοντας που την προκαλεί;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3869500499398982435
item