Το Ιράν απειλεί ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία: «Γενικευμένος πόλεμος αν δεχθούμε επίθεση»

Το Ιράν απειλεί ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία: «Γενικευμένος πόλεμος αν δεχθούμε επίθεση»

Με «γενικευμένο πόλεμο» απειλεί το Ιράν σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτικό πλήγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Σαουδική Αραβία.

«Κάνω μια πολύ σοβαρή δήλωση λέγοντας ότι εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση (...) Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας» τόνισε ο ιρανός ΥΠ ΕΞ Τζαβάντ Ζαρίφ στο CNN, την ώρα που η Ουάσιγκτον συζητά με τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους της στον Περσικό πιθανές απαντήσεις στις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, για τις οποίες κατηγορούν το Ιράν.

Τεχεράνη: Νετανιάχου και Μπιν Σαλμάν θέλουν να σύρουν τον Τραμπ σε πόλεμο κατά του Ιράν

Ο Ζαρίφ είχε νωρίτερα προειδοποιήσει με μήνυμά του στο Twitter ότι η, όπως την ονομάζει, ομάδα Β -στην οποία περιλαμβάνεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν- εξαπατούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να τον σύρουν σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Ο Τραμπ υιοθέτησε επιφυλακτικό τόνο χθες, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός του πολέμου για να απαντήσουν στο Ιράν -το οποίο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία- και έδωσε εντολή για την σκλήρυνση των κυρώσεων που επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πετρέλαιο ως «όπλο», αντέδρασε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκενέχ και σημείωσε ότι η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου θα αποκατασταθεί σύντομα. 

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τώρα το πετρέλαιο ως όπλο, το πετρέλαιο δεν είναι όπλο», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SHANA του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου.

epirusblog.gr
5 of 5
Το Ιράν απειλεί ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία: «Γενικευμένος πόλεμος αν δεχθούμε επίθεση»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3961197541807600030
item