Άρτα: Αγιος Βησσαρίων ο προστάτης των πηγών της ΆρταςΡΤΑΣ Άρτα: Αγιος Βησσαρίων ο προστάτης των πηγών της ΆρταςΡΤΑΣ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Αγιος Βησσαρίων ο προστάτης των πηγών της ΆρταςΡΤΑΣΆρτα: Αγιος Βησσαρίων ο προστάτης των πηγών της ΆρταςΡΤΑΣΟ Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (Βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής...
Ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών.
Picture
Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της (την οποία βλέπετε στη φωτό κάτω).

​Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. 
Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων, προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε, συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου.
Picture
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Αγιος Βησσαρίων ο προστάτης των πηγών της ΆρταςΡΤΑΣ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8389140949437761888
Σχόλια
item