Με τριήμερη καθυστέρηση τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ

Με τριήμερη καθυστέρηση τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ

Οι ΗΠΑ απέτισαν φόρο τιμής την Κυριακή στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, που απεβίωσε την Πέμπτη στο Παρίσι, με τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης να αποστέλλονται πολύ αργότερα από εκείνα άλλων ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

«Έχοντας αφιερώσει τη ζωή του για να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ο πρώην πρόεδρος Σιράκ εργάστηκε ασταμάτητα για να διαφυλάξει τις αξίες και τις ιδέες που μοιραζόμαστε με τη Γαλλία» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ζακ Σιράκ και η φράση «Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που αγαπώ»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας περιέγραφε τις ΗΠΑ ως «μια χώρα που αγαπώ, που θαυμάζω, που σέβομαι και που γνωρίζω καλά».

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι (ο Σιράκ) ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που μετέβη στις ΗΠΑ μετά τις φρικτές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001» υπογράμμισε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ και η Γαλλία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης για να προωθήσουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στον κόσμο, μια ανθεκτική σχέση που συνεχίζεται σήμερα» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Όταν ο Ζακ Σιράκ αρνούνταν την εμπλοκή της Γαλλίας στον πόλεμο στο Ιράκ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν είπε τίποτα σχετικά με την αντίθεση του εκλιπόντος πρώην προέδρου στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, γεγονός που μνημόνευσε στο διάγγελμά του για το θάνατο του Ζακ Σιράκ και ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Αυτή η άρνηση να συμμετάσχει η Γαλλία στον πόλεμο, κάτι που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον, είχε προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια.

Ο Μάικ Πομπέο είναι ο πρώτος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που κάνει δηλώσεις μετά τον θάνατο του Ζακ Σιράκ, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1995 έως το 2007 και απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 86 ετών.

Εκπρόσωπο στην κηδεία του Ζακ Σιράκ ορίζει ο Λευκός Οίκος
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, γνωστοποίησε σήμερα ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στη Γαλλία Τζέιμι ΜακΚουρτ θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή αύριο.

Καμιά τριανταριά επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα.


epirusblog.gr
5 of 5
Με τριήμερη καθυστέρηση τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τον θάνατο του Ζακ Σιράκ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8985443054231171038
item