Βιέννη: Όλα τα μυστικά της παραμυθένιας πόλης από τον Τάσο Δούση!

Βιέννη: Όλα τα μυστικά της παραμυθένιας πόλης από τον Τάσο Δούση !
Βιέννη, μια πόλη… παραµύθι!
Θα µπορούσα να βάλω για τίτλο «µια κουκλίστικη πόλη», «µια πόλη παραµύθι». Τουλάχιστον εγώ έτσι την έζησα, όταν πήγα για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 20 χρόνια στο πέρασµά µου προς την Ινδονησία. 
Από τότε, και µέχρι που ξαναπήγα, τουλάχιστον στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης δεν έχουν µεταβληθεί και πολλά πράγµατα.
Οι Αυστριακοί, και ειδικά οι Βιεννέζοι, δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την αλλαγή στη νοοτροπία τους, ούτε από το ελεύθερο πνεύµα τους, ούτε από τη γαλαντοµία τους, αλλά ούτε και από το χαµόγελό τους. 
Πρόκειται για έναν λαό πολύ αυστηρό, συντηρητικό, µε τροµερό class και επίπεδο γνώσης. Μιλάµε για ανθρώπους που δεν «στρίβουν» εύκολα, αλλά αν τους κερδίσετε, γίνονται χαλί να τους πατήσεις.
Aπό τον Τάσο Δούση (tdousis@dousiscom.gr)

Stephansdom, ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου

Ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου, Βιέννη
Το εσωτερικό του καθεδρικού του Αγίου Στεφάνου
Κοιτάξτε, όλοι παθαίνουν πλάκα µε τον συγκεκριµένο ναό. Κάποιοι τον θεωρούν το σηµείο αναφοράς της πόλης. Εγώ τον επισκέφθηκα, αλλά, να σας πω την αλήθεια, τουλάχιστον στο εσωτερικό του, µου έκανε ένα άχρωµο και άγευστο γοτθικό «τέρας» στο κέντρο της πόλης. 
Δεν έχει ούτε τη λεπτότητα ούτε τη ζεστασιά µιας εκκλησίας. Τον έχτισαν για να επιβάλουν το νόµο του Θεού µε τον όγκο – κι αυτό φαίνεται.

To know

  • Ενδιαφέρον έχει στον συγκεκριµένο ναό να περπατήσετε και να ανεβείτε τα 343 σκαλιά, για να φτάσετε στην εξέδρα των επισκεπτών στον νότιο πύργο. Από εκεί πραγµατικά αξίζει η θέα στις στέγες του κέντρου της Βιέννης.
  • Για το ναό αυτόν πρέπει επίσης να ξέρετε ότι είναι το µέρος όπου πραγµατοποιήθηκε η κηδεία του Μότσαρτ το 1791. Εκεί, επίσης, παντρεύτηκε ο µεγάλος συνθέτης την αγαπηµένη του, Constanze Weber.
  • Η καµπάνα του ναού φτιάχτηκε από 20 τόνους σίδερου που αποκτήθηκαν από τα 100 βλήµατα του τεράστιου κανονιού που είχαν στήσει οι Τούρκοι κατά την πολιορκία της Βιέννης το 1683.
  • Αξίζει να επισκεφθείτε και το χώρο όπου βρίσκονται οι κατακόµβες. Οι Αυστριακοί έθαβαν τους νεκρούς µέχρι το τέλος του 18ου αιώνα κάτω από τον Καθεδρικό. Εκεί που κάνετε τη βόλτα σας, να ξέρετε πως 11.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί.

H Βιέννη τα ΧριστούγενναΣτολισμένη Βιέννη - Χριστούγεννα

Η Βιέννη στολισμένη τα Χριστούγεννα
Για εµένα η αυστριακή πρωτεύουσα χωρίζεται σε δύο «κοµµάτια», αναλόγως της περιόδου κατά την οποία θα την επισκεφθείτε. Το ένα έχει να κάνει µε τη Βιέννη πριν και µετά τα Χριστούγεννα και το άλλο µε την ίδια πόλη τα Χριστούγεννα!
Η Βιέννη των γιορτών, της χαράς και των φωτισµένων δρόµων είναι κυριολεκτικά άλλο πράγµα. Έχω βρεθεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης την περίοδο των γιορτών, αλλά αυτό που θα δείτε στη Βιέννη θα σας εκπλήξει ευχάριστα. 
Είναι σαν να περπατάτε στους δρόµους του παραµυθιού. Πρόκειται για µια πόλη µε πανέµορφα παραδοσιακά κτήρια του 17ου και του 18ου αι., στολισµένα µε όλα τα χριστουγεννιάτικα του κόσµου.
Θα περπατήσετε σε πεζοδροµηµένα σοκάκια και δροµάκια, που έχουν επιµελώς στολιστεί και ετοιµαστεί για την περίοδο των γιορτών. Δεν θα χορταίνετε να κάνετε τις βόλτες σας στην κεντρική Karntner Strasse και στη συνέχεια στα πολλά δροµάκια που καταλήγουν στον Καθεδρικό.
Εν τω µεταξύ, το όλο σκηνικό ενισχύεται από τις ιππήλατες άµαξες, µε τους παραδοσιακά ντυµένους οδηγούς, και τα cafes που σφύζουν από κόσµο και που σε καλούν να ξαποστάσεις, αλλά και να αντιµετωπίσεις το τσουχτερό κρύο του χειµώνα. Είδατε που σας τα λέω; Είναι σαν να ζεις στη θαλπωρή του παραµυθιού. 
Τώρα, αν µετά από όλη αυτή την περιγραφή, δεν σας κάνει «κλικ» να επισκεφθείτε τη Βιέννη, ή εγώ δεν είµαι καλός δηµοσιογράφος ή εσάς δεν σας «κολλάει» µε τίποτα η συγκεκριµένη πόλη.

Το παλάτι του HofburgΠαλάτι Βιέννη

Το εντυπωσιακό παλάτι του Hofburg
Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να περιηγηθείτε σε αυτό διότι βρίσκεται στο κέντρο και θα το συναντήσετε στη βόλτα σας. 
Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς ζούσαν οι αυτοκράτορες, τα αυτοκρατορικά διαµερίσµατα (πτέρυγα Αµαλία), τα ασηµικά και τις πορσελάνες τους, το στέµµα της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, την κούνια του βασιλιά της Ρώµης, αλλά και να µάθετε ποια ήταν η πριγκίπισσα Σίσσυ (πιστεύω ότι έχετε δει την ταινία), σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ, του αναµορφωτή αυτοκράτορα της Αυστρίας. 
Έχουν και οι βασιλιάδες τις στενοχώριες τους.

Ισπανική Σχολή ΙππασίαςΔραστηριότητες στη Βιέννη

Ένα μοναδικό θέαμα στη Βιέννη
Για εµένα το συγκεκριµένο θέαµα είναι από τα πιο αξιόλογα της Βιέννης. Είναι µια παράσταση που δίνει η Ισπανική Σχολή Ιππασίας, µε τα διάσηµα άλογα Lipizzaner. 
Εκτελούν χορευτικές φιγούρες µε αυστηρό προγραµµατισµό και σχέδιο, που έχουν τη βάση τους στην υψηλή τέχνη της ιππασίας, η οποία µας έρχεται από την εποχή της Αναγέννησης.
Αυτό που εσείς θα παρακολουθήσετε έχει να κάνει µε τις στροφές της πλάτης του αλόγου κατά τη διάρκεια της µάχης, όσο και µε τις κινήσεις που κάνει το άλογο σε αυστηρή χορογραφία, µε αποκορύφωµα την καντρίλια της σχολής. 
Θα εκπλαγείτε, νοµίζω, πολύ ευχάριστα από το ρυθµό, την αυστηρότητα, αλλά και την πειθαρχία των αλόγων και του αναβατών.
Οι παραστάσεις δίνονται στο κτήριο της Χειµερινής Σχολής Ιππασίας, ακριβώς µπροστά στο παλάτι. 
Το µπαλέτο των αλόγων λαµβάνει χώρα σε µια αίθουσα 56 µ., σε µια στοά που στηρίζεται σε 46 κορινθιακούς κίονες. Είναι, αναµφίβολα, ένα θέαµα που αξίζει, τόσο για µικρούς όσο και για µεγάλους.

Βόλτες στη Βιέννη για κάθε εποχήΠάρκο Βιέννη

Rathauspark, Βιέννη
Το Rathauspark είναι το πάρκο ακριβώς µπροστά στο Δηµαρχείο. Εκεί λαµβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις. 
Τα Χριστούγεννα στήνουν εκεί µια εξαιρετική αγορά και παγοδρόµιο. Το καλοκαίρι θα δείτε θερινό σινεµά και µουσικά events. Θα σας εντυπωσιάσουν επίσης τα σιντριβάνια και τα αιωνόβια δέντρα.
Ένα άλλο σηµείο που ενδείκνυται για περίπατο (αλλά δεν το ξέρουν οι τουρίστες) είναι η περιοχή του Prater
Είναι µια τεράστια πράσινη έκταση έξω από το κέντρο της πόλης, την οποία χρησιµοποιούσε το 1766 ο βασιλιάς για κυνήγι. Για τους Βιεννέζους αποτελεί το πιο δηµοφιλές πάρκο. Το καλοκαίρι είναι ό,τι ιδανικότερο για τα παιδιά, γιατί στήνουν ένα φοβερό λούνα παρκ.
Το χειµώνα µπορεί να µη λειτουργεί, αλλά θα µπορέσετε να κάνετε βόλτα και να δείτε από ψηλά τη Βιέννη µε το Riesenrad -µια γιγάντια ρόδα µε ιστορία 100 ετών. Θα σας προσφέρει πανοραµική θέα της πρωτεύουσας και θα σας κάνει να αισθανθείτε και πάλι παιδιά.

Η κουζίνα στη Βιέννη

Βιέννη φαγητό, σνίτζελ
Σνίτζελ Βιέννης
Λοιπόν, εδώ τώρα δεν θέλω να έχετε αυταπάτες. Ούτε οι Γερµανοί ούτε οι Αυστριακοί έχουν καµιά ιδιαίτερη κουζίνα για να δοκιµάσετε. Οι άνθρωποι έχουν µάθει να τρώνε λάχανο, κρέας, πατάτες και να πίνουν µπύρες. Μην φανταστείτε ότι εσείς θα ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό. 
Εγώ θα σας έλεγα, µε την ευθύνη των λόγων µου, να προτιµήσετε στην πόλη κυρίως τα ιταλικά εστιατόρια, που είναι καταπληκτικά, όπως επίσης και κάποιες ταβερνούλες που σερβίρουν υπερµεγέθη πιάτα µε σνίτσελ και λουκάνικα Φρανκφούρτης.
Πάγκους µε λουκάνικα θα βρείτε σε όλη τη Βιέννη και σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τα δοκιµάσετε µε µαύρο ψωµί και µουστάρδα καυτερή. Μην περνούν σκέψεις από το µυαλό σας ότι τα λουκάνικα που θα φάτε στη Βιέννη έχουν καµιά σχέση µε τα λουκάνικα που πωλούνται στα σούπερ µάρκετ στην Ελλάδα. 
Είναι αυτό που ειρωνικά λέµε «τι Λοζάνη, τι Κοζάνη». Καµιά σχέση, λοιπόν! Είναι ό,τι πιο γευστικό έχετε δοκιµάσει σε αυτό το είδος του φαγητού. Τώρα το σνίτσελ είναι το… γνωστό σνίτσελ. Είτε το φάτε µε µακαρόνια είτε µε πατάτες, είναι το ένα και το αυτό: τριµµένη φρυγανιά και τηγάνι.

Βιεννέζικα γλυκάΒιεννέζικα γλυκά

Το δηµοφιλές γλυκό της Βιέννης, Sachertorte
Οι Αυστριακοί µπορεί να µην έχουν καµιά αξιοσηµείωτη κουλτούρα στη µαγειρική τους, αλλά το έχουν ισοσκελίσει το έργο τέλεια µε τα γλυκά. Εγώ οπωσδήποτε, οποτεδήποτε βρίσκοµαι στη Βιέννη, θα φάω Apfel strudel
Είναι το παραδοσιακό γλυκό των Βιεννέζων, η µηλόπιτα, και φτιάχνεται µε πολύ λεπτή ζύµη, ενώ πασπαλίζεται µε κανέλα και ζάχαρη άχνη. Η γέµιση αποτελείται από µήλο και σταφίδες. Εάν του βάλετε δίπλα και την παραδοσιακή λευκή κρέµα, θα πάτε στον παράδεισο.
Ένα άλλο, πολύ δηµοφιλές γλυκό στη Βιέννη είναι η Sachertorte. Πρόκειται για ένα κέικ σοκολάτας, που έχει 7 επίπεδα, τα οποία καλύπτονται από µαρµελάδα βερίκοκο και στρώσεις σοκολάτας. 
Για να καταλάβετε πόσο σηµαντικό γλυκό είναι το συγκεκριµένο στη Βιέννη, δύο διάσηµοι ζαχαροπλάστες της πόλης, ο Sacher και ο Demel, έδιναν µάχη στα δικαστήρια για 7 ολόκληρα χρόνια για να αποδείξουν ποιος είχε την έµπνευση της συνταγής. Κέρδισε, βεβαίως, ο Sacher.
Ένα άλλο είναι η Linzertorte. Αποτελεί ένα ξακουστό κέικ, που έχει πάρει το όνοµά του από την πόλη Λιντς, εδώ και 300 χρόνια αναφέρεται σε βιβλία µαγειρικής και ανά 50 χρόνια µεταµορφώνεται µε προσθήκη ή αφαίρεση συστατικών. 
Εσείς πρέπει να ξέρετε ότι συνίσταται από µια ζύµη αµυγδάλων που γεµίζεται µε µαρµελάδα ξανθιάς σταφίδας. Πάστες και γλυκά στη Βιέννη θα φάτε µε την ψυχή σας. Σε αυτόν τον τοµέα δεν θα στερηθείτε τίποτα.

Μετακίνηση στη Βιέννη

Για εµένα, ο πιο ασφαλής τρόπος για µετακίνηση σε πολύ καλές τιµές είναι ο Υπόγειος. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια διάρκειας 24 ή 48 ή 72 ωρών µε €8, 14€ και €17 αντίστοιχα.
Με τον Υπόγειο έχετε λύσει το θέµα. Για αργά το βράδυ πρόταση είναι και το ταξί, αλλά να ξέρετε ότι δύσκολα θα σταµατήσει ταρίφας στο δρόµο. 
Συνήθως ή τους καλείτε µε τηλέφωνο για ραντεβού ή πρέπει να περιµένετε σε µια από τις πιάτσες. Πάντως, αν βρεθείτε στη Βιέννη, ο πιο ωραίος τρόπος µετακίνησης, µέχρις εξαντλήσεως, είναι το περπάτηµα. Ιδιαίτερα στην παλιά πόλη, δεν θα σταµατήσετε ούτε λεπτό.

Κατάλληλη εποχή να την επισκεφτείτε

Αδιαµφισβήτητα η Βιέννη είναι ανάµεσα στους top 10 προορισµούς της Ευρώπης. Για εµένα δύο είναι οι περίοδοι που πρέπει να την επιλέξετε – ή τα Χριστούγεννα ή την άνοιξη. 
Την άνοιξη θα δείτε µια άλλη πόλη, µε πιο χαµογελαστούς ανθρώπους, πιο ανοιχτόκαρδους και πιο φιλόξενους. Όπως και να ‘χει, είναι ένα ταξίδι που οφείλετε να κάνετε.

Τι θέλει προσοχή στη ΒιέννηΔρόμοι της Βιέννης

 Μπορεί η συγκεκριµένη πόλη να είναι στις top 10 για να ζει κανείς, όµως η εγκληµατικότητα της έχει χτυπήσει την πόρτα. Να αποφεύγετε τα πάρκα το βράδυ, όπως και τους υπόγειους σταθµούς σε Karlsplatz και Praterstem. 
Επίσης, αν δείτε να τσακώνονται µπροστά σας, µη µείνετε να παρακολουθήσετε, ανοίξτε το βήµα και εξαφανιστείτε. Τέλος, αν κάνουν κακόγουστα σχόλια για εσάς ή τη σύντροφό σας, απλώς αγνοήστε τους. Πρόκειται για µεθυσµένους, κακότροπους Αυστριακούς.
Το φιλοδώρηµα δεν περιλαµβάνεται στην τιµή του καταλόγου, άρα, εάν είστε ικανοποιηµένοι, λέτε απλώς ένα «danke» και αφήνετε τα ρέστα.
Οι Βιεννέζοι έχουν µανία µε τους κανόνες. Εάν πετάξετε το τσιγάρο σας στο δρόµο ή αφήσετε το µπουκάλι σας έξω από την pub, θα βρεθείτε στο αστυνοµικό τµήµα και θα πληρώσετε πρόστιµο. Θα σας καταγγείλει ο διπλανός σας, γιατί κανένας από τους συντηρητικούς κατοίκους της πόλης δεν συµπαθεί αυτούς που παρανοµούν.
Θα σας εκπλήξουν οι αργοί σερβιτόροι, οι κατσούφικες γκαρσόνες και οι ανάγωγοι που δουλεύουν στα cafes και τα εστιατόρια. Μην το πάρετε προσωπικά. Τα ίδια κάνουν και στους ντόπιους. Τους αφήνεις χρήµατα και µόνο που δεν σε βρίζουν. Κάποιοι το θεωρούν µέρος της γοητείας της πόλης. 
Εµένα µε εκνευρίζει και τους το δείχνω µε τον χειρότερο τρόπο. Τους µιλάω απότοµα, τους πετάω τα λεφτά στο τραπέζι κ.λπ. Προσοχή, όλα αυτά να τα κάνετε αφού σας έχουν σερβίρει και αν δεν έχετε σκοπό να ξαναπάτε στο ίδιο µέρος. Τα ευκόλως εννοούµενα παραλείπονται.
Οι πιστωτικές κάρτες είναι µια άλλη πικρή ιστορία. Μη θεωρείτε πως, επειδή είναι µια πλούσια πόλη, δέχονται παντού πιστωτικές. Λάθος! Σε πολλά µαγαζιά, ειδικά µικρά cafes και εστιατόρια, δεν γίνονται αποδεκτές, γιατί δεν θέλουν να επενδύσουν στον αντίστοιχο εξοπλισµό. 
Αν έχετε την εντύπωση ότι οι Σκοτσέζοι είναι οι πιο τσιγκούνηδες της Ευρώπης, στη Βιέννη θα αλλάξετε γνώµη. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πιο… σφιχτοί είναι οι Αυστριακοί, και µε διαφορά. Δεν χαρίζουν ούτε πενηνταράκι.
Προσέξτε τώρα: επειδή ακριβώς είναι ο πιο τσιγκούνικος λαός, αξίζει τον κόπο να κάνετε αγορές σε περιοχές που ψωνίζουν αυστηρά οι ντόπιοι. Εκεί θα βρείτε πολλά προϊόντα που τα θεωρείτε ακριβά στην Ελλάδα, σε τιµές -30% και -40% (ρούχα, παπούτσια).
epirusblog.gr
5 of 5
Βιέννη: Όλα τα μυστικά της παραμυθένιας πόλης από τον Τάσο Δούση!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5994659222742516878
item