Κύπρος: Να επανασυσταθεί τώρα ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Είναι έτοιμη -και πρόθυμη- η Αθήνα; Κύπρος: Να επανασυσταθεί τώρα ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Είναι έτοιμη -και πρόθυμη- η Αθήνα; | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κύπρος: Να επανασυσταθεί τώρα ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Είναι έτοιμη -και πρόθυμη- η Αθήνα;

Κύπρος: Να επανασυσταθεί τώρα ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Είναι έτοιμη -και πρόθυμη- η Αθήνα;

Την επανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, την  ενίσχυση της στρατιωτικής και πολιτικής Άμυνας της Κύπρου και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα.
Η κ. Θεοχάρους, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία του κόμματος, επέδωσε κατά τη συνάντηση υπόμνημα στον κ. Τασούλα με μια σειρά από προτάσεις. Σύμφωνα με το υπόμνημα, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν στην αναβίωση και ανασύσταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και πολιτική Άμυνα της Κύπρου και οριοθετώντας την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Πρέπει πρωτίστως να ανορθώσουμε και να αναπτερώσουμε το φρόνημα του καταπονημένου λαού για να πιστέψει ξανά στις δυνατότητες του και να διεκδικήσει τα Δικαιώματα του, Ανθρώπινα, Πολιτικά, Περιουσιακά» προστίθεται, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο.
Επίσης, αναφέρεται ότι πρέπει «να ανακληθούν όλες οι μέχρι σήμερα υποχωρήσεις, γενναιόδωρες προσφορές και “συγκλίσεις”, τις οποίες η Τουρκία κατέστησε κεκτημένο χωρίς να υποχωρήσει ουδέ κατ` ελάχιστον στις άτεγκτες θέσεις της» αλλά «αντιθέτως απεργάζεται την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου».
«Η στάση αυτή της Τουρκίας δεν αποτελεί παραβατικότητα όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος αλλά πολεμική επίθεση» προστίθεται. Τέλος, η Αλληλεγγύη καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να μην ξεχνά τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου και να απαιτήσει την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων που έχει μια αναγνωρισμένη Εθνική Μειονότητα.
Στην πράξη ο ΕΑΧ ξεκίνησε επί υπουργίας  Γεράσιμου Αρσένη ((13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996) και τελείωσε επί Άκη Τσοχατζόπουλου (25 Σεπτεμβρίου 1996 – 24 Οκτωβρίου 2001).
Ιδιαίτερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ενθερμος οπαδός του ΕΑΧ και μάλιστα αυτό φρόντισε να το αποδείξει στην πράξη με τον γενικότερο συντονισμό και προώθηση των ασκήσεων.
Ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος ξεκίνησε να υλοποιείται υλοποιήθηκε μέσα από την κοινή πραγματοποίηση των ασκήσεων  «Νικηφόρος»  για την ΕΦ και «Τοξότης» για την ΠΑ, η πρώτη εκ των οποίων έγινε μεταξύ 6 και 10 Οκτωβρίου του 1994 όταν 4 A-7H που είχαν απογειωθεί από την 115ΠΜ πραγματοποίησαν αποστολές εγγύς υποστήριξης σε κυπριακά άρματα AMX-30B2.
Τα 4 A-7H συνόδευε ζεύγος μαχητικών F-16 block 30 της 330Μ που είχε απογειωθεί από το Καστέλι.
Το σκέλος μετάβασης από τον Κρήτη στην Κύπρο  ήταν 23 λεπτά και τα μαχητικά της ΠΑ παρέμειναν στην Κύπρο επι 60 λεπτά πριν επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Την επόμενη χρονιά το 1995 η ΠΑ έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητικών F-16 Και A-7H στην Κύπρος μεταξύ 25 και 27 Σεπτεμβρίου όπου πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες αφέσεις πυρομαχικών.
1997: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην Κύπρο
 Η τελική φάση της άσκησης «Νικηφόρος-Τοξότης ΄97» πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου και την παρακολούθησαν μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου και ο Έλληνας υπουργός Αμύνης κ. Άκης Τσοχατχζόπουλος, υπενθυμίζοντας με αυτό τον τρόπο την τότε αποφασιστικότητα της Αθήνας για τη στήριξη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Από πλευράς ΠΑ η συμμετοχή στην άσκηση κινήθηκε στα πλαίσια της προηγούμενης «Νικηφόρος-Τοξότης» με ζεύγη αεροσκαφών A-7H και F-16C να προχωρούν σε βολές ρουκετών και βομβών Mk 83 των 500 λιβρών, ενώ για δεύτερη φορά αεροσκάφος C-130H προχώρησε σε ρίψη μικτής –από Έλληνες και Κυπρίους- δύναμης 40 αλεξιπτωτιστών.
Να σημειωθεί πως στις  16η Οκτωβρίου που ήταν η ημέρα που επέστρεφε ο υπουργός Αμύνης από την Κύπρο και μόνο το γεγονός αυτό στάθηκε ικανό για την ΤΗΚ να προβεί στην ανοικτή πρόκληση επεισοδίου με στόχο το υπουργικό C-130.
Αυτό έγινε καθώς το αεροσκάφος πετούσε 50 ν.μ. νοτίως της Κρήτης ζεύγος τουρκικών F-16 πλησίασε το αεροσκάφος και το ένα από αυτά πέρασε σε απόσταση μόλις 80 μέτρων από αυτό, ενώ τα ρεμού των καυσαερίων εκτός από τον ξερό κρότο κατάφεραν να ταρακουνήσουν όλο το αεροσκάφος και φυσικά τους επιβαίνοντες σε αυτό.
Τα τουρκικά αεροσκάφη καταδιώχτηκαν από δύο ελληνικά F-16 και τη θέση τους πήραν άλλα δύο αεροσκάφη που βρίσκονταν ήδη στον αέρα.
Την ημέρα εκείνη η ΠΑ πραγματοποίησε 198 εξόδους(!) ενώ οι εμπλοκές ανήλθαν σε 90 αριθμοί πρωτόγνωροι ακόμη και για τα σκληροτράχηλα ελληνικά readiness. Από εκείνη την αερομαχία είναι και το περίφημο με τον Έλληνα χειριστή να αναφωνεί: «Θα τον ξεσκίσω τον μπινέ»...
Οι ασκήσεις «Νικηφόρος»-«Τοξότης» συνεχίστηκαν μέχρι το 2000 όπου ήταν και η τελευταία φορά που μαχητικά της ΠΑ θα λάμβαναν μέρος στις κοινές ασκήσεις.
Τέτοιες εικόνες σήμερα παρουσιάζονται περίπου ως έργο καλπάζουσας  πολίτικης φαντασίας.
Ποιος θα λάβει την ευθύνη για την επανασύσταση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο


epirusblog.gr
5 of 5
Κύπρος: Να επανασυσταθεί τώρα ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος - Είναι έτοιμη -και πρόθυμη- η Αθήνα;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1797175895816239377
Σχόλια
item