«Αφαντο» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 -Εκλεισε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας «Αφαντο» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 -Εκλεισε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Αφαντο» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 -Εκλεισε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας

«Αφαντο» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 -Εκλεισε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας

Το θρίλερ με την πορεία του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης του Ιράν με τη Δύση συνεχίζεται καθώς το Adrian Darya 1 φαίνεται ότι έχει κλείσει τον αναμεταδότη εντοπισμού της θέσης του στη Μεσόγειο, δυτικά της Συρίας.

Το Adrian Darya 1, που μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο έβαλε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή στη μαύρη λίστα του, έστειλε το τελευταίο του σήμα δίνοντας τη θέση του ανάμεσα στην Κύπρο και στη Συρία πλέοντας προς βορρά στις 15:53 ώρα Γκρίνουιτς (18:53 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Refinitiv που παρακολουθεί τη ναυσιπλοΐα.

Το δεξαμενόπλοιο -που λεγόταν Grace 1 πριν μετονομαστεί σε Adrian Darya 1- κατελήφθη από κομάντος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στις 4 Ιουλίου με την υποψία ότι κατευθυνόταν στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ιράν συνέλαβε σε αντίποινα ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ το οποίο κατευθυνόταν προς τον Κόλπο.

Σύμφωνα με το τελευταίο σήμα το Adrian Darya 1 βρισκόταν ανάμεσα στην Κύπρο και τη Συρία.

Το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό πλοίο στις 15 Αυγούστου αφού έλαβε επίσημες γραπτές διαβεβαιώσεις από τη Τεχεράνη ότι το πλοίο δεν θα ξεφορτώσει τα 2,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο που μεταφέρει στη Συρία. 

Ωστόσο ναυτιλιακές πηγές δηλώνουν πως το δεξαμενόπλοιο είναι πιθανό να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια μεταφορά από πλοίο σε πλοίο με ένα άλλο σκάφος για ένα μέρος του φορτίου του μετά τη δήλωση του Ιράν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για την πώληση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. 

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι όποια χώρα παράσχει βοήθεια στο πλοίο θα θεωρηθεί ότι παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ειδικότερα στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

epirusblog.gr
5 of 5
«Αφαντο» το ιρανικό τάνκερ Adrian Darya 1 -Εκλεισε τον αναμεταδότη του ανοικτά της Συρίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3662423318100749149
Σχόλια
item