Θεσπρωτία: Στις 8 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Μίχλας το παραδοσιακό πανηγύρι Θεσπρωτία: Στις 8 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Μίχλας το παραδοσιακό πανηγύρι | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Στις 8 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Μίχλας το παραδοσιακό πανηγύρι

Θεσπρωτία: Στις 8 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Μίχλας το παραδοσιακό πανηγύρι
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Πέντε Εκκλησιών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, οργανώνει την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου, το παραδοσιακό πανηγύρι στο μοναστήρι της Μίχλας με προσφορά δωρεάν φαγητού. 

Οι κάτοικοι των Πέντε Εκκλησιών έχουν φροντίσει,  ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο χώρο. Μάλιστα, κατόπιν ενεργειών του αείμνηστου γιατρού Χαράλαμπου Μπάτση, διατέθηκε ποσό 50.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου και υλοποιήθηκαν ανακαινιστικές εργασίες. 

Οι κάτοικοι της Οσδίνας αγαπούν και φροντίζουν οι ίδιοι πολύ το μοναστήρι, που βρίσκεται σ' έναν πανέμορφο φυσικό χώρο. Και την ημέρα του πανηγυριού με την καρδιά τους, όλοι μαζί, βάζουν τα δυνατά τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  

Σύμφωνα με έρευνα του θεολόγου π. Ηλία Μάκου η Μονή Γενεθλίων Θεοτόκου Μίχλας, ή αλλιώς η «Παναγιά στη Μίχλα», βρίσκεται πάνω σε λόφο του βουνού «Μίχλα» των Πέντε Εκκλησιών (παλαιά Οσδίνα). 

Το τοπωνύμιο «Μίχλα» οφείλει την ονομασία του στην ομίχλη (αντάρα), που το «στεφανώνει» τους χειμερινούς μήνες. Κτίστηκε, όπως μαρτυρούν εντοιχισμένες σ αυτό επιγραφές, το 1845 από τον ηγούμενο του Μοναστηριού Βέλλιανης Λεόντιο, που κατάγονταν από τη Σέλλιανη. 

Ο ναός οικοδομήθηκε πάνω σε παλαιότερα θεμέλια ερημοκκλησιάς και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου.Η Μονή Γενεθλίων Θεοτόκου Μίχλας διέθετε κτήματα με 800 ελαιόδεντρα, 20 στρέμματα ξηρικά χωράφια και 30 στρέμματα ποτιστικά χωράφια.

Το 1874 διέθεσε 6.000 γρόσια για να κατασκευαστεί δημοτικό σχολείο στην Οσδίνα, το οποίο επιχορηγούσε με 1000 γρόσια το χρόνο. Στο Μοναστήρι λειτουργούσε μεγάλη βιβλιοθήκη με αξιόλογα πατερικά βιβλία. 
Κατά καιρούς εγκαταβίωσαν στο μοναστήρι: Ο Λεόντιος, που εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα, πέφτοντας από απροσεξία στη φωτιά.
Ο παπα Αναστάσης, εφημέριος της Οσδίνας. Ο Καλλίνικος, καταγόμενος εκ Κωνσταντινουπόλεως, που απεβίωσε το 1918 από γρίπη. Ο Αντύπας, που ήταν Μικρασιάτης πρόσφυγας. 
Ο Κοντογιάννης, που παρέμεινε για λίγο καιρό. Και ο Αγαθόνικος, που κατάγονταν από την Κέρκυρα και ήταν εκεί μέχρι το 1955. Από τότε η Μονή διευθύνεται και φροντίζεται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Οσδίνας. 
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Στις 8 Σεπτεμβρίου στο μοναστήρι της Μίχλας το παραδοσιακό πανηγύρι
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2536021535405030458
Σχόλια
item