Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν από την επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν από την επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν από την επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν από την επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής οι συμβάσεις για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο.

Υπέρ των συμβάσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. 

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Τι προβλέπουν οι 4 συμβάσεις για υδρογονάνθρακες
Με ισάριθμα σχέδια νόμου προωθούνται συμβάσεις που είχαν προετοιμαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε η κυβέρνηση, έχουν κατατεθεί αυτούσια στη Βουλή. Πρόκειται ειδικότερα για:

την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»

την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Repsol Exploracion S.A’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ‘Ιόνιο’, Δυτική Ελλάδα».

την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.’ ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή "Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα

την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή ‘Δυτικά Κρήτης’, Ελλάδα».

140 εκατ. ευρώ τα οφέλη από τις έρευνες

Στη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες, τα πρώτα 8 χρόνια τα οικονομικά οφέλη είναι 140 εκατ. ευρώ, είπε στην επιτροπή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. Στη συνέχεια έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος και ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες.

Ο υφυπουργός υπενθύμισε ότι οι τέσσερις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες έχουν περάσει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και εποπτεία. 

«Υπάρχει τεχνική συμβουλευτική επιτροπή για κάθε ένα από αυτά τα έργα και η επιτροπή αυτή έχει το δικαίωμα επιθεώρησης, λογιστικών ελέγχων, έχει δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε κρίνει χρήσιμο. 

Αυτή η συνεχής επιτήρηση και ο δημόσιος έλεγχος, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, κατά τη γνώμη μου», είπε ο κ. Θωμάς.
epirusblog.gr
5 of 5
Υδρογονάνθρακες: Πέρασαν από την επιτροπή της Βουλής οι 4 συμβάσεις για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7605982638975181361
Σχόλια
item