Συναγερμός στην Ιταλία για το «σούπερ βακτήριο» - 31 «ύποπτοι θάνατοι» στην Τοσκάνη

Συναγερμός στην Ιταλία για το «σούπερ βακτήριο» - 31 «ύποπτοι θάνατοι» στην Τοσκάνη

Η ιταλική περιφέρεια της Τοσκάνης ανακοίνωσε πως ενίσχυσε τα προληπτικά μέτρα στα νοσοκομεία της εξαιτίας μιας «σημαντικής» αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από το πολυανθεκτικό βακτήριο NDM-1, που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, το βακτήριο «διαδόθηκε σημαντικά στη βορειοδυτική Τοσκάνη», όπου απομονώθηκε στο αίμα 75 ασθενών στην περιοχή στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο σήμερα για «31 ύποπτους θανάτους» σε 17 νοσοκομεία της Τοσκάνης ασθενών που έπασχαν από διάφορες παθολογίες (νεφρικές, πνευμονικές ή ηπατικές).

Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο αποκαλείται κοινώς «σούπερ βακτήριο», αποτελεί αντικείμενο διεθνούς παρακολούθησης.

Εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ινδία και θεωρείται από τους ειδικούς βραδυφλεγής βόμβα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανθεκτικό γονίδιο που διαδόθηκε σε είδη παθογόνων βακτηρίων, υπεύθυνων για τη δυσεντερία, αλλά και για τη χολέρα.

«Η ανθεκτικότητά του στα αντιβιοτικά καθιστά αυτό το βακτήριο επικίνδυνο, κυρίως για τους ευάλωτους ασθενείς, που έχουν ήδη προσβληθεί από παθολογίες ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή», υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της περιφέρειας στην έκθεσή της.

Η υπηρεσία διευκρίνισε πως δημιούργησε τον Μάιο μια μονάδα κρίσης και ανακοίνωσε κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετούνται όσον αφορά την υγιεινή και την πρόληψη.
epirusblog.gr
5 of 5
Συναγερμός στην Ιταλία για το «σούπερ βακτήριο» - 31 «ύποπτοι θάνατοι» στην Τοσκάνη
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7953778542980685334
item