Γιάννενα: Ολική ανατροπή και στόχος η αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων

Γιάννενα: Ολική ανατροπή και στόχος η αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων

Ολική θα είναι η ανατροπή της απόφασης της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων led, καθώς πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής δεν είναι απλά να αλλάξει τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, αλλά να προχωρήσει σε μία μεγαλύτερη παρέμβαση.

Αυτό προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Οικονομική Επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση την Παρασκευή θα προχωρήσει στην ακύρωση του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο «Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED», προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, θέμα το οποίο πρόκειται να εισηγηθεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας.

Η δημοτική αρχή είχε εκφράσει και προεκλογικά την αντίθεσή της με το έργο και μάλιστα είχε απευθυνθεί στον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, ζητώντας του να μην προχωρήσει τις διαδικασίες. 


Η ένσταση, όμως, δεν έχει να κάνει με το ότι η πρώην δημοτική αρχή είχε επιλέξει να χρηματοδοτηθεί το έργο από πόρους του δήμους, από το πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη δηλαδή, αλλά και το ότι αφορούσε μόνο ένα μικρό τμήμα του συνολικού φωτισμού, περίπου 3.000 λαμπτήρες, ενώ στόχος πλέον είναι να εξευρεθούν κονδύλια για να αλλάξουν 30.000 λαμπτήρες.

«Το είχαμε ξεκαθαρίσει πριν καν αναλάβουμε. Θεωρήσαμε ότι η αντικατάσταση του 8% των λαμπτήρων της πόλης με αυτή τη μεθοδολογία, με δαπάνη από τον προϋπολογισμό του δήμου, δεν είναι η πλέον συμφέρουσα για την πόλη και θα επιλέξουμε διαφορετική διαδικασία, που θα αφορά το σύνολο, 30.000 λαμπτήρες περίπου, και δε θα γίνει με όρους που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου», σημείωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.


Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο πού θα βρεθούν οι πόροι για το έργο, αλλά και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να μελετηθεί, αφού ο σχεδιασμός είναι εντελώς διαφορετικός.


Μία λύση θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια ένταξης του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», καθώς ήδη έχει ενεργοποιηθεί σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ενεργειακά έργα. 


Άλλωστε, το σενάριο αυτό ήταν και στις σκέψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που είχε κάνει λόγο για μεταγενέστερη ένταξη του έργου με το καθεστώς της αναδρομικής επιλεξιμότητας.

Μία δεύτερη λύση μπορεί να είναι να ενταχθεί ο δήμος Ιωαννιτών στο μεγάλο έργο οδοφωτισμού της περιφέρειας Ηπείρου, στο οποίο περιλαμβανόταν, εκτός από το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, και ο δημοτικός φωτισμός των δήμων Ηγουμενίτσας, Άρτας και Πρέβεζας. 


Με δεδομένο πως στην εξέλιξη των διαδικασιών οι δήμοι Άρτας και Πρέβεζας απέσυραν το ενδιαφέρον τους, φαίνεται να υπάρχει διαθέσιμος «χώρος» για το έργο του δήμου Ιωαννιτών.

Ωστόσο, αυτές δεν είναι οι μοναδικές προοπτικές, όπως φάνηκε από τις σημερινές δηλώσεις του Μωυσή Ελισάφ. Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικό περιθώριο για ένταξη του έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα αναζητηθούν, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 


Ενδεχομένως, λοιπόν, ο δήμος να προχωρήσει αυτόνομα και όχι απαραίτητα υπό τη σκέπη της περιφέρειας σε μια Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και οι οποίες αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία του νέου δικτύου οδοφωτισμού, με την αποπληρωμή της επένδυσης να γίνεται τμηματικά σε βάθος πολλών ετών.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ολική ανατροπή και στόχος η αντικατάσταση 30.000 λαμπτήρων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3932824926740176041
item