Ανάπτυξη 1,9% για την οικονομία αλλά με ανησυχητικά σινιάλα Ανάπτυξη 1,9% για την οικονομία αλλά με ανησυχητικά σινιάλα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ανάπτυξη 1,9% για την οικονομία αλλά με ανησυχητικά σινιάλα

Ανάπτυξη 1,9% για την οικονομία αλλά με ανησυχητικά σινιάλα

Κατά 1,9% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, όταν η ετήσια ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,1%, αναθεωρημένο προς το χειρότερο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Κύριος παράγοντας πίσω από την αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο ήταν η καταναλωτική δαπάνη, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, τα αναλυτικά δεδομένα φανερώνουν κάποια προβληματικά στοιχεία.

Η κατανάλωση αυξήθηκε λόγω δημόσιων δαπανών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5,3%, ενώ αντίθετα τα έξοδα νοικοκυριών στην αγορά, που είναι πιο σταθερή πηγή ανάπτυξης, μειώθηκαν κατά 0,7%.


Αρνητικό πρόσημο διαπιστώθηκε στις επενδύσεις, καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έπεσε κατά 5,8%.

Αντίθετα, η θετική πορεία του ΑΕΠ στηρίχθηκε και στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου οι εξαγωγές τονώθηκαν κατά 5,4% με έμφαση στις υπηρεσίες. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,7%.

epirusblog.gr
5 of 5
Ανάπτυξη 1,9% για την οικονομία αλλά με ανησυχητικά σινιάλα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9030094932062293267
Σχόλια
item