Άρτα: Κεντρικά Τζουμέρκα - ο μύλος και το πέτρινο γεφύρι της Γραβιάς στην Σγάρα (VD) Άρτα: Κεντρικά Τζουμέρκα - ο μύλος και το πέτρινο γεφύρι της Γραβιάς στην Σγάρα (VD) | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Κεντρικά Τζουμέρκα - ο μύλος και το πέτρινο γεφύρι της Γραβιάς στην Σγάρα (VD)

Άρτα: Κεντρικά Τζουμέρκα - ο μύλος και το πέτρινο γεφύρι της Γραβιάς στην Σγάρα (VD)

Διασχίζοντας τη γραφική διαδρομή Άρτας-Ροδαυγής-Δαφνωτής και ακολουθώντας στη διασταύρωση του δρόμου, λίγο πιο κάτω από τα Άγναντα, συναντούμε το πέτρινο γεφύρι της Σγάρας...
Η Σγάρα είναι ένας όμορφος οικισμός του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων με μόλις 47 κατοίκους (απογραφή 2011).

Το πέτρινο γεφύρι της Γραβιας γημιουργεί τρεις διαδοχικές καμάρες, με μεγάλο άνοιγμα η πρώτη, μικρότερο η δεύτερη και ακόμη πιο μικρό η τρίτη που κατευθύνει τον κορμό του γεφυριού να στηριχτεί ομαλά και στέρεα στην απέναντι πολύδεντρη όχθη. 

Τα διαφορετικού μήκους τόξα των καμαρών δε δημιουργούν πρόβλημα στο αισθητικό κάλλος του γεφυριού. 

Η επιμελημένη δόμηση των λίθων, ιδίως της πρώτης σειράς στα τόξα και στην τελευταία σειρά του οδοστρώματος, προσαυξάνει την κομψή παρουσία και συντελεί αρκετά στη στερεότητα του γεφυριού. 

Οι μικρόσωμες κολόνες, στα πλάγια του οδοστρώματος, δίκην αρκάδων, εκτός από την παροχή ασφάλειας στους διερχόμενους ανθρώπους και τα ζώα, προσδίδουν καλαισθησία και γοητεία στο γεφύρι.

Στις απολήξεις του γεφυριού έχει επιμηκυνθεί το οδόστρωμα με καλντεριμωτό δρόμο και έχουν κατασκευαστεί προστατευτικά μικρά πεζούλια, τα οποία δένουν αρμονικά με το σώμα του. 

Κοντά στην απόληξη της δεξιάς πλευράς έχει κατασκευαστεί γραφικός νερόμυλος, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα με το πέτρινο κόσμημα, που λέγεται γεφύρι, κι εμπλουτίζει με την παρουσία του την ειδυλλιακή περιοχή.

​Δείτε το βίντεο του "katarraktioti":

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Κεντρικά Τζουμέρκα - ο μύλος και το πέτρινο γεφύρι της Γραβιάς στην Σγάρα (VD)
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5888024795663887027
Σχόλια
item