Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν

Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα του ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Ιράν είναι η «κρίση των δεξαμενοπλοίων». 

Κρίση, η οποία –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες– μεταφέρεται γεωγραφικά σε ελληνικά ύδατα, κάτι που η Αθήνα δεν επιθυμεί, αλλά από την άλλη δεν έχει νόμιμο τρόπο να το αποτρέψει.

Η υπόθεση του Grace 1 προκαλεί διπλωματικό πυρετό μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 o υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης  σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το «Grace 1» ή «Adrian Darya», το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ να έχει ως πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας. 

Το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα κατάπλου στην Καλαμάτα», διευκρίνισε ο υπουργός.

Το θέμα άλλωστε φιλοξενείται σήμερα σε πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης:


WSJ-screen-shot
Η υπόθεση είναι γνωστή. Τον Ιούλιο, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace-1 συνελλήφθη από τις βρετανική αρχές του Γιβραλτάρ και κρατήθηκε για 45 ημέρες, με την υποψία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. 

Η Τεχεράνη το έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και από τα στοιχεία που έχουν έλθει στη δημοσιότητα η κατηγορία της Δύσης δεν τεκμηριώνεται.

Η Τεχεράνη, ωστόσο, δεν περιορίσθηκε σε διαμαρτυρίες. Ιρανοί συνέλαβαν ως αντίποινα βρετανικό δεξαμενόπλοιο στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που οπωσδήποτε έπαιξε τον ρόλο για να απελευθερωθεί το Grace-1, το οποίο μετονομάσθηκε σε Adrian Darya 1. 


Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ, κατευθύνεται ανατολικά και στις 25 Αυγούστου αναμένεται να βρίσκεται στον Μεσσηνιακό Κόλπο, χωρίς να είναι σαφές εάν προτίθεται να πλησιάσει την Καλαμάτα. Λόγω μεγέθους δεν μπορεί να ελλιμανιστεί, αλλά μπορεί να δέσει αρόδου.
Ας σημειωθεί ότι στις 16 Αυγούστου δικαστήριο της Ουάσιγκτον εξέδωσε ένταλμα για σύλληψη και κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου. 

Το αμερικανικό αίτημα στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι το δεξαμενόπλοιο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίοι αποτελούν κρατικό θεσμό στο Ιράν, αλλά έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση. Οι βρετανικές αρχές του Γιβραλτάρ, πάντως, απέρριψαν το αμερικανό αίτημα, επικαλούμενες την κοινοτική νομοθεσία.

Η Τεχεράνη έχει ξεκαθαρίσει ότι η κρίση δεν πρόκειται να τερματιστεί μέχρι το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο να φτάσει στον προορισμό του. 


Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ, μέλος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικών υποθέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει πως η κρίση με τη Βρετανία δεν έχει τελειώσει. Η Βρετανία έχει την πρωταρχική ευθύνη να βάλει ένα τέλος στην κρίση του πετρελαιοφόρου».

Παράλληλα, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην αποπειραθούν να συλλάβουν το δεξαμενόπλοιο στην ανοικτή θάλασσα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε: «Μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα. 


Έχουμε εκδώσει προειδοποίηση μέσω επίσημων διαύλων, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας» (αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν).
epirusblog.gr
5 of 5
Grace 1: Στην Ελλάδα μεταφέρεται η «κρίση των δεξαμενοπλοίων» μεταξύ Δύσης - Ιράν
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 985868671287916120
Σχόλια
item