Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα διοργανώνουν αντι-Σύνοδο G7 -Θα διαδηλώσουν με 50 ΜΚΟ Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα διοργανώνουν αντι-Σύνοδο G7 -Θα διαδηλώσουν με 50 ΜΚΟ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα διοργανώνουν αντι-Σύνοδο G7 -Θα διαδηλώσουν με 50 ΜΚΟ

Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα διοργανώνουν αντι-Σύνοδο G7 -Θα διαδηλώσουν με 50 ΜΚΟ

Οι ακτιβιστές για το κλίμα και οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα Κίτρινα Γιλέκα και τους Βάσκους εθνικιστές ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Εκεί που θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο, για να διαμαρτυρηθούν για το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς που, όπως καταγγέλλουν, διευρύνεται εξαιτίας του κυνισμού των παγκόσμιων ηγετών.

Αντί-G7 Σύνοδος
Σε μια "αντί-G7" σύνοδο στις πόλεις Εντάι στη Γαλλία και Ιρούν στην Ισπανία, στη γαλλο-ισπανική μεθόριο, 30 χλμ νότια της Μπιαρίτς, 50 μη κυβερνητικές οργανώσεις συναντώνται για να διαμαρτυρηθούν για τις οικονομικές και κλιματικές πολιτικές που ακολουθούν οι μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες και για να προωθήσουν εναλλακτικές πολιτικές.

«Ο κυνισμός της συνόδου της G7 συνίσταται στο ότι έχει θέσει ως κεντρικό θέμα της διοργάνωσης την ανισότητα, αλλά είναι αυτές οι ίδιες οι πολιτικές των πλούσιων χωρών που δημιουργούν και ενισχύουν την ανισότητα», λέει ένας εκπρόσωπος της μκο Alternatives G7, ο Σεμπαστιάν Μπαγιέλ.

Όπως λέει ο ίδιος, δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης συνεργάζονται με τα μέλη των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, ενός κινήματος που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα.

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που τελευταία έχει χάσει τη δυναμική του, περιελάμβανε πρόσωπα με σχέσεις με την άκρα δεξιά και αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια και λεηλασίες σε μια σειρά από εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019.

Ο Μπαγιέλ πρόσθεσε ότι το κίνημα των Βάσκων αυτονομιστών στην Ισπανία έχει εγκαταλείψει τη βία. Το 2011 η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε τον επ΄αόριστον τερματισμό της ένοπλης δράσης της από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 850 άνθρωποι στην Ισπανία στη διάρκεια 50 χρόνων.

Αλλά και η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Friends of the Earth, η Μαλικά Πεϊρό, συμφωνεί ότι η παρουσία των Κίτρινων Γιλέκων στη σύνοδο είναι απαραίτητη.

«Χτίζουμε γέφυρες με τα Κίτρινα Γιλέκα, που είναι ένα πολυεπίπεδο κίνημα. Ένα τμήμα του αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι τα κοινωνικά και τα κλιματικά ζητήματα είναι στενά συνδεδεμένα», είπε.

Τι λένε οι ΜΚΟ για τη G7
Από την πλευρά της η Ορελί Τρουβ, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatives G7, μιας κολεκτίβας των γαλλικών ΜΚΟ, είπε ότι οι οργανώσεις αυτές συσπειρώνουν ακτιβιστές για το κλίμα, Κίτρινα Γιλέκα, φεμινίστριες και άλλους ακτιβιστές.

«Σε αυτήν την αντι-σύνοδο θέλουμε να ενώσουμε όλα τα κινήματα που μάχονται κατά των πολιτικών τις οποίες επιβάλλουν οι επικεφαλής κρατών, οι πολιτικοί που ωφελούν τους πλουσιότερους και οι πολυεθνικές, που είναι αυταρχικές και κάνουν διακρίσεις», δήλωσε η Τρουβ.

epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Τα Κίτρινα Γιλέκα διοργανώνουν αντι-Σύνοδο G7 -Θα διαδηλώσουν με 50 ΜΚΟ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1776516865643065423
Σχόλια
item