Ήπειρος: Η μεταλλουργική Ηπείρου…απογειώνεται!....Μέσω της ELVALXALCOR αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό…

Ήπειρος: Η μεταλλουργική Ηπείρου…απογειώνεται!....Μέσω της ELVALXALCOR αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό…

Εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις της στο εργοστάσιο Κεφαλοβρύσου στο οποίο οι μόνιμες θέσεις θα ξεπεράσουν τις 150!

Η άρση των Capital Controls ευνοεί τις εξαγωγές.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «ξαναζωντάνεμα» της «Μεταλλουργικής Κεφαλοβρύσου» -και μαζί με αυτή και της ευρύτερης περιοχής του ακριτικού Πωγωνίου- έχει ξεκινήσει τυπικά πριν από ένα και πλέον χρόνο με την κατακύρωση του διαγωνισμού στην ElvaHalcor, εταιρείας που ανήκει στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγικές βιομηχανικές μονάδες της Ελλάδος. 
Τότε βέβαια υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο η «Μεταλλουργική» θα μπορούσε να σταθεί ξανά όρθια στα «πόδια» της. 
Ένα χρόνο σχεδόν μετά την εγκατάσταση των νέων ιδιοκτητών στο εργοστάσιο, τίποτε πλέον δεν είναι το ίδιο όπως πριν την εξαγορά της βιομηχανίας. 
Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και ήδη άρχισαν να διαφαίνονται λίαν αισιόδοξες προοπτικές για το μέλλον της, το οποίο ήταν αβέβαιο όσο ήταν υπό τη «σκέπη» του Δημοσίου και όλα έδειχναν ότι βαδίζει προς οριστικό λουκέτο.
Εξαγωγικός ο προσανατολισμός
Η εικόνα και η κατάσταση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας αλλάζει από μέρα σε μέρα και μάλιστα θεαματικά. Η εταιρεία ElvaHalcor του Ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο να ανακτήσει η «Μεταλλουργική» σύντομα τη δυναμική της και να αποκτήσει εξαγωγικό προσανατολισμό. 
Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν τόσο το σχέδιο υλοποίησης της επένδυσης, όσο και η αξιοποίηση του διεθνούς εμπορικού δικτύου της ElvaHalcor.
Όπως αναφέρει μάλιστα «το Πρώτο Θέμα» σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Παφίλα, οι πρώτες επενδύσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής δισκίων χαλκονικελίου, από τα οποία παράγονται τα κέρματα του ευρώ, θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκατ. ευρώ με μεσοπρόθεσμο στόχο παραγωγής 5.000 τόνους προϊόντων. 
Οι εξαγωγικοί προσανατολισμοί της «Μεταλλουργικής» ενισχύονται και από τη χθεσινή εξαγγελία της Κυβέρνησης για απελευθέρωση της κίνησης των κεφαλαίων, της άρσης δηλαδή των Capital Controls, μιας από τις μεγαλύτερες περιπέτειες που πέρασε η Ελληνική Οικονομία εξαιτίας των απερίγραπτων χειρισμών του δίδυμου Τσίπρα - Βαρουφάκη.
Προς … απογείωση
Η «απογείωση» της «Μεταλλουργικής» όμως στηρίζεται κατά βάση στις τεχνικές δυνατότητες και στην οργάνωση της «μητρικής» πλέον ElvaHalcor. 
Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», αυτή κατέχει καλά την τεχνογνωσία παραγωγής νομισμάτων προσθέτοντας πως «ίσως έχει σημασία να αναφερθεί ότι ήταν μια από τις ελληνικές εταιρείες που είχαν πετύχει -πανευρωπαϊκά- το κατάλληλο μείγμα για την παραγωγή των κερμάτων του ευρώ που περιέχουν χαλκό. 
Την ίδια καλή τεχνογνωσία κατείχε και η Μεταλλουργική, ωστόσο δεν διέθετε το κατάλληλο δίκτυο, τις πρώτες ύλες και κυρίως το κεφάλαιο να προχωρήσει. Σήμερα η εταιρία παράγει υψηλής ποιότητας νομίσματα, αλλά και δακτυλίους νομισμάτων σε διάφορους τύπους».
150 νέες θέσεις εργασίας
Η επαναλειτουργία της «Μεταλλουργικής» -η οποία περιήλθε στην ElvalHalcor τον Απρίλιο του 2018 αντί 2,5 εκ. ευρώ- θα ξαναζωντανέψει όπως προαναφέραμε την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Εταιρίας θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 120 μόνιμες θέσεις εργασίας και άλλες 30 έμμεσες θέσεις. 
Ένας αριθμός από αυτούς θα κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα πρόκειται για νέους εργαζόμενους στη Βιομηχανία καθώς οι προηγούμενοι -εκτός ελαχίστων- έχουν μεταταγεί σε υπηρεσίες Δήμων και Δημοσίου.
Με το «ιστορικό» της σήμα!
Η ElvalHalcor εκτός από τις εγκαταστάσεις της «Μεταλλουργικής» απέκτησε δικαιώματα σημάτων, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και άδειες που συνδέονται με την λειτουργία των στοιχείων του ενεργητικού τους. Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι νέοι ιδιοκτήτες στη «Μεταλλουργική» είναι και το γεγονός πως ενώ αυτή είχε αρχίσει να λειτουργεί ως υποκατάστημα της ElvaHalcor, τελικά θα λειτουργεί ως «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, Μονοπρόσωπη Εταιρεία»!
Η «πτώση» 
Η «Μεταλλουργική» οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο, μη μπορώντας να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, όταν μετά την κυκλοφορία του ευρώ, οι παραγγελίες της συρρικνώθηκαν αρχικά σε 100 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο και τελικά έπεσαν στα 20-30 εκατομμύρια τεμάχια, που είχε ως αποτέλεσμα αυτή να υπολειτουργεί. 
Εκτός των τραπεζών αδυνατούσε να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις της προς ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους και το Νοέμβριο του 2016 τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αφού προηγουμένως διαψεύστηκαν και οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα λειτουργούσε για παραγωγή στρατιωτικού υλικού. 
Ο κολοσσός της ElvaHalcor
Στον αντίποδα η ElvaHalcor συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 μέσω της συγχώνευσης της ΕΛΒΑΛ -μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες έλασης αλουμινίου- και της ΧΑΛΚΟΡ, του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη. 
Διαθέτει πάνω από 80 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, ισχυρή παραγωγική βάση με 12 εργοστασιακές μονάδες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, την οποία πλέον θα μπορεί να αξιοποιήσει και η «Μεταλλουργική Ηπείρου»…
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Η μεταλλουργική Ηπείρου…απογειώνεται!....Μέσω της ELVALXALCOR αποκτά εξαγωγικό προσανατολισμό…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7565253300595730161
item