Brexit: Στο Παρίσι για να δει τον Μακρόν ο Τζόνσον – Προεξοφλείται αποτυχία Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/411688/brexit-sto-parisi-gia-na-dei-ton-makron-o-tzonson-proexofleitai-apotuhia/#ixzz5xJkou8M9 Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Brexit: Στο Παρίσι για να δει τον Μακρόν ο Τζόνσον – Προεξοφλείται αποτυχία   Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/411688/brexit-sto-parisi-gia-na-dei-ton-makron-o-tzonson-proexofleitai-apotuhia/#ixzz5xJkou8M9  Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Στο Παρίσι θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για να συζητήσει με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το Brexit.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να επαναλάβει στον Γάλλο πρόεδρο αυτό που είπε χθες και στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ότι δηλαδή θέλει μεν συμφωνία για το Brexit αλλά ότι η Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί» το λεγόμενο backstop για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Στη Βρετανία οι υποστηρικτές του Brexit επισημαίνουν ως σημαντική ώθηση για τα σχέδια του κ. Τζόνσον την αποστροφή της κ. Μέρκελ σε απάντησή της προς δημοσιογραφική ερώτηση ότι θα μπορούσε να συζητήσει εναλλακτικές διευθετήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα εφόσον υπήρχαν προτάσεις εντός των επόμενων 30 ημερών.

Συγκεκριμένα, η κα Μέρκελ είπε ότι το backstop ήταν πάντα μια έσχατη λύση που θα ισχύσει μόνο αν δε βρεθούν άλλες λύσεις για τα σύνορα. 


«Αν κάποιος μπορέσει να λύσει αυτόν το γρίφο, αν κάποιος βρει αυτή τη λύση, είπαμε ότι πιθανώς θα η βρίσκαμε στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ίσως μπορούμε επίσης να τη βρούμε στις επόμενες 30 ημέρες. 

Τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο μακριά στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει προφανώς να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας σε αυτό», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε δε λόγο για «αχτίδα φωτός» μετά από τις συνομιλίες Τζόνσον-Μέρκελ.


Οι πολέμιοι του Brexit, αντίθετα, επισημαίνουν προηγούμενη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι οι όποιες αλλαγές στους όρους της συμφωνίας με την Τερέζα Μέι θα πρέπει να αφορούν την Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση των δυο πλευρών, και όχι τη Συμφωνία Αποχώρησης, η οποία περιλαμβάνει το backstop.

Το κλίμα στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να είναι λιγότερο θερμό, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται ως εντελώς απρόθυμος να συζητήσει τις βρετανικές αξιώσεις για άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Ο κ. Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι ένα no deal στο Brexit θα ήταν ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ακόμα και μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ δε θα μπορούσε να αναπληρώσει το πλήγμα που θα υποστεί η Βρετανία από το σκληρό Brexit.

epirusblog.gr
5 of 5
Brexit: Στο Παρίσι για να δει τον Μακρόν ο Τζόνσον – Προεξοφλείται αποτυχία Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/411688/brexit-sto-parisi-gia-na-dei-ton-makron-o-tzonson-proexofleitai-apotuhia/#ixzz5xJkou8M9 Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5884372136302229844
item