Γιάννενα: Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι απόφοιτοι Βελλαΐτες (φωτογραφίες) Κύριο Γιάννενα: Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι απόφοιτοι Βελλαΐτες (φωτογραφίες) Κύριο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι απόφοιτοι Βελλαΐτες (φωτογραφίες) Κύριο

Γιάννενα: Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι απόφοιτοι Βελλαΐτες (φωτογραφίες) Κύριο
Το καθιερωμένο ετήσιο αντάμωμα των Βελλαϊτών πραγματοποιήθηκε όπως γίνεται πάντα, την επομένη της γιορτής της Παναγίας με την Παναγία τη Βελλαΐτισσα να είναι αυτή που ανοίγει τη δική της αγκαλιά για να υποδεχτεί και πάλι δεκάδες αποφοίτους της Ακαδημίας και του Ιεροδιδασκαλείου. 
Οι δύο Σύλλογοι Αποφοίτων της Βελλάς κινητοποιούνται κάθε χρόνο για την προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων αποφοίτων, που εκτός του χαρακτήρα της επιστροφής στη σχολή που τους βοήθησε στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, δίνει και τη δυνατότητα για να ξαναβρεθούν από κοντά, παλιοί συμμαθητές και φίλοι, που σπανίως συναντώνται.
Για μία ακόμη χρονιά όμως, το χαρακτηριστικό έλλειμμα της εκδήλωσης αυτής, ήταν ότι η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου δεν τελέστηκε στον Ιερό Ναό, αλλά σε διπλανό χώρο που διαμορφώθηκε προσωρινά, για να φιλοξενεί τη Λειτουργία. 
Ο Ιερός Ναός που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 2016, δεν κρίνεται ασφαλής, ωστόσο το διάστημα των τριών ετών που έχει περάσει θεωρείται αρκετά μεγάλο, για να μην έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. 
Στην ομιλία του προς τους Βελλαΐτες μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ.κ Μάξιμος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση αυτή, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Πολιτισμού να ενεργήσει περισσότερο δραστήρια και να δοθεί η εντολή για την ολοκλήρωση των μελετών αποκατάστασης, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Έκανε μνεία μάλιστα στη νέα υπουργό κα Μενδώνη, που όπως είπε, έχει επιδείξει διαχρονικά το τεράστιο ενδιαφέρον της για την βελτίωση της κατάστασης σε ναούς και μοναστήρια.
Παρούσα στο αντάμωμα των Βελλαϊτών η βουλευτής Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα, όπως και ο πρώην υπουργός Αντ. Φούσας.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Κλέανδρος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Βελλαϊτών Ιωαννίνων Δημήτρης Φλώρος αναφέρθηκαν στην ετήσια αυτή συνάντηση και στο χαρακτήρα της.
Δηλώσεις Μ. Κεφάλα
Η προετοιμασία και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης της χώρας, αποτέλεσαν την καλύτερη απόδειξη, για το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. 
Αυτή είναι η πολιτική εκτίμηση της Μαρίας Κεφάλα, βουλευτού Ιωαννίνων, που με δηλώσεις την Παρασκευή σχολίασε τη διακυβέρνηση των πρώτων 40 ημερών, κάνοντας λόγο για σαφείς στοχεύσεις και αποτελεσματικότητα, που αποδεικνύεται από την κατάθεση και ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων.
«Η κυβέρνηση προώθησε τα πρώτα νομοσχέδια γιατί ο Πρωθυπουργός ήξερε από πριν τι ήθελε να κάνει και πώς θα το πετύχει. 
Το φορολογικό νομοσχέδιο με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος δείχνουν το δρόμο για το πώς θα κινηθεί στην πορεία η κυβέρνηση, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών», τόνισε η κα Κεφάλα.
Δηλώσεις Αντ. Φούσα
Με μία μικρή αιχμή για τον αποκλεισμό του Στέφανου Φούσα από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στα Ιωάννινα, ο πρώην υπουργός Αντ. Φούσας σχολίασε και αυτός τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.
«Παρότι μερικοί μπορεί να έχουν αδικηθεί ή να έγιναν και κάποια λάθη στις επιλογές των υποψηφίων στο νομό, ωστόσο πάνω απ’ όλα σημασία έχει η πατρίδα, ο τόπος και το εθνικό συμφέρον. 
Η κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά. Ο κ. Μητσοτάκης είναι άριστα προετοιμασμένος, δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, δε λέει ψέματα, δεν είναι λαϊκιστής και ήδη με τα πρώτα νομοθετικά βήματα, έδειξε πως είναι έτοιμος να διοικήσει αποτελεσματικά. 
Ελπίζω ότι τα πολιτικά πράγματα στη χώρα θα εξελιχθούν καλύτερα, γιατί ο τόπος έχει ανάγκη μία ισχυρή και σοβαρή κυβέρνηση, μακριά από αγκυλώσεις και λαϊκισμούς», ανέφερε ο κ. Φούσας.
Δηλώσεις κ.κ. Μαξίμου
Η επιστροφή σε έναν αντίστοιχο δρόμο με αυτόν που διαδραμάτισε σε δυσκολότερες εποχές στο παρελθόν για την Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, είναι έτσι κι αλλιώς, μία δύσκολη υπόθεση. 
Η αποκατάσταση όμως των λαθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με την μετατροπή της σε Ανώτερη Σχολή, χωρίς αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί μία αναγκαιότητα, ώστε η Σχολή να κοιτάξει με πιο καθαρή ματιά τις μελλοντικές της προοπτικές.
Η μοναδική Σχολή θεολογικής κατεύθυνσης στη Δυτική Ελλάδα, ουσιαστικά υπολειτουργεί και αυτό ξεκίνησε από τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, που από 120 στο παρελθόν, 60 για τη σχολή ιερατικών σπουδών και άλλοι τόσοι για τη σχολή μουσικολογίας, έπεσε στους 40, με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμο να διατυπώνει σαφείς αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Την περσινή χρονιά στη σχολή ιερατικών σπουδών εμφανίστηκαν λιγότεροι από 15 και στη σχολή μουσικολογίας ήρθε ένας. 
Προφανώς, πρέπει να γίνει συζήτηση για το πώς πρέπει να αναβαθμίσουμε τη Σχολή, αλλά αυτό είναι άλλο, από το να τη διαλύσουμε. Δυστυχώς, ο νομοθέτης δε φρόντισε να προβλέψει την αναγνώριση και εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ανώτερων Σχολών, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μειώνεται διαρκώς. 
Πιστεύω, ότι η νέα κυβέρνηση και το υπ. Παιδείας θα δει το θέμα με διαφορετικό τρόπο και θα προχωρήσει άμεσα στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων και να δούμε και τα κριτήρια επιλογής των σπουδαστών», σημείωσε.
Μία μελέτη για τη Γεωργική Σχολή
Ανεξάρτητα όμως από την πορεία της Ανώτερης Σχολής το μεγάλο στοίχημα και όραμα της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της διοίκησης της Βελλάς είναι η σύσταση και λειτουργία της Γεωργικής Σχολής. 
Η φάρμα ήδη λειτουργεί στην περιοχή, ενώ ο κ. Μάξιμος ανακοίνωσε, ότι έχει ήδη στα χέρια του μία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των Γεωργικών Σχολών γενικότερα στη χώρα και συγκεκριμένα στη Βελλά.
«Τη μελέτη αυτή την έχω στα χέρια μου και περιμένω να υπάρξει καλή διάθεση από την Πολιτεία, ώστε να προχωρήσουμε το εγχείρημα αυτό. 
Μόνον έτσι θα κρατήσουμε τα παιδιά στην περιοχή, και θα τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν γεωργοκτηνοτροφικά, να δημιουργήσουν Ομάδες Παραγωγών και να έχουν μία καλύτερη τύχη, ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να μην ερημώσει κι άλλο η ύπαιθρος», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι απόφοιτοι Βελλαΐτες (φωτογραφίες) Κύριο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6377286549015697332
Σχόλια
item