Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ μετά τα καρφιά Σκουρλέτη για τη διεύρυνση -Γκρίνια και για την αύξηση της βουλευτικής εισφοράς υπέρ κόμματος Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ μετά τα καρφιά Σκουρλέτη για τη διεύρυνση -Γκρίνια και για την αύξηση της βουλευτικής εισφοράς υπέρ κόμματος | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ μετά τα καρφιά Σκουρλέτη για τη διεύρυνση -Γκρίνια και για την αύξηση της βουλευτικής εισφοράς υπέρ κόμματος

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ μετά τα καρφιά Σκουρλέτη για τη διεύρυνση -Γκρίνια και για την αύξηση της βουλευτικής εισφοράς υπέρ κόμματος

Η προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και η έναρξη του διαλόγου για το Συνέδριο, στον απόηχο των αντιδράσεων Σκουρλέτη για τα «φίλια» πυρά που δέχτηκε με την κατηγορία ότι δε θέλει το «άνοιγμα» του κόμματος, αποτελούν δύο από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την Π.Γ το ερχόμενο 24ωρο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατάφερε να αποκλιμακώσει την ένταση που πυροδότησε η αντίδραση Σκουρλέτη για τα «φίλια πυρά» (όπως εκτιμά ο ίδιος) που δέχτηκε μέσα από επικριτικά δημοσιεύματα εναντίον του.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στην ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ στο ζήτημα της μαζικοποίησης του κόμματος κάνοντας λόγο για κόμμα που «θα δίνει χώρο στα μέλη του, που δεν θα καλούνται απλώς να επικυρώσουν προειλημμένες αποφάσεις αλλά, αντίθετα, θα συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωσή τους, ιδιαίτερα για τον χώρο ευθύνης τους».

Ο Π. Σκουρλέτης απαντώντας ουσιαστικά σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι δε θέλει ανοιχτό και μαζικό κόμμα, υποστήριξε ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς η μαζική εγγραφή νέων μελών. 

«Δεν έχουμε ανάγκη μόνο από οπαδούς, παρακολουθητές, αλλά από κάτι πολύ περισσότερο» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Για εμάς, η έννοια της ενεργού συμμετοχής στην πολιτική εμπεριέχει την ανθρώπινη επαφή, την συλλογικότητα και τις δημοκρατικές αξίες».

Βέβαια, απέναντι στο ίδιο τραπέζι θα βρίσκονται τόσο ο Ε. Τσακαλώτος όσο και στελέχη που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε 5 χρόνια να ανοίξει τις οργανώσεις του σε κόσμο που αν και βρέθηκε εκτός εν τούτοις επέλεξε να τον ψηφίσει ξανά και ξανά και αυτών η τοποθέτηση έχει επίσης ενδιαφέρον.

ΔΕΘ, αντιπολίτευση και πολιτικό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχέση με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει πολιτική στήριξη στις κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών φορέων που πλήττονται από τις επιλογές Μητσοτάκη, ενώ στις πορείες αναμένεται να δώσουν το ΠΑΡΩΝ και συνδικαλιστικά στελέχη της Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται ήδη τις εισηγήσεις για τα όσα θα πει στη ΔΕΘ. Για το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα αφήσει αλλά και τις προτεραιότητες θα παρουσιάσει, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και να μιλήσει για το μέλλον δίνοντας έμφαση στο χώρο της εργασίας, στην ανάγκη για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την περιφρούρηση των ατομικών δικαιωμάτων αλλά βεβαίως και η «πράσινη» ατζέντα.

Σε αυτό το πεδίο, ενδιαφέρον είχαν και τα όσα είπε στην ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο Π. Σκουρλέτης ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός για το θέμα των εξορύξεων επιχειρώντας έναν διαχωρισμό στο είδος των –υπό εκμετάλλευση φυσικών πόρων. 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαχωρίσει την εξόρυξη Φυσικού αερίου από το πετρέλαιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να μιλήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, για παράδειγμα, για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων; Είναι το ίδιο η εξόρυξη σε πετρελαϊκά κοιτάσματα με αυτή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου; Έχει τους ίδιους περιβαλλοντικούς κινδύνους;»

Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έτρεξε» το ζήτημα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Νότια Κρήτη και το Ιόνιο, από την Κουμουνδούρου δεν περνά απαρατήρητη η κινητοποίηση και ο ακτιβισμός οικολογικών κινημάτων και πολιτών στην Ευρώπη ενάντια στις πολιτικές που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. 

Με δεδομένη τη συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, το ζήτημα των πράσινων πολιτικών ξαναμπαίνει στο τραπέζι και φαίνεται ανοίγει ένα νέο κύκλο συζήτησης στην Κουμουνδούρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Στην ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτικές αποζημιώσεις του κόμματος
Στην Π.Γ η συνεδρίαση της οποίας προετοιμάζεται από σήμερα θα τεθούν και θέματα που «ταλάνισαν» -πριν τις διακοπές- την Κ.Ο. 

Αναμένεται να συζητηθούν τόσο η απόδοση μέρους της βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα (ένα επιπλέον 20% από το 20% που παρακρατείται άμεσα από την αποζημίωση) όσο και η διάθεση (από μέρους των βουλευτών) επίσης στο κόμμα, δύο επιστημονικών συνεργατών τους για να στελεχώσουν ένα «think tank» στην Κουμουνδούρου που θα ασχολείται με το κυβερνητικό έργο.

Και τα δύο ζητήματα είχαν εξελιχθεί σε «αγκάθια» στην συνεδρίαης της Κ.Ο καθώς αρκετοί βουλευτές είχαν τότε αντιδράσει στην υπενθύμιση Σκουρλέτη αναγκάζοντας την γραμματέα της Κ.Ο Όλγα Γεροβασίλη να επιχειρήσει να «παγώσει» το θέμα για να πέσουν οι τόνοι.

epirusblog.gr
5 of 5
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ μετά τα καρφιά Σκουρλέτη για τη διεύρυνση -Γκρίνια και για την αύξηση της βουλευτικής εισφοράς υπέρ κόμματος
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8641531821505170219
Σχόλια
item