Γιάννενα: Προχωρά το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης Γιάννενα: Προχωρά το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Προχωρά το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης

Γιάννενα: Προχωρά το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης
Κανονικά συνεχίζει τη λειτουργία της η εταιρεία Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, που συνεργάζεται με την Μητρόπολη Ιωαννίνων για το Πάρκο Ανακύκλωσης και αποτέλεσε τον βασικό συνεργάτη για την επίτευξη των δύο ξεχωριστών ρεκόρ που καταγράφηκαν στο βιβλίο Γκίνες τους περασμένους μήνες.
Η προεκλογική περίοδος, σχεδόν ξαφνικά και αναιτιολόγητα σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων λίγο έλειψε να «τινάξει στον αέρα» όλη αυτή την προσπάθεια, εξαιτίας της πρόθεσης του υπουργείου Περιβάλλοντος με την ηγεσία τότε του κ. Φάμελλου να οδηγηθεί η εταιρεία σε κλείσιμο και να παραμείνει ουσιαστικά στη χώρα μία δεύτερη εταιρεία, που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους και συνολικά το 85% της ανακύκλωσης πανελλαδικά.
Η αντίδραση και της Μητρόπολης Ιωαννίνων που δεν είχε θεσμικό ρόλο αλλά διεκδίκησε λόγο όπως ανέφερε ο κ. Μάξιμος ως συνδιαμορφωτής του κοινωνικού προγράμματος της εταιρείας, ήταν έντονη και τελικά το σχέδιο με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια εξαετούς διάρκειας των εταιρειών, δεν προχώρησε.
Ο κ. Μάξιμος μιλώντας στο ITV αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον πρώην υπουργό κ. Φάμελλο κάνοντας λόγο για μείζον ηθικό ζήτημα που θα δημιουργούνταν εάν η Μητρόπολη είχε συγκατατεθεί στην πρόθεση του υπουργείου.
«Ο κ. Φάμελλος μου είπε ότι ακόμη και να κλείσει η εταιρεία, η δική μας δραστηριότητα θα συνεχιζόταν κανονικά. Όμως εγώ είμαι Επίσκοπος και υπάρχει ένα ηθικό θέμα. Πως μπορώ να δώσω τη συγκατάθεσή μου να κλείσει μία εταιρεία με την οποία κιόλας συνεργάζομαι, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους;».
Το σχέδιο τελικά δεν προχώρησε και η Μητρόπολη Ιωαννίνων προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η ανέγερση του Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στον ίδιο χώρο, ενώ ήδη άλλες τρεις Μητροπόλεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να λειτουργήσουν αντίστοιχους χώρους.
Πρόκειται για τις Μητροπόλεις Άρτας, Σταγών και Αλεξανδρούπολης. «Αυτό που πρέπει όμως να κάνουμε, είναι να ευχαριστήσουμε τους εκατοντάδες κληρικούς και εθελοντές πολίτες που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθεια. 
Η ανακύκλωση 3,5 εκ. μπουκαλιών έδωσε τη δυνατότητα στα συσσίτια των ενοριών και του Γηροκομείου να εξασφαλίσουν τρόφιμα ύψους 103.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Μάξιμος.
Κανένα πρόβλημα με τα κοιμητήρια
Η ανεπάρκεια χώρων ταφής στο μεταξύ στα κοιμητήρια της χώρας, ειδικά στα δημόσια έχει απασχολήσει και την τοπική κοινωνία με το δήμο Ιωαννιτών εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια να αναζητά τρόπο για να χωροθετήσει ένα νέο κοιμητήριο στην περιοχή Κατσικά.
Ο κ. Μάξιμος υπενθύμισε ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην εκκλησία αλλά στην αυτοδιοίκηση προσθέτοντας ότι τα προβλήματα δημιουργούνται κατά κύριο λόγο στα δημόσια κοιμητήρια των μεγάλων αστικών κέντρων.
Ερωτηθείς τέλος για το εάν η εκκλησία ασχολείται εμμέσως με το ζήτημα, αφού έχει προκύψει και το θέμα των αποτεφρωτηρίων σημείωσε πως η εμπλοκή της εκκλησίας αφορά μόνο την μη χωροθέτηση και λειτουργία τέτοιων μονάδων εντός ή δίπλα στα δημόσια κοιμητήρια.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προχωρά το Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 59117357355330090
Σχόλια

Τα καλύτερα

item