Θεσπρωτία: Υπερπληθώρα αλεπούδων στους δρόμους της Θεσπρωτίας Θεσπρωτία: Υπερπληθώρα αλεπούδων στους δρόμους της Θεσπρωτίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Υπερπληθώρα αλεπούδων στους δρόμους της Θεσπρωτίας

Θεσπρωτία: Υπερπληθώρα αλεπούδων στους δρόμους της Θεσπρωτίας
Το τελευταίο διάστημα πολίτες και οδηγοί διαπιστώνουν καθημερινά ότι γέμισαν αλεπούδες οι δρόμοι της Θεσπρωτίας, κοντά σε κατοικημένες περιοχές! 

Τις αντικρίζουν... ζωντανές, νεκρές ή τραυματισμένες. Κατακλύστηκε η Θεσπρωτία από αλεπούδες, ακόμη και η Ηγουμενίτσα, η Παραμυθιά, οι Φιλιάτες, όπως και τα χωριά, τόσες, που εξοικειωμένες, όπως είναι με το ανθρώπινο περιβάλλον, κυκλοφορούν άνετα. 

Οι αλεπούδες εξοικειώθηκαν με την κίνηση και δεν φοβούνται. Αυτό εξηγείται επειδή η αλεπού, ως ευπροσάρμοστο και πανέξυπνο ζώο, καταλαβαίνει πως στους δρόμους, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είναι ευκολότερο να βρει φαγητό. 

Μένουν σε περιοχές με έντονη βλάστηση, όπου υπάρχουν δάση και, όταν πέσει ο ήλιος, αφήνουν τη φωλιά τους και κατεβαίνουν σε οικιστικές χώρους, για να βρουν τροφή, ακολουθώντας πάντα διαφορετική διαδρομή. 

Μπορεί να τη δει κάποιος να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων. Εκτός από τους φυσικούς εχθρούς, το λύκο και το τσακάλι, η αλεπού απειλείται και από τα αυτοκίνητα. Τα τροχαία με θύματα αλεπούδες είναι πολύ συχνά. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία της αλεπούς είναι απαραίτητη για τον «καθαρισμό» των κατοικημένων περιοχών από τα τρωκτικά και άλλα βλαβερά στοιχεία που απειλούν τη δημόσια υγεία. 

Έρευνα που έχει εκπονήσει το εργαστήριο Θηραματοπονίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως η αλεπού όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά είναι οικολογικά ωφέλιμη. 

Οι ερευνητές ανάλυσαν το στομαχικό περιεχομένου περίπου 200 αλεπούδων από όλη την Ελλάδα -και τις τέσσερις εποχές του χρόνου- και διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο και συχνότερο μέρος της τροφής της αποτελούν τα ποντίκια, δευτερευόντως οι σαύρες, τα φίδια, τα σκαθάρια, οι ακρίδες, πολλά είδη φρούτων και πτώματα ή υπολείμματα διάφορων ζώων. 

Να σημειωθεί ότι από το 1924 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αλεπού ήταν επικηρυγμένο είδος, γιατί θεωρούνταν πως προκαλούσε ζημιές στις καλλιέργειες και τα κοτέτσια. 

Αν και σ’ αυτό το διάστημα σκοτώθηκαν χιλιάδες αλεπούδες, ο πληθυσμός τους όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά βρίσκεται σε πολλαπλασιαστικό επίπεδο.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Υπερπληθώρα αλεπούδων στους δρόμους της Θεσπρωτίας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3374166180040448153
Σχόλια
item