Θεσπρωτία: Το δυνατό ατού της Θεσπρωτίας οι ιχθυοκαλλιέργειες- Με επιτυχία η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα Θεσπρωτία: Το δυνατό ατού της Θεσπρωτίας οι ιχθυοκαλλιέργειες- Με επιτυχία η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Το δυνατό ατού της Θεσπρωτίας οι ιχθυοκαλλιέργειες- Με επιτυχία η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα

Θεσπρωτία: Το δυνατό ατού της Θεσπρωτίας οι ιχθυοκαλλιέργειες- Με επιτυχία η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα
Με τη συμμετοχή πολύ κόσμου έγινε και φέτος, το βράδυ της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου, η καθιερωμένη γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. 

Ο Δήμος Φιλιατών, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, συνδιοργάνωσαν τη γιορτή της τσιπούρας, προσφέροντας χιλιάδες ψημένα ψάρια στους παρευρισκόμενους, καθώς και κρασί. 

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε γλέντι και χορός με δημοτικά τραγούδια. Στους χαιρετισμούς  τονίστηκε η σημαντική συνεισφορά της ιχθυοκαλλιέργειας στην τοπική οικονομία, αφού έχει μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές και οι μονάδες απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, καθώς και οι δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης του τομέα. 

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή. 

Ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς σημείωσε τον καθοριστικό τους ρόλο στην τόνωση της οικονομίας. Ακόμη ευχαρίστησε και τον κ. Καχριμάνη για το έργο του δρόμου προς τις ιχθυοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει άνετη πρόσβαση. 

Ο πρόεδρος των Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χεκίμογλου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του κλάδου για την περιοχή. Παρόντες ήταν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, εκπρόσωπος του δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. ά. 

Αυτός ο επιχειρηματικός κλάδος στη μικρή Θεσπρωτία άντεξε στα χρόνια της κρίσης, καταφέρνοντας να στηρίξει την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας τις εξαγωγές και δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας. 

Οι περισσότερες από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακές, ενώ ορισμένες είναι μέλη αλυσίδας μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που διαθέτουν εγκαταστάσεις και στην περιοχή. Το 70% των ιδιοκτητών των μονάδων που λειτουργούν, είναι ντόπιοι.  

Οι μονάδες απασχολούν άμεσα 400 εργαζομένους ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητα των μονάδων. 

Το σύνολο της ετήσιας πρωτογενούς παραγωγής όλων των ειδών των εκτρεφόμενων ψαριών της περιοχής, ανέρχεται σε περίπου 12.000 τόνους και προσεγγίζει το 12%-14% της πανελλήνιας παραγωγής. 

Σε επίπεδο ΕΕ αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ποσοστό που προσεγγίζει το 90%, εξάγεται, κυρίως στην ΕΕ. Ο χρηματικός όγκος αυτού του ποσοστού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 

Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7%-8% των συνολικών εξαγωγών όλων των ιχθυηρών της χώρας. Στην περιοχή λειτουργεί ο μεγαλύτερος ιχθυογεννητικός σταθμός στα Βαλκάνια όπως και σταθμός προπάχυνσης ψαριών. 

Επίσης λειτουργούν στην περιοχή της Νέας Σελεύκειας σε συνεργατική βάση σύγχρονα συσκευαστήρια, μεταποίησης και τυποποίησης. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται νέες επενδύσεις όπως η δημιουργία μονάδας καλλιέργειας γαρίδας.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Το δυνατό ατού της Θεσπρωτίας οι ιχθυοκαλλιέργειες- Με επιτυχία η γιορτή τσιπούρας στη Σαγιάδα
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2187515346979141167
Σχόλια
item