Εκλογές στο Ισραήλ: Συγκρατημένοι μετά την «ισοπαλία» Νετανιάχου και Γκαντς Εκλογές στο Ισραήλ: Συγκρατημένοι μετά την «ισοπαλία» Νετανιάχου και Γκαντς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εκλογές στο Ισραήλ: Συγκρατημένοι μετά την «ισοπαλία» Νετανιάχου και Γκαντς

Εκλογές στο Ισραήλ: Συγκρατημένοι μετά την «ισοπαλία» Νετανιάχου και Γκαντς

Όνειρα για «αλλαγή» απέναντι στους φόβους ότι το Ισραήλ «θα αποδυναμωθεί»: οι υποστηρικτές των αντίπαλων Μπένι Γκαντς και Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασαν δύο διαφορετικές εικόνες της ίδιας χώρας στη διάρκεια των συγκεντρώσεών τους στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ μετά το πέρας της ψηφοφορίας για τις βουλευτικές εκλογές.

Νύχτα αγωνίας για τους υποστηρικτές του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς, επικεφαλής του κόμματος «Μπλε και Λευκό», και του Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls.

«Ένας κόσμος μπλε- λευκός διότι έχει έρθει η ώρα, ένας κόσμος μπλε-λευκός, το Ισραήλ πάνω απ’ όλα»: το σύνθημα που επικρατούσε χθες Τρίτη το βράδυ στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Γκαντς, που έχει στηθεί σε μια αίθουσα κοντά στο λιμάνι του Τελ Αβίβ.

Περίπου εκατό νεαροί υποστηρικτές του, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια στα χρώματα του κόμματος, περίμεναν με ανυπομονησία τους επικεφαλής του κεντρώου κόμματος.

Η ατμόσφαιρα ήταν χαρούμενη. Μόλις παρουσιάστηκαν τα exit polls από τα τηλεοπτικά δίκτυα οι συγκεντρωμένοι ενθουσιάστηκαν, ελπίζοντας να δουν τον Γκαντς να παίρνει την εξουσία από τον Νετανιάχου, ο οποίος είναι επικεφαλής της πιο δεξιιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ.

Οι προβλέψεις δίνουν στο «Μπλε και Λευκό» 32-34 έδρες στην Κνεσέτ, και περισσότερες από 50 μαζί με τους συμμάχους του, ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που αναμένεται για το Λικούντ, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει 31-33 έδρες σε σύνολο 120.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

«Δεν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει, αλλά ελπίζουμε πολύ», δήλωσε η Ρότεμ Μιζράχι μια 22χρονη υποστηρίκτρια του Γκαντς φανερά συγκινημένη, αλλά και κουρασμένη.

Η σύνεση επικρατεί τόσο μεταξύ των νεότερων όσο και των πιο παλιών οπαδών. Την εκλογική βραδιά της 9ης Απριλίου οι επικεφαλής του «Μπλε και Λευκό» είχαν ανακοινώσει πολύ νωρίς τη νίκη τους.

Ωστόσο σήμερα τα ξημερώματα ο Μπένι Γκαντς απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του στο εκλογικό κέντρο τόνισε ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς να δηλώσει νικητής των εκλογών.

«Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», επεσήμανε.

Στην αίθουσα ακούγεται ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ, η Hatikva (ελπίδα).«Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ»

Λίγο πιο μακριά, επίσης στο Τελ Αβίβ, περίπου διακόσιοι υποστηρικτές του Λικούντ υποδέχθηκαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας: «Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ». Ήταν μετά τις 3 τα ξημερώματα, πέντε ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκτιμήσεων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός μοιάζει κουρασμένος, όμως αστειεύεται με τους υποστηρικτές του. Μια τεράστια οθόνη δείχνει πανηγυρικά βίντεο, από τα μεγάφωνα ακούγεται ανατολίτικη μουσική.

«Είναι καλύτερο να χάνεις τη φωνή σου από το να χάνεις το κράτος», δήλωσε ένας βραχνιασμένος Νετανιάχου, προτού εκφωνήσει έναν θερμό λόγο για την ανάγκη να διατηρηθεί «μια ισχυρή, σιωνιστική κυβέρνηση».

Το πλήθος είναι διάσπαρτο, ενώ τα πανό που γράφουν «Νετανιάχου, μια ισχυρή δεξιά» παραμένουν σε αχρησία.

«Το Ισραήλ ζει μια ιστορική στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές προκλήσεις και προκλήσεις στην ασφάλειά μας, κυρίως την απειλή του Ιράν, την οποία πολεμάμε αδιάκοπα και χωρίς φόβο», υπογράμμισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια αισιόδοξη προσέγγιση», δήλωσε η Σάρεν Χάσκελ βουλευτής του Λικούντ. «Ελπίζουμε ότι όταν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, θα δούμε αλλαγές και θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως παλιά», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές στο Ισραήλ: Συγκρατημένοι μετά την «ισοπαλία» Νετανιάχου και Γκαντς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7958430755461649424
Σχόλια
item