Γιάννενα: Μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης Γιάννενα: Μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης

Γιάννενα: Μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης
Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών χαρακτηρίζει τον απολογισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης τη σχολική χρονιά που πέρασε.
Λόγω προβλημάτων του κτιρίου της Βιβλιοθήκης χρησιμοποιήθηκε η Κινητή Βιβλιοθήκη της Ζωσιμαίας για την υλοποίηση των προγραμμάτων.  
Η αγάπη και η ζεστή ματιά προσδοκίας των παιδιών αποτελεί τεράστια κινητήρια δύναμη για τη Ζωσιμαία στη συνέχιση της ανάπτυξης δεξιοτήτων του 21ου αιώνα μέσα από φιλαναγνωστικές δραστηριότητες, αναφέρει η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βαΐα Οικονομίδου, η οποία παρουσίασε και τον απολογισμό.
Με τον υπεύθυνο της Κινητής Γ. Λάιο, μόνιμο υπάλληλο της Βιβλιοθήκης και την εκπαιδευτικό Σ. Νάκκα, η «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας ταξίδεψε καθημερινά σε 165 σχολικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων, των περιχώρων και της Ηπείρου, μεταφέροντας τη γνώση, η οποία προσφέρεται με ευφάνταστους, δημιουργικούς και ιδιαίτερα ευχάριστους και ελκυστικούς τρόπους, σε άρρηκτο συνδυασμό με την έκφραση και ενδυνάμωση των συναισθημάτων των μικρών και μεγαλύτερων φίλων της Βιβλιοθήκης. 
Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η Ζωσιμαία και υλοποιεί αδιάκοπα, με τη μορφή αυτή, από το 2013 κ.εξ..  
Τα προγράμματα σχεδιάζονται αποκλειστικά από το «Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων» της Ζωσιμαίας, ακολουθώντας συγκεκριμένους Άξονες και τις επιταγές, σε διεθνές (UNESCO, IFLA, Λευκή Βίβλος για Βιβλιοθήκες κλπ.) και τοπικό περιβάλλον (Υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπ. Πολιτικής κλπ.),  εναρμονιζόμενοι προς τις κατευθύνσεις για τη δημιουργία νέων βιβλιοθηκών, με κέρδος την ανθρώπινη ανάπτυξη μέσω της αναγνωστικής κουλτούρας. 
Τα στάδια του Σχεδίου Δράσης περιλαμβάνουν, για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα εξής: Σχηματισμός ομάδας συνεργασίας, συμμετοχή του προσωπικού εξ αντικειμένου, διερεύνηση των υφιστάμενων αναγκών ( με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπική ιστορία, κουλτούρα κλπ.), καθορισμός στόχων, καταρτισμός και εφαρμογή πλάνου του προγράμματος και τελική αξιολόγηση. 
Τα προγράμματα όλα καλύπτονται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του ετήσιου Προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά τα προγράμματα ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2018, δηλαδή ένα μήνα τουλάχιστον αργότερα από το σύνηθες, λόγω αναμονής των αποφάσεων για τη λειτουργικότητα του κτηρίου. 
Παρά ταύτα ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν παρέμεινε και φέτος ικανοποιητικός, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, και μάλιστα ήταν αρκετά τα σχολεία τα οποία εξυπηρετήθηκαν καλύτερα με την Κινητή, λόγω δυσκολίας μετακίνησης των μαθητών από την περιφέρεια, για ποικίλους ευνόητους λόγους.
Παράλληλα με τα σταθερά, γνωστά πλέον προγράμματα, Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου, Από τις πινακίδες της Προϊστορίας στα tablets και οι Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι, δύο νέα προγράμματα για το σχολικό έτος 2018-19, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στηρίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο υλοποιήθηκαν από τη «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας: 
«Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!… για όλα αυτά που ΖΩ!», με αφόρμηση το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα « Πού να απλώσω τόση αγάπη;» (Εκδόσεις Διάπλους, 2012), οι μαθητές εκφράστηκαν σχετικά με ότι αγαπούν και εκτιμούν στη ζωή τους. Θετικές σκέψεις, αγαπημένοι και αγαπημένα, δημιουργική έκφραση, φαντασία, μιμήσεις και ένα πλυντήριο για δυνατά συναισθήματα, και
«Η ΖΩσιμαία αποκαλύπτεται στα παιδιά», μια δράση διαμορφωμένη αναλόγως με τη βαθμίδα εκπαίδευσης που έχει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την Ιστορική Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί περίπου δύο αιώνες, τους χώρους και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης  βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσει τόσα χρόνια τώρα σαν μια άλλη «Κιβωτός γνώσης και πολιτισμού».
Τώρα, το «Βιβλιοαυτοκίνητο» της Ζωσιμαίας, αφού περάσει τον απαραίτητο έλεγχο και μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις του, θα είναι έτοιμο να προσφέρει και πάλι τις υπηρεσίες του από τη νέα σχολική χρονιά. 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2029268915411282105
Σχόλια
item