Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της
Τρία μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε χθες από τη Μυτιλήνη με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε καταυλισμούς και σε άλλες δομές παραμονής αιτούντων άσυλο και μετά τη σύσκεψη όπου συμμετείχε στην έδρα της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ένα μήνυμα λέει, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σ' αυτό προσβλέπουμε στην αρωγή όλων».

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται απευθύνεται ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όπως είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της. Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική ουσιαστική χειροπιαστή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών. 

Όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών. Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. 

Όπως επίσης δεν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τον κανονισμό του Δουβλίνου 4. Μέχρι να τα έχουμε η Ελλάδα θα επιμείνει και θα συμβάλει στην ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των δυο αυτών ζητημάτων. 

Αφενός της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για καλύτερη κατανομή των βαρών αφετέρου μηχανισμό αποτελεσματικό ευρωπαϊκών επιστροφών προς τρίτες χώρες. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχοντας κάνει το καθήκον της, έφτασε στα όριά της. 

Θα έχουμε μπροστά μας μια νέα επιτροπή, μια νέα ευρωπαϊκή επιτροπή. Και έχουμε καταγράψει ως θετική πρώτη ένδειξη ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, η κ. Φον Λέινερ, έχει εντάξει ως δεύτερη προτεραιότητα της θητείας της δικής της επιτροπής την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. 

Όλα αυτά θα δούμε πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν πώς θα εφαρμοστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Το τρίτο μήνυμα σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι «σοβαρό ξεκάθαρο και ειλικρινές. Είναι προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016».

Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος «είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κοινής πρόκλησης. Η αλήθεια είναι ότι η κοινή δήλωση αυτή εκτόνωσε την κατάσταση αλλά δεν έχει φτάσει στο μάξιμουμ της αποτελεσματικότητάς της. 

Το μήνυμα λοιπόν προς την Τουρκία -της οποίας της αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπέστη ένα βάρος στη διαχείριση της μεγάλης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης [...]- είναι ότι θέλουμε αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και εκρίζωση των δικτύων των διακινητών από πλευράς της. Ζητάμε αποτελεσματικότερη πυκνότερη και ουσιαστικότερη επιτήρηση των ακτών της».

Στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα τόνισε: «Εμείς, ως Ελλάδα, οφείλουμε και το ξέρουμε καλά να κάνουμε κάτι που δεν γινόταν με τους απαιτούμενους ρυθμούς και την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα στην προηγούμενη περίοδο. 

Περισσότερες επιστροφές. Οι επιστροφές που πρέπει να γίνουν μέσα στο πλαίσιο της δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, θα αυξηθούν. Για να το επιτύχουμε αυτό θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται.

Η λογική της χώρας, η λογική αυτής της κυβέρνησης, είναι σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα ισχυρή προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας. Και τα δυο πρέπει να συμβαδίζουν και να συμβαδίζουν σε μια τέτοια αν θέλετε ποσόστωση που να διασφαλίζεται μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. 

Μόνο έτσι και με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέταση και χορήγηση του ασύλου ώστε νωρίς να ξέρουμε ποιοι έχουν το δικαίωμα της διεθνούς προστασίας και ποιοι είναι εκείνοι που πρέπει να φύγουν από τη χώρα. 

Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οδηγηθούμε γρήγορα στην αποσυμφόρηση των νησιών από τη σημερινή κατάσταση που πολλές φορές είναι μη βιώσιμη. Όλα όσα έχουν ειπωθεί, θα γίνουν. 

Χρειαζόμαστε έναν ουσιαστικό παραγωγικό χρόνο για να φέρουμε τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε δεσμευθεί. Κι εδώ η ειλικρίνεια μας επιβάλει να πούμε ότι παραλάβαμε μια κατάσταση πάρα πάρα πολύ δύσκολη. Και σε επίπεδο λειτουργίας και φιλοσοφίας αλλά και σε επίπεδο μηχανισμών. 

Ξεκινάμε λοιπόν από ένα δύσκολο σημείο για να λύσουμε ένα δύσκολο πρόβλημα. Θα τα καταφέρουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας διότι αυτό ζητούν οι πολίτες και εύλογα διότι αυτό επιβάλει και το διεθνές δίκαιο. 

Όλα πρέπει να γίνουν αποτελεσματικά από μια ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της. 

Θα τα καταφέρουμε, θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση θα ενισχύσουμε τη διαχείριση των συνόρων, θα συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά με την Τουρκία που πρέπει να λάβει υπόψη της τις ξεκάθαρες θέσεις αλλά και την πρόθεση συνεργασίας που σήμερα αλλά και τις προηγούμενες ημέρες εκπέμπεται από την Ελλάδα».
epirusblog.gr
5 of 5
Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα, ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4965980478377063499
Σχόλια
item