Σχέδιο κρατικής υποβοήθησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εγκρίνει η Κομισιόν

Σχέδιο κρατικής υποβοήθησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εγκρίνει η Κομισιόν

Ενα θετικό «σινιάλο» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αναμένεται το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου κρατικής υποβοήθησης των τραπεζών.

Το πλάνο για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου έχει σχεδιαστεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το μόνο που απομένει να μπει «μπροστά» είναι η έγκριση του πλάνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στο φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσουμε αμέσως έπειτα στην εφαρμογή του μέσω της απαραίτητης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα σχέδιά τους».

Στόχος η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών
Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι εάν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδίου τότε από τον προσεχή Οκτώβριο οι τράπεζες θα έχουν ένα ακόμη «όπλο» στη φαρέτρα τους για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. 

Πρόκειται για τις κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους και θα λειτουργήσουν ως κάλυμμα για μέρος των ομολόγων που θα εκδώσουν στο πλαίσιο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων.

Με βάση το αρχικό πλάνο του ΤΧΣ μέσω αυτού του μηχανισμού θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν με καλύτερους όρους -για τις τράπεζες- μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έως 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενεργοποίησή του θα διευκολύνει τις τράπεζες να αυξήσουν τις συναλλαγές αυτού του είδους, επιταχύνοντας σημαντικά την απενοποίηση προβληματικών χαρτοφυλακίων, άρα και την αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων.

epirusblog.gr
5 of 5
Σχέδιο κρατικής υποβοήθησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να εγκρίνει η Κομισιόν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6366337602779352856
item