Ρωσία: Κινητοποίηση-ρεκόρ στη Μόσχα με αίτημα τη διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών»

Ρωσία: Κινητοποίηση-ρεκόρ στη Μόσχα με αίτημα τη διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών»

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι συμμετείχαν χθες στη μεγαλύτερη πολιτική διαμαρτυρία των τελευταίων οκτώ ετών στη χώρα, όπως τη χαρακτήρισε μια ΜΚΟ που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλωτών, για να ζητήσουν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την οργάνωση White Counter έως και 60.000 άνθρωποι έδωσαν το παρόν στην κινητοποίηση στη ρωσική πρωτεύουσα. Από την πλευρά της, η αστυνομία έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές. Ο κόσμος στη διαδήλωση της Μόσχας φώναζε συνθήματα όπως «Κάτω ο τσάρος!» κρατώντας σημαίες της Ρωσίας. 

Αίτημά των συμμετεχόντων: οι ρωσικές αρχές να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους υποψηφίους και υποψηφίους της αντιπολίτευσης να κατέβουν στις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι αρχές έχουν αποθρασυνθεί. Είναι καιρός να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε η Νατάλια Πλακόβα, μεταξύ των διαδηλωτών.

Συλλήψεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Μόσχα και άλλες πόλεις
Την ώρα της διαδήλωσης, όπως μεταδίδει το Reuters, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόβαλε εικόνες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με δερμάτινο μπουφάν, να δίνει το παρών σε ένα σόου με μηχανές που οργάνωσε το κλαμπ μοτοσικλετιστών Night Wolves στην Κριμαία.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, που παρακολουθεί τις συλλήψεις, 178 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη διαδήλωση στη Μόσχα και 80 στην Αγία Πετρούπολη. Συλλήψεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Ροστόβ ον Ντον και το Μπριάνσκ. Το προηγούμενο Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης είχαν προσαχθεί 600 άτομα.

Η διαδήλωση στη Μόσχα διεξήχθη με την άδεια των αρχών. Μετά το πέρας της, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, άρχισαν να φωνάζουν «ο Πούτιν είναι κλέφτης» και κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Προεδρικής Διοίκησης, με αποτέλεσμα η αστυνομία να αποκλείσει την περιοχή και προχωρήσει σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με τη ρωσική αστυνομία, 136 άνθρωποι συνελήφθησαν, οι οποίοι συνέχισαν να διαδηλώνουν στο κέντρο της Μόσχας, μετά το τέλος της κύριας κινητοποίησης.

epirusblog.gr
5 of 5
Ρωσία: Κινητοποίηση-ρεκόρ στη Μόσχα με αίτημα τη διεξαγωγή «ελεύθερων εκλογών»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2205603686433744730
item