Ήπειρος: Πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους ο Αλ. Καχριμάνης Ήπειρος: Πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους ο Αλ. Καχριμάνης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους ο Αλ. Καχριμάνης

Ήπειρος: Πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους ο Αλ. Καχριμάνης
Κάτι περισσότερο από έκκληση, που έμοιαζε όμως με προειδοποίηση και μάλιστα αυστηρή απηύθυνε προς τους δημάρχους της Ηπείρου, ο Αλ. Καχριμάνης με αφορμή την εικόνα που παρατηρείται σήμερα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά λόγω της μη μεταφοράς των απορριμμάτων από τους δήμους στη Μονάδα ΑΣΑ.
Το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο με τους δήμους της Ηπείρου να υποστηρίζουν πως είναι αδύνατη η μεταφορά των απορριμμάτων, λόγω του υπέρογκου κόστους και επειδή επιπλέον δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης.
Έτσι, επιδιώκουν να προβάλλουν ως μοναδική τους επιλογή, τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, για όσο διάστημα ακόμη αυτοί θα λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς και δε θα μετατραπούν σε ΧΥΤΥ. 
Όμως και αυτή η εξέλιξη είναι θέμα ημερών, με τον κ. Καχριμάνη να τονίζει, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά άμεσα στη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, επομένως, στους χώρους αυτούς δε θα είναι δυνατό να πηγαίνουν σύμμεικτα απορρίμματα, αλλά μόνον τα υπολείμματα από τη Μονάδα ΑΣΑ.
«Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η Περιφέρεια βάσει της σύμβασης έχει δεσμεύσεις έναντι των δήμων και έναντι της εταιρίας. 
Πετύχαμε πολλά τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία όλων των φορέων, όμως δε γίνεται τώρα, που τελείωσαν οι εκλογές, κάποιοι να το παίζουν ότι είναι καινούργιοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ένα επίσης σοβαρό θέμα σχετίζεται με την ολοκλήρωση και λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με δύο παραμέτρους.
Η πρώτη έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων. 
Η δεύτερη αφορά το θεσμικό κενό που υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη έχει θέσει στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.
Ο Γεν. Γραμματέας, κατά τη συνάντησή τους, ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, έκανε σαφές πως δεν τίθεται θέμα μεταφοράς απορριμμάτων από την Λευκάδα ή την Αιγιαλεία στο εργοστάσιο της Ηπείρου, αλλά δεν είπε το παραμικρό για την περίπτωση της Κέρκυρας. 
Αιτήματα σε υπουργεία
Στο μεταξύ, ο κ. Καχριμάνης σε συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία τόσο του υπ. Υποδομών, όσο και του υπ. Πολιτισμού ζήτησε την απεμπλοκή διαδικασιών και αποφάσεων, που καθυστερούν εδώ και μήνες.
Παρά τα όσα λέγονταν, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι στο υπουργείο Υποδομών δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες προς δημοπράτηση.
«Ζήτησα αν υπάρχουν μελέτες που χρειάζονται επικαιροποίηση, να μας τις παραδώσουν, ώστε να τις ωριμάσουμε εμείς. Δεν μπορεί να περιμένουμε 1,5-2 χρόνια, να κλείσουν τα προγράμματα και αυτοί οι δρόμοι να είναι σε εκκρεμότητα». 
Για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει νέα συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως  εκκρεμεί και αίτημα συνάντησής του με τον υπουργό Κων. Καραμανλή.
Σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
ο κ. Καχριμάνης, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα των προγραμματικών συμβάσεων, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, που μετατρέπονται σε τροχοπέδη στην εκτέλεση των έργων που αναλαμβάνει η Περιφέρεια με την συνεπίβλεψη των αρχαιολογικών υπηρεσιών. 
Αναμένεται επίσκεψη Θεοδωρικάκου
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης, ότι όπως ενημέρωσε την ΕΝΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκος, από το τέλος Αυγούστου προτίθεται να επισκεφθεί περιφέρειες της χώρας και ενδεχομένως στο πρόγραμμα να περιληφθεί και η Ήπειρος.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους ο Αλ. Καχριμάνης
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8129482246409077031
Σχόλια
item